Zakaz zatrzymywania się

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez bruno666 » poniedziałek 26 lutego 2007, 19:59

scorpio44 napisał(a):No ale z drugiej jeszcze logiczniejsze wydaje się to, że skoro po danej stronie ulicy obowiązuje zakaz zatrzymywania, to nie powinien tam stać żaden pojazd, niezależnie od tego, w którą stronę jego przód jest zwrócony, no nie?

A jeszcze bardziej logiczne jest to, że skoro po danej stronie ulicy obowiązuje zakaz zatrzymywania, to znak również powinien znajdować się po danej stronie ulicy, no nie? :)

Ad_aM napisał(a):Przy najbliższej okazji wyjaśni wam to F-riusz Policji/Straży miejskiej. Wtedy weźcie skierowanie do sądu grodzkiego i dostaniecie jednoznaczną wykładnie tego przepisu

Jak to? Przecież już dałem jednoznaczną wykładnię. :lol:
bruno666

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 26 lutego 2007, 21:01

bruno666 napisał(a):A jeszcze bardziej logiczne jest to, że skoro po danej stronie ulicy obowiązuje zakaz zatrzymywania, to znak również powinien znajdować się po danej stronie ulicy, no nie? :)

Owszem, ale tak jak napisałem - najpierw musiałoby być precyzyjniej sformułowane w przepisach, na jakich drogach można parkować z lewej strony. A wtedy mogłoby być obligatoryjnie przykazane, że po danej stronie ulicy (po której obowiązuje zakaz) musi stać znak w obydwóch kierunkach ruchu.
scorpio44

Postprzez wiesniak » poniedziałek 26 lutego 2007, 21:19

Najlepszym rozwiązaniem jest to, jakie mają w UK. Żadnych zakazów po obu stronach odwróconych w prawo, lewo czy do góry, tylko po prostu podwójna ciągła przy krawężniku. Jak jest linia, to nie można się zatrzymywać, jak nie ma, to można. I nie trzeba kombinować ze znakami.
Tylko nie wiem czy polskie prawo takie coś przewiduje... Ale warto byłoby pomyśleć.
wiesniak

Postprzez ivytomek » poniedziałek 26 lutego 2007, 21:30

w UK nie ma śniegu, a przynajmniej bardzo rzadko. U nas przyjdzie zima (nie taka, jak w tym roku :D ) i po liniach. Tak więc znak musi stać.
ivytomek

Postprzez wiesniak » poniedziałek 26 lutego 2007, 22:10

Może nie tyle nie ma śniegu, co na 2 dni przed (a nie po, tak jak u nas) przewidywanymi opadami ulice są posypane solą. I te właśnie linie przy krawężniku są zwykle namalowane żółtą farbą i są grube tak na 0,5cm.
wiesniak

Postprzez bruno666 » poniedziałek 26 lutego 2007, 22:24

scorpio44 napisał(a):najpierw musiałoby być precyzyjniej sformułowane w przepisach, na jakich drogach można parkować z lewej strony.

1. Jak dla mnie to można pozwolić zatrzymywać się po lewej wyłącznie na drogach jednokierunkowych. Póki jednak pozostaje dowolność należy stawiać znaki po obu stronach. Wiem, wiem... znak kosztuje. :D

wiesniak napisał(a):Może nie tyle nie ma śniegu, co na 2 dni przed (a nie po, tak jak u nas) przewidywanymi opadami ulice są posypane solą. I te właśnie linie przy krawężniku są zwykle namalowane żółtą farbą i są grube tak na 0,5cm.

A to jeszcze droższe od znaków. :P
bruno666

Postprzez Ad_aM » poniedziałek 26 lutego 2007, 23:37

Bruno z tobą jak z koniem :wink: (bez urazy) Przecież wystarczyłoby zakręcić i już stałbym przy prawej stronie drogi, a i tak nie miałbym szans zauważyć, czy gdzieś na początku drogi nie było znaku zakazu zatrzymywania :wink: Więc, że tak lekko powiem - idiotyzm :D
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez wiesniak » wtorek 27 lutego 2007, 00:00

bruno666 napisał(a):A to jeszcze droższe od znaków. :P

Może i droższe, ale nie o pieniądzach tutaj rozmawiamy, tylko o skuteczności :P.
wiesniak

Postprzez kopan » wtorek 27 lutego 2007, 00:12

bruno666 napisał(a):
1. Jak dla mnie to można pozwolić zatrzymywać się po lewej wyłącznie na drogach jednokierunkowych. Póki jednak pozostaje dowolność należy stawiać znaki po obu stronach. Wiem, wiem... znak kosztuje. :D

Jak należy stosować po obu stronach drogi??

No to po co w załączniku do rozporządzenia mówi się o możliwości stosowania znaków dwustronnych a celu ułatwiane życia leniuszkom nie chcącym się pofatygować do skrzyżowania by sprawdzić czy tam znak stoi czy nie stoi.
Ludzie normalnie jeżdżący dobrze o tym wiedzą.
Cóż jeśli ciebie ciągle bierze na lewo to nie znaczy ze jesteś typowy jeździec i że pod ciebie należy tworzyć przepisy. :mrgreen: .
kopan

Postprzez bruno666 » środa 28 lutego 2007, 14:39

kopan napisał(a):Jak należy stosować po obu stronach drogi??

Może tak?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
bruno666

Postprzez kopan » środa 28 lutego 2007, 23:30

Ktoś tam jest mocno rozrzutny.
Prawie wszystkie te znaki załatwia przepis ogólny:

Zatrzymanie i postój
Art. 46. 1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

Plus przepis o zatrzymywaniu się na chodniku.
kopan

Postprzez bruno666 » czwartek 01 marca 2007, 22:21

kopan napisał(a):Ktoś tam jest mocno rozrzutny.
Prawie wszystkie te znaki załatwia przepis ogólny:

Zatrzymanie i postój
Art. 46. 1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

Plus przepis o zatrzymywaniu się na chodniku.

Wręcz przeciwnie. Zapewniam Cię, że w 80% tych sytuacji zatrzymanie po lewej stronie (postój) nie spowodowałoby zagrożenia bezpieczeństwa ruchu ani jego utrudnienia.
bruno666

Postprzez kopan » wtorek 06 marca 2007, 08:24

Acha nie spowodowałby ani utrudnienia - no dobra.
To jaki z tego wniosek?? :shock:
Ze macie tam drogowców dywersantów stawiających znaki by życie ludziom utrudnić.
Innej możliwości nie ma.
No chyba że ....
kopan

Postprzez rocko19 » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 18:22

może coś źle zrozumiałem jak co poprawic mnie.Czy na drodze jednokierunkowej w kazdym przypadku jest mozliwy postoj pojazdu? czy poprostu znak zakaz postoju nie umieszcza sie na jednokierunkowej przy lewej krawedzi????
rocko19

Postprzez DEXiu » środa 09 kwietnia 2008, 13:58

Hmm. Abstrahując nieco od tych dywagacji nad przepisami i ich nieprecyzyjnością, to tak na zdrowy rozsądek biorąc jeśli stoi zakaz zatrzymywania (czy tam postoju) po prawej stronie drogi dwukierunkowej, to jednak z jakiegoś powodu on tam jest. A co za tym idzie - sądzę że w sporej ilości przypadków drogi na której został on umieszczony nie można uznać za drogę o małym natężeniu ruchu, więc po lewej tak czy siak stawać nie można. Wyjątek to jakieś wąskie poboczne dróżki, gdzie nie ma dużego ruchu, ale postój mógłby spowodować całkowite zablokowanie tego znikomego ruchu. Innych sensownych przypadków póki co nie widzę.
DEXiu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze