przez KamileQ1987 » środa 29 listopada 2006, 08:49
Witam, w poniedziałek zdawałem egzamin na prawo jazdy o godz. 20:00 w anormalnych warunkach. Przyczyna była bardzo gęsta mgła. Oblałem egzamin z powodu niewidoczności drogi. Powiedział egzaminator, że spowodowałem zagrożenie na drodze (wiechałem 2 kołami na chodnik) bo nie widziałem gdzie się skręt rozpoczyna. Czy wogóle mogłem w takich warunkach wyjeżdżać na jazdę egzaminacyjną? Czy się mogę odwołać?
Witam. Zgodnie z par. 30, ust. 3, pkt. 4 rozporządzenia, egzaminator odmawia przeprowadzenia egzaminu, jeżeli warunki atmosferyczne lub inne przyczyny uniemożliwiają prowadzenie egzaminu, nie odmówił, uważam, że odwołanie będzie zasadne. Pozdrawiam :hmm:
Odwoływać się zawsze możesz. Nie masz nic do stracenia. Pisz. Tylko pytanie. Jak gęsta była ta mgła. Czy jeżeli spokojnie pokonałeś łuk to widoczność była jednak taka, że pozwalała na wyjazd na miasto. Ale pewnie jest to wszystko widoczne na obrazie z taśmy więc łatwo będzie zobaczyć ile było widać.
przez KamileQ1987 » środa 29 listopada 2006, 16:38
Plac pokonałem bez problemu. Bo było jasno, plac jest przy głównej drodze i jeździ dużo aut i mgła była słaba. Ale na mieście było tak biało, że nie widziałem nic. Nie umiałem nawet wykonać zakrętu i wylądowałem na kraweżniku. Myślę, że będę się odwoływał bo egzaminator sam stwierdził, że warunki są złe i jeździ się bardzo trudno, ale egzaminu nie przerwał z tego powodu.