Rondo równorzędne .

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez rocko19 » środa 21 maja 2008, 19:42

kazdy kierowca wie jak jechać po takim rondzie.Tak jak na skrzyzowaniu rownorzednym tak i na rondzie rownorzednym ustepujemy tym po prawej.Pozdr
rocko19

Postprzez kopan » czwartek 22 maja 2008, 19:44

Tak mnie tknęło i popatrzyłem do DU 220 poz. 2181

No i co się okazuje??.

NIE istnieje jakieś rondo równorzędne.
Nie ma takiej opcji.
Znak C-12 ruch okrężny musi być stosowany łącznie z A-7 ustąp.

Gratulacje dla Częstochowy i innych za stosowanie radosnej twórczości na drogach. :wink:
Szczególnie pozdrawiam fachowe siły z Częstochowy wymagające stosowania przepisów których nie ma.

Nie istnieją przepisy regulujące pierwszeństwo na takim rondzie.

Nie muszą istnieć bo takiego ronda nie powinno być. :wink:

Sprawa delikatnie powiedziawszy capi.
kopan

Postprzez tristan » czwartek 22 maja 2008, 20:06

Dz.U. dziennikiem, a jak sam widzisz -- są. Na testach na PJ wręcz kilka :D
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » czwartek 22 maja 2008, 21:13

No i tutaj muszę się w całej rozciągłości zgodzić z kopanem.
cman

Postprzez DEXiu » czwartek 22 maja 2008, 21:20

Hm. Ja się tam na prawie nie znam tak dobrze i w przepisach oblatany nie jestem, ale może ktoś inny będzie w stanie zanegować bądź potwierdzić (przytaczając podstawę prawną): czy to, że w warunkach szczegółowych dot. znaków i sygnałów jest napisane, że "znak C-12 stosuje się łącznie ze znakiem A-7", to znaczy, że jeśli istnieje gdzieś znak C-12 bez A-7 (np. ustawiony przed zmianą przepisów, kiedy jeszcze coś takiego było dopuszczalne), to stoi on tam bezprawnie? IMHO nie, gdyż wg mnie to rozporządzenie stanowi niejako wytyczne dla drogowców i inne organy odpowiedzialne za drogi stosowane w czasie ustawiania znaków etc. a NIE wiążący spis jakie znaki są dozwolone, a jakie nie - takie coś znajdziemy prędzej w PoRD.
Taki przykład: postawiono szkołę/urząd czy co tam chcecie. Zmieniają się przepisy budowlane i ich ten budynek nie spełnia. To znaczy, że trzeba go zburzyć bo nie ma prawa tam stać? :shock:

EDIT: O proszę. I nawet znalazła się odpowiedź na to pytanie (jakoś przeoczyłem):
Rozporządzenie napisał(a):2. Znaki, o których mowa w ust. 1, zostaną zastąpione znakami spełniającymi warunki niniejszego rozporządzenia w terminie do dnia 31 grudnia 2010 r.
DEXiu

Postprzez kopan » czwartek 22 maja 2008, 23:02

Przepraszam ale sprawa wydaje mi się ważna i „przeniosłem” dyskusję do działu <Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów. > http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=13085
kopan

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze