Zgubiłem zaświadczenie o ukończeniu kursu Kat A

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Zgubiłem zaświadczenie o ukończeniu kursu Kat A

Postprzez radzieta » piątek 13 kwietnia 2007, 11:41

Tak jak w temacie 5 lat temu ukończyłem kurs kategorii A ale nie miałem wtedy ani pieniędzy ani czasu żeby pójść na egzamin a teraz chętnie bym to zrobił ale niestety nie moge nigdzie znaleźć tego zaświadczenia. Ośrodek w którym robiłem kurs już nie istnieje i nie wiem co zrobić w tej sytuacji. Jest jakieś wyjście czy trzeba powtarzać kurs? Z góry dziekuje za odpowiedź.
radzieta

Postprzez dylek » piątek 13 kwietnia 2007, 15:23

§ 10. 1. Po ukończeniu szkolenia podstawowego lub dodatkowego kierownik ośrodka szkolenia kierowców wydaje zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o prawo jazdy odpowiedniej kategorii, zwane dalej "zaświadczeniem", osobom, które:
1) posiadają wiedzę i umiejętności określone w charakterystyce absolwenta kursu;
2) uzyskały pozytywny wynik egzaminu wewnętrznego.
2. Wzór zaświadczenia określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
3. W zaświadczeniu umieszcza się imię, nazwisko i numer instruktora prowadzącego, o którym mowa w § 15.
4. Po wydaniu zaświadczenia lub po zakończeniu szkolenia uzupełniającego, do książki ewidencji osób szkolonych wpisuje się:
1) liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych przeprowadzonych w danym ośrodku szkolenia kierowców lub szkole;
2) numer wydanego zaświadczenia;
3) datę zakończenia szkolenia;
4) numer instruktora prowadzącego, o którym mowa w § 15;
5) rodzaj odbytego szkolenia.

§ 11. 1. Książkę ewidencji osób szkolonych:
1) przechowuje się przez okres 10 lat od daty dokonania w niej ostatniego wpisu;
2) przekazuje się właściwemu organowi prowadzącemu nadzór, w celu archiwizacji, niezwłocznie po:
a) rezygnacji z prowadzenia szkolenia kierowców,
b) wydaniu decyzji o zakazie prowadzenia ośrodka szkolenia kierowców.
2. Karty przeprowadzonych zajęć osób wpisanych do książki ewidencji osób szkolonych oraz kopie kart osób, które przerwały szkolenie, przechowuje się przez okres 24 miesięcy od dnia dokonania w nich ostatniego wpisu. Po upływie tego okresu karty i ich kopie podlegają zniszczeniu.
3. Przed zniszczeniem karty lub kopii karty ilość godzin przeprowadzonych zajęć teoretycznych i praktycznych wpisuje się odpowiednio do książki ewidencji osób szkolonych.

Jak się postarasz to znajdziesz ... popytaj w istniejących OSK kto prowadzi nad nimi nadzór i będziesz wiedział gdzie szukać ;)
dylek
Moderator

Postprzez ella » piątek 13 kwietnia 2007, 20:02

z tego co mi wiadomo to w takim przypadku sytuacja jest bez wyjscia

Wcale nie jest taka sytuacja bez wyjścia.
Książka ewidencji osób szkolonych jest trzymana 10 lat a kurs był 5 lat temu. Na tej podstawie można wydać wtórnik zaświadczenia.
Dylek podał przepisy.
ella
Moderator

Postprzez likaon » wtorek 01 maja 2007, 14:56

A jak wygląda sytuacja dla tych, którzy podjęli już próbę egzaminacyjną? w mym przypadku to już chyba 3 lata minęły ale z tego co zapamiętałem żadnego dokumentu po oblaniu teorii z ośrodka nie pobrałem- zbyt bardzo byłem rozczarowany własną postawą :evil: . Nadal leżą tam niezbędne dokumenty?

Nie będę zakładał nowego topicu, więc drugie pytanie: czy po roku 2004 była jakaś zmiana w prawie dotycząca unieważnienia ważności kursów? Konkretnie interesuje mnie, czy mogę podjąć kolejną próbę po ponad 3-letniej przerwie bez dodatkowych szkoleń (ukonczenie kursu: wrzesien 2003, egzamin teoretyczny: gru2003).
pozdrawiam i z góry dziękuje
likaon

Postprzez ella » wtorek 01 maja 2007, 15:02

Nadal leżą tam niezbędne dokumenty?

Twoje dokumenty leżą w Wydziale Komunikacji.
Nie będę zakładał nowego topicu, więc drugie pytanie: czy po roku 2004 była jakaś zmiana w prawie dotycząca unieważnienia ważności kursów? Konkretnie interesuje mnie, czy mogę podjąć kolejną próbę po ponad 3-letniej przerwie bez dodatkowych szkoleń (ukonczenie kursu: wrzesien 2003, egzamin teoretyczny: gru2003).
pozdrawiam i z góry dziękuje

Odpowiedź znajdziesz w FAQ.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1267
ella
Moderator

Postprzez likaon » wtorek 01 maja 2007, 15:27

ella napisał(a):Odpowiedź znajdziesz w FAQ.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1267

Widziałem ten topic, interesuje mnie raczej czy zaszła jakas zmiana po roku 2004 (data tamtego postu) kasująca mój kurs. Z postu wynika zew do 2004 jestw porządku, nie wiem co bylo później
likaon

Postprzez ella » wtorek 01 maja 2007, 15:39

I co z tego, że ten post jest z 2004 roku. Jest on nadal aktualny inaczej byłby zmieniony. Nie trzymamy tu starych nie ważnych informacji. :wink:
Czyli
Kursy ukończone po 01.07.1998r. są nadal ważne.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » wtorek 01 maja 2007, 19:00

Kurczę, już któryś raz jest taka sytuacja, że ludziska zaglądają do FAQ i nie za bardzo mu ufają, bo odstraszają ich daty postów (zbyt odległe). A ja nie za bardzo kumam, dlaczego tak się dzieje... Logiczne chyba jest, że forowe FAQ MUSI być aktualne, a zwłaszcza że odsyła do niego regulamin forum (z którym każdy zapoznaje się przy rejestracji). A poza tym nie wiem, jak ci ludzie sobie wyobrażają "uaktualnianie" postów... - mamy co jakiś czas pisać je na nowo, coby data zamieszczenia była aktualniejsza? :D
scorpio44

Powrót do Szkolenie kierowców