Pinhead napisał(a):Więc powiedz mi na który to pas ruchu zmianiasz obecny pas po którym się poruszasz według rysunków powyżej ?Jedyna możliwość to zmiana pasa na ten o przeciwnym kierunku ruchu. Każda inna zmiana to zmiana jezdni które łączą się na tym skrzyżowaniu.
Czy zmiana jezdni odbywa się tylko bez zmiany pasa ruchu :?: :shock: Skoro są wyraźnie wyznaczone pasy ruchu, a ja przejeżdżam linię wyznaczającą go (czyli opuszczam ten pas), to sygnalizuję to. W tym przypadku wjeżdżam na inny pas ruchu, niewyznaczony. Z tymi jezdniami chyba chodzi Ci o tę definicję, niby zacytowaną (skąd?)
Zmiana pasa ruchu - Manewr ten polega na zmianie położenia pojazdu względem krawędzi jezdni, bez zmiany kierunku ruchu pojazdu.
Jeśli mamy wyznaczone pasy ruchu, ta definicja jest błędna. Jest dobra, jeśli nie mamy. Mam wrażenie, że cały czas o nią się opierasz :arrow: ta zmiana jezdni

czyli w tej sytuacji, według Ciebie (i tej definicji), sprawcą będzie kierujący czerwonym pojazdem :?: :?: :?: I czy kierujący niebieskim zmienia pas ruchu, czy nie? W myśl tej definicji chyba nie, bo nie zmienia położenia względem krawędzi jezdni. :shock:
Pinhead napisał(a):]Jeśli ktoś jedzie na skrzyżowaniu na wprost to jakie ma znaczenie czy pasy ruchu są wydzielone czy nie skoro one zawsze istnieją ? Czy w takim razie zawsze będziesz używał lewego kierunkowskazu na każdym skrzyżowaniu gdy jedziesz na wprost a droga z pierwszeństwem przebiega w innym kierunku ? :) Jeśli tak to od razu napisz co ma wspólnego przebieg drogi z pierwszeństwem z sygnalizowaniem zmiany kierunku jazdy.
Nie widzę związku. Dla mnie tabliczki, o których rozchodzi się w temacie, mogłyby tu nie istnieć. Większość osób tutaj właśnie na ich podstawie chce włączać lub nie kierunkowskaz.
Na jakiej podstawie?? Przebieg drogi z pierwszeństwem nie ma nic do sygnalizowania manewru (włączenia kierunku).
cman napisał(a):Ta, tylko czekałem aż ktoś znowu wypali z tą zmianą pasa ruchu...
Dlaczego według Ciebie nie zmieniamy pasa ruchu :?: Nie bo nie jakoś do mnie nie trafia. Moje argumenty :arrow: patrz wyżej