Mycha - masz szczęście (a może i pecha :D ), że do mnie nie trafiłaś :D:D:D
U mnie jak kursant upiera się, że tylko "na lusterka" jest w stanie pojechać po łuku, to robimy mały teścik....
Zamykamy oba lustereczka, wywracamy wewnętrzne... i jazda :D:D:D:D
Początki są trudne i czasem wdaje się zwątpienie kursanta w swoje umiejętności, ale jak już załapie o co biega, to jest mi baaaardzo wdzięczny :P
To się później w jeździe przydaje....
Dodam, że KAŻDY w końcu załapuje.
A jeśli chodzi o to co wymagają egzaminatorzy - to rozporządzenie wyraźnie określa, że jazda do tyłu ma być z obserwacją zarówno przez tylną szybę jak i lusterka, z tym, że nigdzie nie jest zapisane ile ma być tej obserwacji przez szybę, a ile przez lusterka.
Co do twojego pytania o ustawienie fotela, to sądzę, że przy twoim wzroście powinien być maksymalnie podniesiony do góry, a kwestię sięgania do pedałów regulujesz nie wysokością fotela, a raczej jego przybliżaniem w poziomie do nich ;)
Co do widoczności przez tylną szybę przy twoim wzroście.... hmmmm - rozporządzenie wyraźnie reguluje, że dla kategorii B wysokość pachołka z tyczką nie może być mniejsza niż 1m . Dolna krawędź szyby znajduje się mniej więcej też na wysokości około 1m od podłoża... Żeby nie widzieć choćby czubka pachołka musiałabyś mieć linię wzroku poniżej dolnej krawędzi szyby w samochodzie, a w to jakoś nie bardzo mogę uwierzyć :D:D:D
I na koniec : skoro nauczyłaś się jechać po łuku opierając się na obserwacji bocznych lusterek - trudno . Tuż przed egzaminem nie kombinuj tylko pojedź tak jak się nauczyłaś :D Ważne, byś pamiętała, że nie może to być jazda TYLKO na lusterka - jak już wyprowadzisz pojazd na prostą to jednak odwróć głowę do tyłu (choćby na chwilę - najlepiej kilkakrotnie ) i pokaż egzaminatorowi, że również korzystasz z tylnej szyby - inaczej nie będzie mógł ci zaliczyć tego zadania....