Do czego służy kierunkowskaz?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Do czego służy kierunkowskaz?

Postprzez ozzi » sobota 11 listopada 2006, 20:07

Dzień dobry. Chciałbym rozpocząć kurs prawa jazdy i już trochę próbowałem ruszyć samochodem i nasunęło mi się (może dla was proste czy głupie) pytanie. Po tym jak zobaczyłem jak wykonuje się prawidłowo manewr zawracania np. na tej stronie
http://www.mary.win.pl/strony/4/4_3_7.htm
chciałem was zapytać co jest ważniejsze w czasie sygnalizowania kierunkowskazem - poinformowanie innych o zmianie kierunku czy o zmianie pasu? Chodzi mi konkretnie o sytuację czwartą na tej stronie. Dlaczego samochód włącza lewy kierunkowskaz, skoro zmienia pas w prawo? Dzięki za wytłumaczenie
ozzi

Postprzez scorpio44 » sobota 11 listopada 2006, 20:15

Sygnalizowanie i zmiany pasa ruchu, i zmiany kierunku jazdy jest jednakowo ważne. Tyle że zmiana pasa ruchu występuje wtedy, kiedy pojazd jedzie prosto. A we wszystkich fazach zawracania na 3 występuje element zmiany kierunku jazdy (również na ostatnim rysunku).
scorpio44

Postprzez Ad_aM » niedziela 12 listopada 2006, 00:01

scorpio44 napisał(a):Sygnalizowanie i zmiany pasa ruchu, i zmiany kierunku jazdy jest jednakowo ważne. Tyle że zmiana pasa ruchu występuje wtedy, kiedy pojazd jedzie prosto. A we wszystkich fazach zawracania na 3 występuje element zmiany kierunku jazdy (również na ostatnim rysunku).

A w przypadku 4 kierunek ten zmienia w lewą stronę :)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Powrót do Szkolenie kierowców