Przerwa w kursie/ wątek oddzielony

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez monia » wtorek 01 maja 2007, 14:11

A ja mam pytanie związane z tym, że chcę przystąpić do kursu teoretycznego, jeśli się uda to zdać go w jakimś najbliższym terminie ;) natomiast jazdy chciałabym wykupić tylko do mniej więcej początku lipca ponieważ potem wyjeżdżam na 2 miesiące. I tu pojawia się pytanie - czy mogę przerwać kurs na 2 miesiące i rozpocząć go spowrotem po przyjeździe? Chodzi o jazdy bo mam nadzieje że teorię zdam do tego czasu. Nie wiem tylko jak długa może być przerwa w kursie. Słyszałam, że pół roku ale wolę się upewnić. Z góry dzięki za wyjaśnienie.
monia

Postprzez ella » wtorek 01 maja 2007, 15:08

Kurs to teoria + praktyka. Nie możesz zdawać egzaminu teoretycznego po ukończeniu teorii. Chyba, że masz na myśli egzamin wewnętrzny. Egzamin państwowy zdajesz po ukończeniu całego kursu. Zdana teoria ważna jest pół roku.

Ps. Nie podpinaj pytań do wątku o czym innym.
ella
Moderator

Postprzez wiesniak » wtorek 01 maja 2007, 19:05

ella napisał(a):Kurs to teoria + praktyka. Nie możesz zdawać egzaminu teoretycznego po ukończeniu teorii.

Paru moich znajomych tak właśnie zdawało, więc chyba jednak można.
wiesniak

Postprzez ella » wtorek 01 maja 2007, 19:11

więc chyba jednak można.

Poczytaj rozporządzenie i nie pisz, że chyba można. Żeby zapisać się na egzamin musisz mieć zaświadczenie o ukończeniu kursu a nie tylko teorii. Szkoda, że ty po kursie tego nie wiesz :D
A to, że Twoi koledzy tak zdawali to świadczy tylko o szkole. Czego się nie robi, żeby tylko zyskać kursantów :lol:

Anomalie szkoleniowe mnie nie interesują. Odpowiadam tak jak powinno odbywać się to prawidłowo.
ella
Moderator

Postprzez wiesniak » wtorek 01 maja 2007, 19:31

To, że moi znajomi tak zdawali świadczy o tym, że jednak można :).
A jak jest legalnie to nie wiem, bo raz że kurs robiłem już dość dawno, dwa że zdawałem egzamin łączony i trzy że zapisał mnie na niego instruktor. I cztery wydawało mi się logiczne, że do zdawania teorii wystarczy zaliczenie samej teorii. Inaczej moim zdaniem zdawanie podzielonego egzaminu traci jakikolwiek sens, chyba że inaczej nie zapisują.
wiesniak

Postprzez ella » wtorek 01 maja 2007, 19:41

A jak jest legalnie to nie wiem (...)wydawało mi się logiczne, że do zdawania teorii wystarczy zaliczenie samej teorii.

Logika a rozporządzenie to dwie różne sprawy. Wydawało mi się, że tak długo czytasz forum, że wiesz jak to się odbywa prawidłowo. Tyle razy się o tym pisało. Ale widocznie mi się tylko wydawało :D
To, że moi znajomi tak zdawali świadczy o tym, że jednak można

To, że ktoś na czerwonym przejedzie skrzyżowanie to znaczy, że tak można?
ella
Moderator

Postprzez monia » wtorek 01 maja 2007, 20:16

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) Rozumiem, że aby zdawać teorię muszę mieć również odbyte wymagane godziny jazd i dopiero potem przystępuję do teorii i egzaminu praktycznego które odbywają się w jednym czasie? Tak to zrozumiałam. Wobec tego wydaje mi się, że nie ma sensu robić dwu miesięcznej przerwy bo to chyba zbyt długi okres. Zdecydowanie lepiej byłoby robić to w jednym ciągu ale ja niestety mam średnio taką możliwość :(
monia

Postprzez ella » wtorek 01 maja 2007, 20:31

dopiero potem przystępuję do teorii i egzaminu praktycznego które odbywają się w jednym czasie?

W niektórych WORD nie ma mozliwości zapisania się na egzamin łączony teoria+praktyka jednego dnia. Zapisujesz się więc najpierw na teorię, zdajesz ją i idziesz do okienka zapisać się na praktykę. Muszisz sprawdzić jak jest u ciebie.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8794
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8205
Zdecydowanie lepiej byłoby robić to w jednym ciągu ale ja niestety mam średnio taką możliwość

To zacznij kurs po powrocie jak chcesz wszystko razem. Chociaz wydaje mi się że spokojnie możesz zrobić teraz teorię a po powrocie rozpocząć jazdy. Zawsze to trochę szybciej.
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców