Kto ma pierwszeństwo pomóżcie bo nie wiem???

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Sławek_18 » wtorek 16 grudnia 2003, 10:02

jak bede miala zielone swiatlo to gas do dechy i nic mnie nie interesuje, bo JA MAM ZIELONE
No chyba nie bedziesz czekala az ci co maja czerwone przejada przed Toba :roll: ? ?

Nie masz racji Pati
2 ma pierwszenstwo w obu sytuacjach i nie ma co dyskutowac.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ella » wtorek 16 grudnia 2003, 12:09

W pierwszym i drugim przypadku pierszeństwo ma samochód 2. Jeżeli działa sygnalizacja świetlna to jedziemy tak jakie są światła. Jeżeli by jej nie było to tak jak mówią znaki.
ella
Moderator

pierwszeństwo

Postprzez kos » wtorek 16 grudnia 2003, 15:42

Prawo o ruchu drogowym
Art.5.p3. "Sygnały swietlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu."
Art.25.p.1 "Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożnosć i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo."
Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych:
par. 95.1."Sygnały swietlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
1. sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator, ..."
pozdr
kos

Postprzez Mmeva » środa 17 grudnia 2003, 02:09

Pati - nie odpowiedziałaś mi - czym wg Ciebie rózniłaby się sytuacja 1 od 2, że się tak zastanawiasz?

Poza tym jesli mamy swiatla i znaki to światła wyznaczają, która droga jest główna... !
na poczatku tak sie może motac, chyba źle rozumiesz powtarzaną regułkę... jak pojade do domu poszperam w kodeksie i sprobuję znaleźć jakis cytacik, jesli masz książkę pod ręka lub testy z komentarzem - szukaj; ja w tej chwili nie mam książek pod ręką...

PS. Może autor posta poda nam, skąd wziął te krzyżówki, założe się, żę odpowiedź bedzie : w obu przypadkach pierwszeństwo ma 2.
A tak na marginesie to w moich starych testach (zima-wiosna 2001) jest podobna sytuacja, i jest w porzadku odpowiedź, specjalnie odgrzebałam, jesli ktos z Was ma radzę zerknąć (nie mam skanera).
Mmeva

Postprzez bialy » piątek 19 grudnia 2003, 00:40

Jeszcze raz: 2 ma pierwszeństwo (pytalem na kursie z teorii)
bialy

Postprzez dorsio » piątek 19 grudnia 2003, 18:11

bialy napisał(a):Jeszcze raz: 2 ma pierwszeństwo (pytalem na kursie z teorii)

To fajnie, bo u nas na teorii była tak sytuacja, ale pierwszeństwo miała 1 (dlatego tak napisałem). Na kursie przyjąłem to jako prawidłowe rozwiązanie (choć przedtem myślałem inczej). Trochę to zamotane, ale teraz widzę, że jednak na teorii (u mnie) coś pokręcili. :x
dorsio

Postprzez pankowal » piątek 19 grudnia 2003, 21:41

W obydwu przypadkach zgodnie z obowiązującymi przepisami pierwszeństwo ma pojazd nr 1. :shock:
Napisałem do ośrodków Word w Polsce może ktoś kompetentny wyjaśni nam jak powinno być prawidłowo.
Moim zdaniem ministerstwo w rozporządzeniu z 1999 roku rozkosznie zmieniło zapis odnośnie sygnalizacji świetlnej.
Wprowadzenie zapisu, że sygnał zielony zezwala na wjazd za sygnalizator, zmienił pierwszeństwo w przytoczonym przykładzie.

Zgodnie z przepisami z 1993 roku pierwszeństwo w obu przypadkach miał pojazd nr 2. :roll:

Tego pamiętnego dnia nikt nie przypuszczał, że tak zasadniczo zmieniono przepisu i ludziska do dzisiaj jeżdżą po staremu :shock: :arrow:

Poniższy tekst wysłałem do kilku WORD .
Myślę że sprawę potraktują poważnie i niedługo odpowiedzą za co Im z góry dziękuję.

<<<<<<<<<<<<Proszę o pomoc w rozwiązaniu łamigłówki ??

Proszę o wyjaśnienie, kto ma pierwszeństwo w omówionych sytuacjach na stronie:
http://www.prawojazdy.com.pl/......
Uważam, że w obydwu opisanych sytuacjach ma pierwszeństwo
pojazd nr 1.
Ale opinie są podzielone i to nie tylko wśród kursantów, ale i instruktorów.

Pankowal>>>>>>>>>>
pankowal

Postprzez Sławek_18 » piątek 19 grudnia 2003, 23:23

no to po co sa sygnalizatory ?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Mmeva » sobota 20 grudnia 2003, 00:15

skłaniam sie ku swojeje wersji, choć na pewno jest cos logicznego w tym, co mówisz... jak zwykle polskie prawo każdy rozumie inaczej... poczytam kodeksik w domku...

yabadabadoo, juz wolne !!
Mmeva

Postprzez Łakom » sobota 20 grudnia 2003, 00:24

nie wiem ale teraz mi ten rysuneczek nie działa :( ale z tego co pamiętam to jak dla mnie pierwszeństwo ma pojazd dwa w obu przypadkach oczywiście.......
Do ładu raczej tutaj nie dojdziemy więc radze WSZYSTKIM kierowcą w takich sytułacjach gdzie sa znaki i sygnalizacja świetlna zachowac szczególną ostrożność i bacznie obserwować całe otoczenie całego skrzyżowania
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez bialy » sobota 20 grudnia 2003, 00:26

Ja słyszałem ze wdlug starych przepisow to pierszenstwo mial pojazd 1, wedlug dzisiejszy pierszenstwo ma pojazd 2.

Gdy jest działający sygnalizator postepujemy tak jakby znakow nie bylo

PS. Obrazek nie dziala
bialy

Postprzez Slawek » niedziela 21 grudnia 2003, 22:41

Ludzie! Jak tutaj można jakieś wątpliwości. Jeśli macie zielone światło, to traktujecie tą drogę jako drogę z pierwszeństwem (czyli jadąc na wprost macie pierwszeństwo). Ktoś kto skręca w lewo musi ustąpić pierwszeństwa. Nieważne, czy wg znaków jest na drodze głównej. Ja się nad tym kiedyś zastanawiałem i pytałem, ale to było wtedy kiedy zdawałem na kartę rowerową (miałem jakieś 10 lat).
Slawek

Postprzez Slawek » niedziela 21 grudnia 2003, 23:00

Scorpio44 prosił, żebym napisał, że potwierdza wypowiedź przedmówcy.

Ponadto jeszcze ode mnie: kto wam dał prawo jazdy, jeśli nie wiecie takich podstawowych rzeczy? Rozumiem, że kobieta może nie wiedzieć, ale faceci powinni się wstydzić. A jeszcze się niektórzy kłócicie - żałosne po prostu.
Slawek

Postprzez ezka » poniedziałek 22 grudnia 2003, 13:04

Otóż światło zielone zezwala wyłącznie na wjazd za sygnalizator.

czyli 1 moze wjechac za sygnalizator, moze dojechac do sridka skrzyzowania, ale nie moze go oposcic, gdyz musi ustapic pierwszenstwa 2 (juz bylo pisane dlaczego..)
nie mam tu watpliwosci
ezka

Postprzez Slawek » poniedziałek 22 grudnia 2003, 13:28

Jesteś debilką czy tylko udajesz? Jeździsz już? Jeśli tak, to dobrze, że z dala ode mnie. Szkoda tylko, że takich debili jest więcej na drogach.
Slawek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze