gruntowa a asfaltowa w strefie zamieszkania ma znaczenie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

gruntowa a asfaltowa w strefie zamieszkania ma znaczenie?

Postprzez _Sylwan_ » sobota 04 sierpnia 2007, 18:40

Kto w tej sytuacji ma pierwszenstwo: ?
Obrazek
Czy pojazd B bo jest z prawej strony dla pojazdu A?
Czy pojazd A bo jest na drodze asfaltowej?
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez tom9 » sobota 04 sierpnia 2007, 18:47

Znawca nie jestem ale chyba jedzie A.
Gdyby ten znak byl zakreslony to wtedy chyba B.
Jednak prosze sie nie kierowac bardzo moim zdaniem, jestem poczatkujacym kierowca, ale gdybym musial udzielic odpowiedzi to powiedzial bym wlasnie tak jak napisalem wyzej.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Sławek_18 » sobota 04 sierpnia 2007, 19:29

pojazd B ma pierwszeństo. Wytumaczenie sam podales
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez _Sylwan_ » sobota 04 sierpnia 2007, 19:42

aha czyli to że A jest na asfalcie nic nie świadczy o tym że ma pierwszeństwo? Hmm no to tak jak myslalem, ale na osiedlu w mojej okolicy nikt nie puszcza tych z prawej :]
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez cman » sobota 04 sierpnia 2007, 21:58

Jeżeli jest to przecięcie drogi twardej (asfaltowej) z drogą gruntową, to pierwszeństwo ma pojazd A, ponieważ pojazd B jest włączającym się do ruchu. A to czy wszystko odbywa się w strefie zamieszkania, czy nie - nie ma znaczenia.
cman

Postprzez dylek » sobota 04 sierpnia 2007, 23:04

Pojazd wyjeżdżający ze strefy również jest włączającym się do ruchu, czyli wychodzi na to, że ruch w strefie zamieszkania odbywa się niejako poza ruchem drogowym. W tym wypadku wg mnie raczej ma zastosowanie ten zapis:
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
(...)
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tom9 » sobota 04 sierpnia 2007, 23:35

czyli tak jak mowiłem.
Jak jest w strefie zamieszkania to jedzie A, jesli wyjezdze ze strefy to jedzie B.

tom9

Postprzez _Sylwan_ » niedziela 05 sierpnia 2007, 00:24

tom9 napisał(a):jesli wyjezdze ze strefy to jedzie B.
Właśnie że nie! Niby na jakiej podstawie tak twierdzisz? Po pierwsze gdyby pojazd A i B byl poza strefą to co do pierwszeństwa nie było by wątpliwości wtedy jedzie pierwszy A, bo jest na drodze twardej a B jest włączającym się do ruchu.
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez cman » niedziela 05 sierpnia 2007, 00:36

dylek napisał(a):Pojazd wyjeżdżający ze strefy również jest włączającym się do ruchu, czyli wychodzi na to, że ruch w strefie zamieszkania odbywa się niejako poza ruchem drogowym.

Jak to ruch w strefie odbywa się poza ruchem? Przecież tak samo jest z:

PoRD napisał(a):Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
(...)
2) na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej;

Pojazd wjeżdżający z pola na drogę gruntową jest włączającym się do ruchu, a następnie wjeżdżając z drogi gruntowej na drogę twardą jest ponownie włączającym się do ruchu - a w ruchu drogowym jest cały czas.
cman

Postprzez dylek » niedziela 05 sierpnia 2007, 08:09

Hmmmm.... coraz ciekawsza robi się dyskusja :D
Ja osobiście uważam, że albo się jest w ruchu drogowym, albo nie.
Idzie za tym przeświadczenie, że nie można będąc już w ruchu drogowym włączać się do ruchu drogowego :) Tak samo jak nie można wejść do jeziora będąc już w jeziorze lub zacząć pływać pływając... :D
Pojazd jadący po drodze asfaltowej na terenie strefy wg mnie nie jest w ruchu drogowym (włączy się do niego wyjeżdżając ze strefy zgodnie z Art.17.1.1)
Oczywiście jest on w ruchu w sensie definicji ruchu z lekcji fizyki, ale nie jest w ruchu drogowym w sensie definicji PORD :D

Twoje rozumowanie cman również ma sens, ale jest zasadniczo odmienne od mojego i mamy dylemacik :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tom9 » niedziela 05 sierpnia 2007, 12:21

_Sylwan_ napisał(a):
tom9 napisał(a):jesli wyjezdze ze strefy to jedzie B.
Właśnie że nie! Niby na jakiej podstawie tak twierdzisz? Po pierwsze gdyby pojazd A i B byl poza strefą to co do pierwszeństwa nie było by wątpliwości wtedy jedzie pierwszy A, bo jest na drodze twardej a B jest włączającym się do ruchu.

skoro pojazd A wyjezdza ze strefy (bo na tym rysunku jest pokazane ze w niej jest) to podlacza sie do ruchu, tak samo pojazd B skoro jest na drodze gruntowej podlacza sie do ruchu, a skoro oba samochody sie podlaczaja to A nie jedzie bo ma po prawej stronie pojazd.
Tak to sobie wykminiłem... :wink:

tom9

Postprzez cman » niedziela 05 sierpnia 2007, 15:15

tom9, dobrze mówisz, ale pod warunkiem, że pojazd A wyjeżdżałby ze strefy zamieszkania, ale on z niej nie wyjeżdża, tylko przed chwilą właśnie do niej wjechał i cała sytuacja odbywa się w strefie zamieszkania.

dylek, no ale jak powiesz, że np. pojazdy jadące pasem ruchu dla pojazdów powolnych też są poza ruchem drogowym? Przeczytaj chociażby pierwszy artykuł PoRD:

PoRD napisał(a):Art. 1. 1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.
2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.

Wyjeżdżający z drogi niepublicznej też jest włączającym się do ruchu, a ustawa mówi wyraźnie o ruchu odbywającym się poza drogami publicznymi.
cman

Postprzez tom9 » niedziela 05 sierpnia 2007, 15:50

cman napisał(a):tom9, dobrze mówisz, ale pod warunkiem, że pojazd A wyjeżdżałby ze strefy zamieszkania, ale on z niej nie wyjeżdża, tylko przed chwilą właśnie do niej wjechał i cała sytuacja odbywa się w strefie zamieszkania.

wiem wiem, tłumaczyłem tylko koledze _Sylwan_ dlaczego uwazam ze pojazd A jedzie pierwszy gdyby wyjezdzal ze strefy.
A w tym wypadku co jest na rysunku trzymam sie wersji ktora napisałem wczesniej

tom9 napisał(a):Znawca nie jestem ale chyba jedzie A.

Pozdrawiam

tom9

Postprzez _Sylwan_ » niedziela 05 sierpnia 2007, 17:42

tom9 mamy dlatego inne zdania pewnie dlatego że źle postawiłem ten znak on miał na celu na tym rysunku tylko pokazanie że to znajduje sie w strefie zamieszkania :] A moja wypowiedź była dlatego inna że wziąłem to pod uwagę że ten znak jest trochę wczesniej (1 skrzyżowanie wczesniej) i dlatego ujołem to w ten sposób że on nie wyjeżdżałby co dopiero ze strefy tylko ogólnie byłby poza strefą :) Dlatego ta rozbierzność w wypowiedziach :P. No dobra ale pomińmy sytuację "gdyby" tylko pomówmy o systuacji która jest na ilustracji..
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez ella » niedziela 05 sierpnia 2007, 21:49

No to napiszę swoje zdanie.
Przecięcie drogi asfaltowej z gruntową nie jest skrzyżowaniem. Tak wynika z definicji
skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

Tak więc pojazd A ma pierwszeństwo. Pojazd B jest włączającym się do ruchu.
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze