Niezorientowana o pomoc Was prosi.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Niezorientowana o pomoc Was prosi.

Postprzez senni » środa 11 kwietnia 2007, 11:18

Witam wszystkich.
Przepraszam,ze tak wdarlam sie na Wasze forum,ale sytuacja mnie do tego zmusila.
Za niedlugo bede zmieniala swoja prace,a szef stawia wymagania-prawo jazdy.
Nie powiem,zeby mnie to nie przerazilo bo ja to jestem dobrym,ale pasazerem i nigdy nie widzialam siebie samej za kierownica-raz,ze wzrok slaby(krotkowidz)-okalarow nosic nie moge,a na soczewki mnie poki co nie bylo stac(moze jak zmienie prace),dwa to wydaje mi sie,ze ja jako kierowca to tak nie bardzo:))).
No,ale jak bedzie trzeba to bede musiala prawo jazdy zrobic.Sek w tym,ze zupelnie nie mam pojecia na ten temat tudziez do Was pytania:
1.Ile trwa kurs prawa jazdy?
2.Czy istnieja kursy przyspieszone jakies/intensywne?
3.Jaki jest koszt kursow?
4.Po jakim czasie,po ukonczeniu kursu mozna zdawac egzamin(y)?

Wiem,ze macie mnie pewnie za jakas niedokumana,ale ja naprawde nie mam na ten temat zielonego pojecia.Bylabym wdzieczna gdyby ktos bylby w stanie mi pomoc.
Nie mieszkam w Polsce i zajmuje sie (poki co) cudzymi dziecmi w Finlandii,a tu egzamnin prawa jazdy zdaje sie w lecie i zimie i calosc trwa kolo roku dlatego pewnie bede musiala wybrac sie do Polski.
Jesli ktos moglby mi udzielic odpowiedzi na pytania i jakos nakierowac to bylabym BARDZO wdzieczna.
Pozdrawiam
moje miejsce,moje zycie,moj swiat
www.seniusia.blog.onet.pl
senni

Postprzez cman » środa 11 kwietnia 2007, 15:34

1. Od 12 dni do wielu miesięcy - wszystko zależy od wybranego ośrodka szkolenia - najczęściej średnio jest to ok. 1 miesiąc.
2. Istnieją, najczęściej jako "wakacje z prawem jazdy" - możliwie najkrócej to te 12 dni.
3. Sam kurs przeciętnie od 900 zł do 1200 zł do tego badania lekarskie 50 zł (chyba, że jest już w cenie), egzamin wewnętrzny ok. 70 zł (ale zazwyczaj jest w cenie kursu), potem egzaminy państwowe 134 zł i wydanie prawka 70 zł z hakiem.
4. Od razu, ale ze względu na kolejki trzeba poczekać od 2 tygodni do 2 miesięcy w zależności od regionu kraju.
cman

Postprzez ella » środa 11 kwietnia 2007, 15:39

Nie mieszkam w Polsce

Musisz złożyć oświadczenie, że przybywasz na terytorium Polski 185 dni w ciągu każdego roku.
Jeżeli podchodzisz do egzaminu z paszportem to musisz mieć zaświadczenie o zameldowaniu.
ella
Moderator

Postprzez fafal » czwartek 12 kwietnia 2007, 11:12

Naprawde rok? Az mi sie wierzyc nie chce.
Chociaz i u nas z tego co slyszalem na egzamin praktyczny na kat.B w niektorych osradkach czekaz sie az 3 miesiace, co dla mnie jest kompetnie niezrozumiale.
Interesujesz sie motoryzacja? a moze ciezarowkami?
Sprawdz http://www.fan4truck.yoyo.pl/forum
Prawo jazdy:
kat. B
kat. C
kat. C+E
fafal

Postprzez senni » czwartek 12 kwietnia 2007, 19:00

Hej.Dzieki Wam serdeczne.Cos juz przynajmniej wiem dzieki Wam.
Jest teraz tylko problem bo chyba nie moge zdawac prawka w Polsce z tego co piszecie.A dlaczego?
Dlatego,ze jestem wymeldowana z Polski od konca grudnia 2006 i mimo iz za granica jestem na zameldowaniu tymczasowym (bo o stale dopiero moge sie starac po kilku latach) to jednak ze wzgeldu na te 185 dni jakby na to nie patrzec sie nie mieszcze....A to juz nieciekawie....
Chyba jednak bedzie trzeba bedzie probowac prawko zdawac tutaj.Czy jest jakas inna mozliwosc?
senni

Postprzez fafal » czwartek 12 kwietnia 2007, 20:52

Przedzwon sobie jesli to mozliwe do jakiegos osrodka WORD w Polsce i wszystko dokladnie Ci powiedza. Jakby nie bylo oni powinni najlepiej wiedziec i od nich uslyszane odpowiedzi bylyby najbardziej wiarygodne.

Nawet nie musisz dzwonic masz dostep do internetu to napisz maila do osrodka WORD, gdzie ewentualny egzamin by Cie interesowal.
Interesujesz sie motoryzacja? a moze ciezarowkami?
Sprawdz http://www.fan4truck.yoyo.pl/forum
Prawo jazdy:
kat. B
kat. C
kat. C+E
fafal

Postprzez loser » czwartek 12 kwietnia 2007, 21:34

Ad 1.2.
Nie jest istotne ile trwa kurs ale jak szybko jesteś w stanie przyswoić sobie teorię i nauczyć się jeździć samochodem.
Jeśli wydaje się Tobie, że najprościej byłoby jednego dnia pojeździć 15 godzin i drugiego też 15, to raczej się rozczarujesz.
To wszystko musi się ułożyć w głowie, a na to trzeba czasu.
Jeśli w ogóle nie jeździłaś, to żeby były efekty powinnaś zacząć od jednej godziny, później po dwie. Ale co drugi, trzeci dzień. Wtedy będą efekty.

Ad3. Do kosztów podanych przez Cmana, musisz dodać kilka godzin przed egzaminem, ze względu na długi okres oczekiwania. Czym dłużej się czeka, tym więcej się zapomina.
Brak jest info o zdawalności we wszystkich Word-ach. Ale z tego co podają niektóre wynika, że większość osób pierwsze podejście oblewa.
Więc dochodzą koszty dodatkowych opłat za egzamin plus jazd.
loser

Postprzez ballbinka » piątek 13 kwietnia 2007, 07:29

cman napisał(a): 1. Od 12 dni do wielu miesięcy - wszystko zależy od wybranego ośrodka szkolenia - najczęściej średnio jest to ok. 1 miesiąc.

w tej chwili wszyscy chca załapać się przed zmianami(i tak pewnie się nie uda, ale) więc nawet do miesiaca to czeka się w niektóych szkołach (duzych) na pierwsze jazdy, bo za duzo kursantów za dało instruktorów, doba ma tylko 24 godziny (mowa o Warszawie)
cman napisał(a):
2. Istnieją, najczęściej jako "wakacje z prawem jazdy" - możliwie najkrócej to te 12 dni.

Zgadza się, co do fektu, bez komentarza.
cman napisał(a):
3. Sam kurs przeciętnie od 900 zł do 1200 zł do tego badania lekarskie 50 zł (chyba, że jest już w cenie), egzamin wewnętrzny ok. 70 zł (ale zazwyczaj jest w cenie kursu), potem egzaminy państwowe 134 zł i wydanie prawka 70 zł z hakiem.

kurs ze wszystkim (materiały, badania, wewnetrzny(nie miałam pojecia, ze jest płatny)) do 1300; egzamin państwowy 134 zł i wydanie prawka 71 zł

cman napisał(a):
4. Od razu, ale ze względu na kolejki trzeba poczekać od 2 tygodni do 2 miesięcy w zależności od regionu kraju.

Warszawa to porażka w tej kwestii na Odlewniczej miesiąc na teorię, a potem nastepne 2 miesiace na praktykę, na Powstańców trochę szybcie).
Ostatnio zmieniony piątek 13 kwietnia 2007, 13:38 przez ballbinka, łącznie zmieniany 1 raz
WORD Wwa :) Odlewnicza :)

kurs 7 X -10 XII 06
13 I - teoria - za 1razem :)
24 II - praktyka - za 1razem :)
odbiór -12 III 07- nareszcie:D

DOSZKALAJĄCE U NAJLEPSZEGO INSTRUKTORA NA ŚWIECIE :) dzięki Arku :D
ballbinka

Postprzez senni » piątek 20 kwietnia 2007, 10:08

No tak.Nieco sie juz dowiedzialam.
Okazuje sie,ze kurs moge zrobic jednak w Polsce,a i egzamin zdawac tam.
Ze wzgledu na brak czasu jestem zmuszona jednak wziasc udzial w wakacyjnym prawie jazdy,czy jak to tam sie nazywa.
Po kalkulacji kosztow wyszlo,ze i tak wyszloby to taniej anizeli prawo jazdy w Finlandii(ponad 1400 euro),a wiadomo,ze we wlasnym jezyku to jednak latwiej sie przyswaja.
Przedyskutowalismy wszystko i juz bylismy gotowi zabukowac te wczasy jakie oferuje Hauger(czy jak to sie nazywa),ale wyczytalam na forum same niepochlebne opinie wiec szukamy dalej bo sie troche przestraszylam.
Czy jestescie wstanie polecic jakis osrodek organizujace tego typu kursy?
Znalazlam dzis oferte PZM travel.
Wszelkie podopowiedzi beda mile widziane.
Pozdrowionka dla Was.
senni

Postprzez dylek » piątek 20 kwietnia 2007, 11:23

Może moja uwaga będzie daleka od praworządności, ale moim zdaniem spróbuj kupić w Finlandii cokolwiek co jeździ na 4 kołach i spróbuj oswoić się z samochodem. Jest tam sporo lasów więc pewnie znajdą się miejsca na tyle odludne by nikt cię nie złapał za kółkiem. Bez oswojenia z jazdą nie sądzę, by kurs 2 tygodniowy był w stanie cię wystarczająco przygotować do egzaminu.
dylek
Moderator

Postprzez senni » piątek 20 kwietnia 2007, 20:06

Raz w zyciu za kolkiem siadlam w zeszlym roku.Co prawda bylo to na parkingu,ale przejechalam sie troche.Auto ma moj chlopak,wiec zapewne sobie w przyszlosci bede mogla *poprobowac*,ale co pierwsze to musze nauczyc sie podstaw i zapoznac sie jako tako z autem i przepisami bo bez tego to ja nawet nie chce probowac siadac za kolkiem.Mam jakies 2.5 miesiaca przygotowac sie O ILE na ten kurs jakis sie wybiore bo od tego zalezy pare spraw. Na razie jestem w lesie,ale sciagnelam sobie juz testy jakies,choc cos mi mama wspominala,ze od pary dni obowiazuja nowe,ale nie wiem czy to prawda.
senni

Postprzez dialer » piątek 20 kwietnia 2007, 20:21

Ja kurs robie od połowy listopada 2006. Teorie skończyłem w połowie stycznia, potem miesiąc czekania na praktykę i 2 tygodnie temu ją skończyłem. Egzamin mam pod koniec maja. Jeżeli zdam to trzeba dodać jeszcze oczekiwanie na dokument. W sumie 7 miesięcy! Dodam, że nie ma w tym mojej winy. Po prostu tyle kursantów...

Tak to prawda, w testach zmieniły się pytania dotyczące pierwszej pomocy (20) i jeszcze 2 dot. jazdy na światłach.
dialer

Powrót do Szkolenie kierowców