Prawo jazdy i wada wzroku, okulary +3

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy i wada wzroku, okulary +3

Postprzez Hml » niedziela 15 kwietnia 2007, 12:28

Witam.
Mam pewien problem, gdyż na początku maja chcę zapisać się na prawo jazdy, w sierpniu mam 18-tke
Jest pewien problem, ponieważ posiadam okulary i od 3 lat mam wadę wzroku.
Mój wzrok w wieku 10-14 lat był fatalny, jest to taka wada, która z wiekiem ustępuje i co jakiś czas zmieniam okulary na słabsze, bo widzę lepiej. Na początku posiadałem okulary +7, później w wieku 15 lat miałem +5, teraz posiadam +2 z kawałkiem, widzę dość dobrze również bez okularów, ale mam lekkiego zeza, czyli jakbym się zapatrzył w jeden punkt przez chwilę to może mi prawe oku uciec, wada zanika z biegiem czasu, przez to że przez około 10 lat ćwiczyłem z zasłoniętym lewym okiem, żeby prawe ćwiczyć. Aktualnie widzę dość dobrze, bez okularów też. Mam związku z tym do Was kilka pytań:
Czy zostanę dopuszczony do prawo jazdy? 2 lata temu u okulisty się pytałem i mi powiedziano, że bez problemu, teraz nie wiem jak będzie...
Czy mam po prostu zapisać się na ukochane prawo jazdy w tym maju i pójść do lekarza, który ma stwierdzić czy, że ze mną wszystko w porządku?
czy też ośrodek od razu wyśle mnie do okulisty na badanie wzroku? do okulisty jak byłem mały chodziłem co 3miesiące, teraz chodzę raz na rok. Co mam zrobić ?
Czy w ogóle dostanę możliwość robienia upragnionego od dziecka prawo jazdy ? :roll:

Znam wielu znajomych, którzy praktycznie mają 100 razy gorszą wadę i gorzej widzą i mają prawo jazdy, ale zdawali kilka lat temu... więc nie wiem jak teraz to jest. Przepraszam, że nie użyłem opcji szukaj, ale zbytnio nie mam czasu nad siedzeniem przy komputerze, powoli zaczynam się uczyć teorii, czytam kodeks brata, który zdawał prawo jazdy 7 lat temu. Ale nie wiem czy jest w tym wypadku jakiś sens.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

EDIT: lewe oko jest "zdrowe" i sprawne, nigdy nie "uciekało", jest tylko lekko słabsze od normalnego oka u innej osoby, a na nim posiadam +1, na prawym jak mówiłem +2,5
7 maj 07 - 12 lipiec 07 Cały Kurs
7 wrzesień 07 - (T+ P-)
12 październik 07 - P+
Obrazek
Hml

Postprzez KUBA_1 » niedziela 15 kwietnia 2007, 12:38

Przed zapisaniem się na kurs (czyli już) udaj sie do odpowiedniego lekarza uprawnionego do badań kierowców po orzeczenie lekarskie. Nie powinno być z tym problemu cena (30-120zł) warto poszukać tylko weź swoje papiery z leczenia.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez Hml » niedziela 15 kwietnia 2007, 12:54

nie byłem na nic leczony, jestem zdrowy jak ryba, oprócz że nosze okulary. Dobrze, czyli już za tydzień udam się do lekarza, który oczywiście ma uprawnienia.
Do okulisty też mam pójść? byłem ostatnio z rok temu, jak wymieniałem okulary na słabsze..
I czy mam się zapytać okulisty, czy mi wystawi prawo jazdy na kilka lat, czy bezterminowo?

I żeby nie zakładać nowego tematu, mam pytanko, byłem kilka dni temu w ośrodku do którego się zapisze i do którego szkolili się moi znajomi (moja matka, brat, siostra). Powiedziano mi, że mogę się zapisać na teorie wcześniej niż w MAJU! czy jest to prawda? i co mi to da, że się zapisze wcześniej na teorie? to oznacza, że będę wczesniej za kółkiem L-ki? czy po prostu to jest teoria, która uczy przed zapisaniem się na egzamin? co mam zrobić? czy mam się zapisać końcem kwietnia, czy 17 maja, tak jak wypadają moje urodziny 3 miesiące przed oczywiście.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
7 wrzesień 07 - (T+ P-)
12 październik 07 - P+
Obrazek
Hml

Postprzez ella » niedziela 15 kwietnia 2007, 13:54

Do okulisty też mam pójść?

Musisz udać się do lekarza medycyny pracy. A tam dostaniesz też skierowanie do okulisty. A zaświadczenie które dostaniesz od lekarza powinno sie już mieć przed zapisem na kurs tak jak pisał Kuba.
I czy mam się zapytać okulisty, czy mi wystawi prawo jazdy na kilka lat, czy bezterminowo?

Lekarz zadecyduje na ile.

Tak robicie tragedię z tymi okularami jakby to była nie wiem jaka choroba. Co to jest +2. Ja mam +3,5 i żyję i mam prawko. :D
I I żeby nie zakładać nowego tematu, mam pytanko, byłem kilka dni temu w ośrodku do którego się zapisze i do którego szkolili się moi znajomi (moja matka, brat, siostra). Powiedziano mi, że mogę się zapisać na teorie wcześniej niż w MAJU! czy jest to prawda? i co mi to da, że się zapisze wcześniej na teorie? to oznacza, że będę wczesniej za kółkiem L-ki? czy po prostu to jest teoria, która uczy przed zapisaniem się na egzamin? co mam zrobić? czy mam się zapisać końcem kwietnia, czy 17 maja, tak jak wypadają moje urodziny 3 miesiące przed oczywiście.

Na kurs zapisujemy się 3 miesiące przed ukończeniem 18 lat. A resztę sobie dośpiewaj dlaczego tak ci w tej szkole powiedzieli. Jeden kandydat dla danej szkoły więcej nic po za tym :wink:
Szkoda, że ci w tej szkole nie powidzieli że przed przystąpieniem na kurs musisz miec zaświadczenie od lekarza medycyny pracy, że w ogóle możesz do niego przystapić.
czytam kodeks brata, który zdawał prawo jazdy 7 lat temu. Ale nie wiem czy jest w tym wypadku jakiś sens.

Nie ma sensu, ale nie dlatego, że nie możesz miec prawka, tylko dlatego, że przez siedem lat to się trochę zmieniło w przepisach. Po drugie kodeks nie jest nalepszą lekturą dla osoby która nie zaczęła kursu. Lepsze są podręczniki opisujące te sprawy ogólnie.
ella
Moderator

Postprzez Hml » niedziela 15 kwietnia 2007, 17:35

Ta szkoła jest właśnie dobra, nic mi nie powiedzieli o badaniach lekarskich, bo się nawet o to nie pytałem.
Powiedzieli mi, że mogę się zapisać na TEORIE, żeby coś wiedzieć przed zapisaniem się i właśnie pytam, czy jest jakiś sens?? czy lepiej się zapisać 3miesiące przez już na kurs, a nie na teorie (można nazwać "naukę") Czy to coś da? czy zrobie te prawo jazdy szybciej?
Po prostu, chciałbym się wyrobić do nowego roku, aby uniknąć poranionych nowych pomysłów kochanych ministrów w najukochańszym kraju :)
7 wrzesień 07 - (T+ P-)
12 październik 07 - P+
Obrazek
Hml

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 kwietnia 2007, 20:52

Hml, kurs = teoria + praktyka. To nie tylko jazda L-ką. Zajęcia teoretyczne, o których mówisz, wchodzą w skład kursu na prawo jazdy. A kurs zgodnie z przepisami można rozpocząć 3 miesiące przed ukończeniem 18 lat. Podobnie jak przed jego rozpocząciem trzeba przejść badania lekarskie. Tyle że to wszystko często teoria, a w praktyce różnie z tym bywa - najlepszym przykładem jest szkoła, o której mówisz. ;) :D
scorpio44

Postprzez Hml » niedziela 15 kwietnia 2007, 21:57

Po prostu pytałem już w innych ośrodkach, którzy rozpoczynają prawo jazdy
np jest tak, że jeden ośrodek www.adept-b.pl zaczynają kurs 8 maja,
dowiedziałem się dzisiaj, że mogę się już wtedy zapisać na TEORIE czyli inaczej nauki, a 17 maja kiedy wypadają 3 miesiące przed 18-tka, moge się już z czystym sumieniem uczyć się dalej teorii i po 2 tygodniach jeździć z instruktorem.
7 wrzesień 07 - (T+ P-)
12 październik 07 - P+
Obrazek
Hml

Postprzez asia:) » niedziela 15 kwietnia 2007, 23:30

co do badań lekarskich dowiedz się jeszcze w OSK, do którego chcesz się zapisać, bo w niektórych ośrodkach badania lekarskie są wliczone w cenę i są np na początku kursu (chociaż nie wiem jak to wygląda prawnie, bo chyba zaświadczenie lekarskie powinno być wystawione PRZED rozpoczęciem kursu... może wystawiają zaświadczenie ze wcześniejszą datą ;) )
a co do tych 3 miesięcy przed 18-stką? To jest jakoś sprawdzane? Tzn czy np mogą potem nie dopuścić do egzaminu, bo kurs był rozpoczęty wcześniej? Czy wszystko zależy od tego, czy OSK ma ochotę nagiąć przepisy i przyjąć np miesiąc wcześniej na kurs? U mnie w grupie na teorii był jakiś chłopak, któremu trochę brakowało do tych 3 miesięcy, ale chyba niewiele... to mu powiedzieli, że w sumie nie powinien jeszcze chodzić na kurs, no ale chodził dalej ;)
więc jak to jest? ktoś wie?
asia:)

Postprzez Hml » poniedziałek 16 kwietnia 2007, 08:44

to jest tylko takie przychodzenie na teorie, w żadnym razie nie naciąganie prawa. Nie powiedziałem, że chce miesiąc wcześniej chodzić, ale tydzień. Zresztą nie wiem jak to będzie.
7 wrzesień 07 - (T+ P-)
12 październik 07 - P+
Obrazek
Hml

Postprzez scorpio44 » wtorek 17 kwietnia 2007, 19:39

asia:) napisał(a):a co do tych 3 miesięcy przed 18-stką? To jest jakoś sprawdzane? Tzn czy np mogą potem nie dopuścić do egzaminu, bo kurs był rozpoczęty wcześniej? Czy wszystko zależy od tego, czy OSK ma ochotę nagiąć przepisy i przyjąć np miesiąc wcześniej na kurs?

Wydaje mi się, że problemy może mieć jedynie ośrodek w razie jakiejś głębszej kontroli (gdyby się to wydało).
scorpio44

Powrót do Szkolenie kierowców