sprawdzenie świateł awaryjnych

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

sprawdzenie świateł awaryjnych

Postprzez Firecat » poniedziałek 21 maja 2007, 00:50

Jak włącza się światła awaryjne w Corsie (poza odpowiednim przyciskiem)? Z tego, co pamiętam, to są to wszystkie kierunkowskazy na raz (?), czyli trzeba wrzucić któryś kierunek. Coś jeszcze trzeba zrobić? Włączyć jakieś inne światła? No bo przeczytałam, że np. światła postojowe to kierunkowskaz z wyjętym kluczykiem ze stacyjki.
Będę wdzięczna za odpowiedź. Nie mam samochodu w rodzinie, pewnych rzeczy nie udało mi się zapamiętać z kursu no i nie znalazłam akurat tej informacji na forum.
Firecat

Postprzez maciass » poniedziałek 21 maja 2007, 01:51

sam przycisk wystarczy, będą działały niezależnie od włączonego zapłonu, innych świateł itp
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez loser » poniedziałek 21 maja 2007, 14:50

W Corsie nie ma postojowych.
Wyucz się, żarówek o to też pytają (linki gdzieś są na forum) Plus pasek klinowy, akumulator, bezpieczniki, filtr oleju, alternator, długość świateł drogowych i mijania. To żadko ale czasami któryś z "egzaminatorów" się o to pyta.

Jak wsiądziesz do auta sprawdź czy jest zaciągnięty ręczny i czy przypadkiem nie ma włączonego silnika (mogą być kluczyki w stacyjce ale nie koniecznie musi być włączony)
Przede wszystkim spróbuj zachować spokój. Rób koło samochodu wszystko powoli. Nie śpiesz się bo to będzie sprzyjać zdenerwowaniu.

Ps. Pamiętaj o mijania, pasach i luknij na deskę czy wszsytkie kontrolki zgasły. Już byli tacy co jeździli z drogowymi lub trochę zaciągniętym ręcznym.
loser

Postprzez fibi » poniedziałek 21 maja 2007, 17:58

loser napisał(a):W Corsie nie ma postojowych..

Oczywiście, że w niektórych corsach są postojowe i włącza się je dokładnie tak jak napisała autorka wątku - kierunkowskaz (kluczyk wyjęty).

Awaryjne zaś wystarczy sam przycisk światel awaryjnych i nic poza tym.

Co do ręcznego dodam jeszcze przewrotnie, że czasem warto zaciągnąć ręczny po zrobieniu łuku - jeżeli plac manewrowy znajduje się na lekko pochyłym terenie - wystarczy, że puścisz hamulec i auto odjedzie (do tyłu czy przodu - w zalezności od nachylenia) i koniec egzaminu za potraćenie słupka - widziałam niejednego, który tak oblał niestety.
fibi

Postprzez KUBA_1 » poniedziałek 21 maja 2007, 19:23

Wyjmiesz kluczyk i kamera -nagranie egzaminu wyłączysz- omijamy światełka
postojowe. Na egzaminie kat B nie wyciąga sie kluczyka!!!(nagranie)

Nie jeździ się na hamulcu ręcznym nawet po łuku. jak egzaminator dostrzeże to nie zaliczy. Trafiaja sie i slepi?! wątpię.
Używac hamulca polecam dowoli według zapotrzebowania na placu no i podczas jazdy po miescie.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Re: sprawdzenie świateł awaryjnych

Postprzez scorpio44 » wtorek 22 maja 2007, 00:10

Heh, krótkie pytanie o światła awaryjne, a tu już burzliwa dyskusja na temat całego egzaminu. :D
scorpio44

Postprzez Firecat » wtorek 22 maja 2007, 01:58

Dzięki za odpowiedzi i rady.
Nie przyszło mi do głowy, że mogą mnie zapytać o długość świateł. Wyszukałam, że mijania oświetlają drogę na 40-50m, a drogowe...?
Firecat

Postprzez maciass » wtorek 22 maja 2007, 02:22

jeśli dobrze pamiętam to co najmniej 100metrów
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez loser » wtorek 22 maja 2007, 12:34

fibi napisał(a):

Oczywiście, że w niektórych corsach są postojowe i włącza się je dokładnie tak jak napisała autorka wątku - kierunkowskaz (kluczyk wyjęty).

Co do ręcznego dodam jeszcze przewrotnie, że czasem warto zaciągnąć ręczny po zrobieniu łuku - jeżeli plac manewrowy znajduje się na lekko pochyłym terenie - wystarczy, że puścisz hamulec i auto odjedzie (do tyłu czy przodu - w zalezności od nachylenia) i koniec egzaminu za potraćenie słupka - widziałam niejednego, który tak oblał niestety.

Egzaminacyjnych też?
WORD-y mają chyba samochody w wersji podstawowej, bez dodatkowych świateł (przednich przeciwmgielnych, do jazdy dziennej i postojowych)

Wystarczy wcisnąć hamulec nożny, którym pod koniec wjeżdżania w "kopertę" należy ciut zacząć wciskać, razem ze sprzęgłem.
Hamulec trzymać aż egzaminator da komendę- zapraszam na górkę.
loser

Postprzez wiesniak » wtorek 22 maja 2007, 12:48

Światła postojowe to nie są żadne dodatkowe światła, tylko inny sposób włączenia pozycyjnych. I w niektórych samochodach jest możliwość takiego innego włączenia, w innych nie, w corsie akurat jest, jak chyba w każdym oplu. Niezależnie od wersji wyposażenia :).
wiesniak

Postprzez fibi » wtorek 22 maja 2007, 17:38

loser napisał(a):
Egzaminacyjnych też?
WORD-y mają chyba samochody w wersji podstawowej, bez dodatkowych świateł (przednich przeciwmgielnych, do jazdy dziennej i postojowych).

Hyh no wiesz WORDy raczej do biednych nie należą :wink: ja postojowych nie sprawdzałam na egzaminie więc nie wiem czy mają (skoro są nieobowiązkowe to nikt tego nie wymaga) a samochody raczej daleko wybiegają poza podstawową wersje - radio (w sumie niewiem po co, ale są), klima - full wypas :lol:
fibi

Postprzez disaster » wtorek 22 maja 2007, 17:39

Elektrycznie sterowane lusterka i szyby, etc :D
disaster

Re: sprawdzenie świateł awaryjnych

Postprzez ella » wtorek 22 maja 2007, 19:49

scorpio44 napisał(a):Heh, krótkie pytanie o światła awaryjne, a tu już burzliwa dyskusja na temat całego egzaminu. :D

regulamin punkt 10.
Zalecane jest trzymanie się tematu głównego, ułatwi to innym wyszukiwanie odpowiednich dla siebie wiadomości. Posty nie na temat będą usuwane.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy