Kto ma pierwszeństwo pomóżcie bo nie wiem???

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Sławek_18 » wtorek 20 stycznia 2004, 19:48

Jesli tak jeździsz jak upierasz sie przy tej sytuacji to ja podziekuje.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez miros » wtorek 20 stycznia 2004, 20:28

ja nie wiem po co sie tak meczyc i szukac jakis przepisow. moze i przepisy stanowia inaczej ale ludzie i tak beda jezdzic dalej po staremu, bo to jest najlepsze rozwiazanie.
miros

Postprzez mostom » środa 21 stycznia 2004, 10:36

pankowal napisał(a):Widzisz Mostom tę zasadę to ja dobrze znam :roll: (popatrz do góry) i nawet wiem skąd się wzięła, otóż ma ona zastosowanie, jeśli na danym poziomie regulacji nie można rozstrzygnąć, kto ma pierwszeństwo - to schodzimy na niższy poziom i rozstrzygamy, jeśli dalej nie można rozstrzygnąć to schodzimy jeszcze niżej itd. Cały problem bierze się stąd, że sygnalizacja świetlna nie rozstrzyga, kto ma pierwszeństwo, więc schodzimy na poziom niższy poziom znaków i tu znajdujemy rozstrzygnięcie.

Nie wiem czy ty specjalnie to robisz i mieszasz wszystkim, czy na serio tak uważasz - wszędzie na świecie (łącznie z Polską) obowiązują takie przepisy i nie wyobrażam sobie, żeby Niemiec miał to skrzyżowanie rozumieć inaczej niż Polak i inaczej jechać - wtedy byłoby stłuczek od groma? Jak pierwszeństwa nie rozwiązuje sygnalizacja? Podaje ci kto ma pierwszeństwo i w tym momencie znaki nie mają znaczenia - po co w takim razie byłaby ta sygnalizacja?

Swiatła podają ci z których dróg samochody mają pierwszeństwo a następnie masz się zastosować do tego przepisu:
Rozdział 7

Przecinanie się kierunków ruchu

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Przyjmujemy w tym przypadku, że interesują nas tylko samochody na głównej (w myśl sygnslizacji świetlnej a nie znaków) i stosujemy się do powyższego przepisu.

P.S. Chyba już wiem dlaczego jest takie zamieszanie. Błędnie rozumujesz pewien przepis (sam to napisałeś):

chyba nie do konca zrozumieliście to, co powtarzacie
1. swiatła
2. znaki
3. ogolne zasady...
może warto troche podręcznik poczytać (akurat nie mam pod reką), a może nasze prawo jest jakie jest...

Nie do końca tak jest jak napisałeś.
Kolejność:
1. kierujący ruchem
2. swiatła
3. znaki
(tak mówi ustawa przeze mnie wcześniej przytoczona)

A do ogólnych zasad (reguła prawej ręki) - czyli to co masz wyżej musisz się stosować zawsze, jeżeli nie ureguluje tego światło, albo znaki.

W tym przypadku sygnalizacja świetlna ma pierwszeństwo przed znakiami a już na samym skrzyżowaniu obowiązuje przepis dotyczący przecinania się kierunków ruchu.
I to by było na tyle. Poćwicz sobie troszkę krzyżówki.
Ostatnio zmieniony środa 21 stycznia 2004, 10:59 przez mostom, łącznie zmieniany 1 raz
mostom
mostom

Postprzez mostom » środa 21 stycznia 2004, 10:40

pankowal napisał(a):Widzisz Mostom tę zasadę to ja dobrze znam

A tak swoją drogą to masz prawo jazdy, albo robisz jakiś kurs? Ciekawe co by powiedzieli egzaminatorzy jakbyś pojechał w sposób, który próbujesz udowodnić, że jest prawidłowy. Jeżeli nie masz prawka to lepiej nie podchodź do egzaminu - ja osobiście takiego kierowcy jak ty wolałbym nie spotkać na swojej drodze.
mostom
mostom

Re: Kto ma pierwszeństwo pomóżcie bo nie wiem???

Postprzez mostom » środa 21 stycznia 2004, 13:57

pankowal napisał(a):Proszę o dokładne przepisy które regulują te sytuacje ??? 8)

No to może mi pankowal powie kto tu ma pierwszeństwo i dlaczego?
Jest to zwykłe skrzyżowanie przerobione na rondo ze światłami (u nas jest podobne skrzyżowanie ale ma jeszcze parę odnóg i jest o wiele większe - specjalnie dla ciebie to uprościłem).
Obrazek
mostom
mostom

Postprzez Sławek_18 » środa 21 stycznia 2004, 18:59

ja wiem ja wiem pojazd 4 ma pierwszenstwo przed pojazdem 14 :D
pankowal...... chociaz mostom juz wsio powiedzial
Sławek_18

Postprzez miros » środa 21 stycznia 2004, 23:14

zaraz zaraz jaki pojazd 14, przeciez tu jest tylko 8 pojazdow. gdzie ty masz te 6 pozostalych?

jak dla mnie to karetka powinna miec tu pierwszenstwo przed nadjezdzajaca policja, i straza pozarna. no i oczywiscie uwazamy na babcie ktora wolnym kroczkiem idzie przez pasy.
miros

Postprzez ella » czwartek 22 stycznia 2004, 11:51

No i przejechałeś psa którego nie zauważyłeś a który zszedł z ronda i tez ma pierwszeństwo :lol:
ella
Moderator

Postprzez pankowal » czwartek 22 stycznia 2004, 14:00

:oops: :roll: no no no aleś mnie zażył ???
Po takim uproszczeniu to rondo powinno nazywać się "Masakra" a na środku powinno być stałe miejsce parkingowe dla "r-ki".
Jestem pewny że to rondo, na którym się wzorowałeś, miało dodatkowe światła w ciągu ronda , znaczy się jakbyś jeżdził na nim w kółko to przejeżdżałbyś kilka sygnalizatorów oczywiście nie centralnie w słupek celując.

Hmm wiem wiem , ale nie powiem - ciekawe czy wiedzą i co powiedzą: Ela Miros i Sławek narazie czekam, znaczysie pas :mrgreen:.
pankowal

Postprzez miros » czwartek 22 stycznia 2004, 16:25

no rondo to jest o tyle ciekawe ze szybko moze dojsc do jego zablokowania. z "dolu" jada samochody skrecajace w lewo (jest ich tyle, ze koncza sie na wysokosci samochodu nr.1) a z "gory" jest taka sama sytuacja. i cale rondo sparalizowane.

tak samo jak panu kowalowi wydaje mi sie ze powinny tam jeszcze byc swiatla na samym rondzie a nie tylko przed nim. jesli ich nie ma to wedlug mnie samochod nr.1 ma pierwszenstwo.
miros

Postprzez mostom » czwartek 22 stycznia 2004, 16:55

miros napisał(a):no rondo to jest o tyle ciekawe ze szybko moze dojsc do jego zablokowania. z "dolu" jada samochody skrecajace w lewo (jest ich tyle, ze koncza sie na wysokosci samochodu nr.1) a z "gory" jest taka sama sytuacja. i cale rondo sparalizowane.

tak samo jak panu kowalowi wydaje mi sie ze powinny tam jeszcze byc swiatla na samym rondzie a nie tylko przed nim. jesli ich nie ma to wedlug mnie samochod nr.1 ma pierwszenstwo.

Nie ma świateł pośrodku !! - a zaraz wam wrzucę szkić całości ronda (skrzyżowania), które jest u nas w Szczecinie (ludzie ze Szczecina będą wiedzieć, że chodzi o Pl. Kościuszki) - ale dla wyjaśnienia samego toku rozumowania takie uproszczenie w zupełności wystarczyło.
Jeżeli odpowiadacie kto ma pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu to odpowiedźcie też dlaczego (jakie zastosowaliście przepisy n.p. dlatego jedzie pierwszy bo ma zielone światło a później regóła prawej ręki, albo jakiś inny) - bo głównie to ma tu znaczenie.
Co do zablokowania skrzyżowania - teoretycznie - jeżeli nie masz możliwości zjazdu ze skrzyżowania to nie możesz na nie wjechać (zgodnie z obowiązującymi przepisami).
Ostatnio zmieniony czwartek 22 stycznia 2004, 19:18 przez mostom, łącznie zmieniany 1 raz
mostom
mostom

Postprzez mostom » czwartek 22 stycznia 2004, 17:10

pankowal napisał(a)::oops: :roll: no no no aleś mnie zażył ???
Po takim uproszczeniu to rondo powinno nazywać się "Masakra" a na środku powinno być stałe miejsce parkingowe dla "r-ki".
Jestem pewny że to rondo, na którym się wzorowałeś, miało dodatkowe światła w ciągu ronda , znaczy się jakbyś jeżdził na nim w kółko to przejeżdżałbyś kilka sygnalizatorów oczywiście nie centralnie w słupek celując.

Tak wygląda szkic tego skrzyżowania (nie ma żadnych dodatkowych świateł pośrodku). Dodatkowo te linie przebiegające przez sam środek to tramwaje - chyba najtrudniejsze skrzyżowanie w Szczecinie - gdyby tam ludzie zaczęli się stosować do tego przepisu co pankowal wymyślił to by same wypadki tam były i faktycznie na stałe Erka musiałaby tam stać.

Obrazek
mostom
mostom

Postprzez Sławek_18 » czwartek 22 stycznia 2004, 18:31

pojazd 2 ma pierwszenstwo przed pojazdem 1 a ewentualny tramwaj ma pierwszenstwo przedd 1. Przytoczyc przepisy ? yyyy nie umiem tak szukac jak Ty, ja bym musial spedzic pol dnia aby je znalesc ;)

Kurde nie moge se odpowiedziec pierszy :P nie trzeba od razu blokowac skrzyzowania :P (Wy byscie tylko blokowali :D ) tak jak mostom mowi nalezy zrobic "luke"
Sławek_18

Postprzez miros » piątek 23 stycznia 2004, 01:12

dla mnie to jest masakra, powinni do tego skrzyzowania dorzucic jeszcze w srodku posterunek policji, straz pozarna i pogotowie.

jak dla mnie skrzyzowanie jest masakryczne.
miros

Postprzez mostom » piątek 23 stycznia 2004, 08:57

miros napisał(a):dla mnie to jest masakra, powinni do tego skrzyzowania dorzucic jeszcze w srodku posterunek policji, straz pozarna i pogotowie.

jak dla mnie skrzyzowanie jest masakryczne.

Ale niestety jest takie i trzeba po nim jeździć - same centrum Szczecina. Powiem wam, że jeszcze nie dokładnie je narysowałem - jest jeszcze bardziej pomigane - bo właściwie to składa się ten plac z dwóch odrębnych skrzyżowań - jedno to właśnie to rondo i jedna odnoga od niego odchodząca jest normalnym skrzyżowaniem (oczywiście jak nie ma świateł). Jedziesz 3 m po zwykłym skrzyżowaniu i dojeżdzasz wtedy do ronda - jak są światła to jest to traktowane jako jedno skrzyżowanie. Dla osób początkujących jak wyłączą światła to jest to istna masakra. Ale ogólnie większość skrzyżowań u nas jest pomiganych - n.p. rondo 3 pasmowe z ośmioma ulicami wjazdowymi, z których większość jest dwupasmowa, przez środek przechodzą tramwaje i są na tym rondzie przejścia dla pieszych. Tam to się fajnie jeździ w godzinach szczytu - egzaminator jak chce kogoś uwalić to właśnie na takie rondo go wrzuci i po zabawie.

A to zrzut z planu miasta tego skrzyżowania co się was pytałem o pierwszeństwo.
Obrazek
mostom
mostom

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze