Niezadowolenie ze szkoły a wpłacona zaliczka.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Niezadowolenie ze szkoły a wpłacona zaliczka.

Postprzez nokeyb » poniedziałek 12 lutego 2007, 14:43

Witam.

Zapisałem się 19 stycznia na kurs prawa jazdy. Wpłaciłem wtedy pierwszą ratę 400zł. Wpłata była nieobowiązkowa ale moją głupotą było że wpłaciłem. Wtedy okazało się że mam przerwę 2 tyg. bo jest urlop sekretarki, teraz mam przerwę z powodu choroby serca instruktora.
Wygląda na to że miesiąc po rozpoczęciu kursu nie mam ani teorii ani jazdy. Chcę się wycofać i odzyskać pieniądze które niesłusznie wpłaciłem. Mam pokwitowanie wpłaty ale interesuje mnie jak wyglada to ze strony szkoły jazdy która ewidentnie leci w kulki ze mną.
Czy oddadzą mi pieniądze? Podkreślam jeszcze raz że nie zacząłem ani teorii ani jazdy- kursu właściwie nie rozpocząłem.

Proszę o wypowiedzi na temat. Szczególnie interesuje mnie strona prawna sytuacji ale też wasze doświadczenia.

Pozdrawiam
nokeyb
nokeyb

Re: Niezadowolenie ze szkoły a wpłacona zaliczka.

Postprzez ella » poniedziałek 12 lutego 2007, 21:47

nokeyb napisał(a): Szczególnie interesuje mnie strona prawna sytuacji ale też wasze doświadczenia.

Strona prawna gwarantuje ci zmianę OSK
§ 8. 1. Kierownik ośrodka szkolenia kierowców, który wydał kartę przeprowadzonych zajęć, w przypadku przerwania szkolenia, podkreśla i podpisuje kartę po ostatniej wpisanej pozycji.
2. W przypadku przerwania szkolenia kartę przeprowadzonych zajęć zachowuje osoba szkolona, a jednostka prowadząca szkolenie załącza jej kopię do prowadzonej dokumentacji.
3. Jeżeli karta przeprowadzonych zajęć podpisywana jest przez kierownika ośrodka szkolenia kierowców prowadzonego przez jednostkę wojskową lub jednostkę resortu spraw wewnętrznych albo dyrektora szkoły, wpisy w karcie uzupełnia się o potwierdzenie przeprowadzenia zajęć teoretycznych, oraz zajęć z zakresu zasad udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadku - wynikających z dziennika prowadzonych zajęć.
4. Dyrektor szkoły podpisując kartę przeprowadzonych zajęć wydaje dodatkowo zaświadczenie potwierdzające rozpoczęcie szkolenia w ramach zajęć szkolnych.

§ 9. Osoba, kontynuując szkolenie w innym ośrodku szkolenia kierowców lub szkole, przekazuje kartę, o której mowa w § 8 ust. 1, jej kierownikowi. Kierownik ośrodka szkolenia kierowców wydaje nową kartę przeprowadzonych zajęć zachowując poprzednią w dokumentacji ośrodka.

U ciebie jest prościej bo zajęć jeszcze nie zacząłeś, więc nie muszą wypisywać żadnych wtórników. Oddają ci całą wpłaconą zaliczkę bez wyliczania ile z tego wykorzystałeś a ile mają ci oddać. Zależy ci na czasie i nie możesz czakać na początek zajęć. Przecież nie ze swojej winy zmianiasz szkołę.
ella
Moderator

Postprzez barbra » środa 28 marca 2007, 18:56

Jak ja zapisałam się na kurs,to wręcz nie chcieli pobierać przed rozpoczęciem kursu kaski,najwcześniej można było,po badaniu lekarskim,a jeszcze mieliśmy czas po rozpoczęciu teorii,jakiś,żeby się spokojnie zastanowić...więc Ty na pewno masz prawo się wycofać..
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Powrót do Szkolenie kierowców