Odnowienie prawa jazdy - pytanie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Odnowienie prawa jazdy - pytanie

Postprzez GrzesB » środa 18 kwietnia 2007, 21:56

Witam

Zdałem egzamin na prawo jazdy w 96 roku, dokument wydany był okresowo (ze względu na zdrowie) na dwa lata, czyli jego ważność upłynęła w 98 roku.
Nie odnawiałem prawa do dziś, ponieważ nie miałem takiej potrzeby (nie posiadałem auta).
Teraz chcę odnowić prawo jazdy, mam już zaświadczenie lekarskie, boję się tylko, że w urzędzie mogą się przyczepić z powodu długiego okresu, kiedy dokument był nieważny. W związku z tym mam pytanie, czy moje obawy mają jakieś uzasadnienie? Tj. czy jest jakaś podstawa prawna aby odmówić mi wydania odnowionego prawa jazdy?

Pozdrawiam
Grzegorz
GrzesB

Postprzez ella » środa 18 kwietnia 2007, 23:42

boję się tylko, że w urzędzie mogą się przyczepić z powodu długiego okresu, kiedy dokument był nieważny.

Nic ci nie zrobią. Gorzej jakbys jeździł na nieważnym, a jak sobie leżał w szufladzie to żaden problem.
Tj. czy jest jakaś podstawa prawna aby odmówić mi wydania odnowionego prawa jazdy?

Nie ma żadnej podstawy prawnej, żeby ci nie wydać nowego prawka.
ella
Moderator

Postprzez GrzesB » czwartek 19 kwietnia 2007, 09:07

Dzięki za odpowiedź. Kamień spadł mi z serca :)
GrzesB

Re: Odnowienie prawa jazdy - pytanie

Postprzez Piotreuz » poniedziałek 21 maja 2012, 16:37

Dołączę się do pytania. Jestem zameldowany Gnieźnie i tam Starosta mi je wydał. Skończyło mi się prawo jazdy okresowe które było wydane w Gnieźnie muszę tam jechać czy mogę to załatwić to w Starostwie w mieście w którym mieszkam czyli w poznaniu?
Piotreuz

Powrót do Luźna gadka