Kilka pytań przyszłego zdającego :)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka pytań przyszłego zdającego :)

Postprzez Mike_PL » środa 07 lutego 2007, 17:01

W październiku mam 18 lat. I chciałbym zacząc zdawać prawo jazdy na początku lipca (3 miesiące przed 18-nastką). W związku z tym mam kilka pytań.

Jak myślicie, trzeba się dużo wcześniej zapisać na kurs, żeby w lipcu nie musieć czekać? Wiadomo będą to wakacje i dużo osób może chcieć zdawać...

W ciągu trzech miesięcy zdąrze zdać kurs teoretyczny i praktyczny? Jest szansa, że jeszcze w dniu urodzin lub kilka dni po nich będę mógł już zdawać egzamin?

I odnośnie pytania drugiego. Jeśli jest szansa to co muszę zrobić? Konkretnie chodzi o to, że chyba na wydanie dowodu osobistego trzeba coś czekać? Można to jakoś rozwiązać? Paszport?

// Nie będą mile widziane posty typu: idź i się dowiedz :) Mieszkam trochę na uboczu i najbliższego OSK mam niezły kawałek. Więc przed przyjazdem do OSK chcialbym mieć już jakąś wiedze na ten temat :)

Pozdr.
Mike_PL

Postprzez ella » środa 07 lutego 2007, 17:25

Jak myślicie, trzeba się dużo wcześniej zapisać na kurs, żeby w lipcu nie musieć czekać? Wiadomo będą to wakacje i dużo osób może chcieć zdawać

Jeszcze się nie spotkałam z czyms takim że nie chcieli zapisac na kurs bo mieli za duzo kandydatów. Ostatnio znajomy zapisywał sie z dnia na dzień bo akurat tak zaczynał sie najbliższy kurs.
W ciągu trzech miesięcy zdąrze zdać kurs teoretyczny i praktyczny? Jest szansa, że jeszcze w dniu urodzin lub kilka dni po nich będę mógł już zdawać egzamin?

Większości się udaje zrobic kurs. Zależy jak często będziesz miał jazdy. Kiedy bedziesz zdawał egzamin to zależy od tego kiedy dostaniesz zaświadczenie o ukończeniu kursu i jakie terminy na egzamin są w WORD.
Paszport?

Jak najbardziej może być +zaświadczenie o zameldowaniu z urzędu.
ella
Moderator

Postprzez zancia:) » czwartek 08 lutego 2007, 20:28

Zadzwon do osrodka i dowiedz sie kiedy jakie sa terminy kursow na lipiec i zapisz sie telefonicznie...

Wszytko zalezy jak szybko przejdziesz kurs ale wydaje mi sie ze 3 miesiace to jest tak akurat...
I jesli nie masz dowodu to smialo mozesz isc z waznym paszportem:)

Jesli jakies pytanka to smialo... Jestem juz po 2 egzaminach...
I mam mnustwo znajomych ktorzy zdali zdaja lub chca sie zapisac na prawo jazdy..

Pozdrowionka
:) :)
zancia:)

Postprzez Nortonn » czwartek 08 lutego 2007, 21:27

Zapytam przy okazji...
Jesli ktos zdawal w jednym dniu teorie i praktyke, tą drugą czesć oblal to musi zdawać ponownie teorie?
Nortonn

Postprzez wiesniak » czwartek 08 lutego 2007, 21:36

Nie nie musi :). Niby z jakiej racji :)?
wiesniak

Postprzez Nortonn » czwartek 08 lutego 2007, 21:41

wiesniak napisał(a):Nie nie musi :). Niby z jakiej racji :)?

Ooo... bylem przekonany, ze musi... ale mniejsza o to...
Nawet jesli przeniesie dokumenty do innego word'u?
Nortonn

Postprzez wiesniak » czwartek 08 lutego 2007, 21:46

Egzamin teoretyczny to teoretyczny, a praktyczny to praktyczny. Do praktycznego możesz przystąpić po zdaniu teorii, nieważne czy będzie to miesiąc czy 2 godziny. Teoria jest jednak ważna 6 miesięcy, po tym czasie trzeba zdawać od nowa i to jest jedyny przypadek kiedy trzeba to robić.
wiesniak

Postprzez Nortonn » czwartek 08 lutego 2007, 21:53

wiesniak napisał(a):Egzamin teoretyczny to teoretyczny, a praktyczny to praktyczny. Do praktycznego możesz przystąpić po zdaniu teorii, nieważne czy będzie to miesiąc czy 2 godziny. Teoria jest jednak ważna 6 miesięcy, po tym czasie trzeba zdawać od nowa i to jest jedyny przypadek kiedy trzeba to robić.

Dziekii za odpowiedź! :D
Nortonn

Powrót do Egzamin na prawo jazdy