Wspolwlasciciel, skladka oc - biurokracja

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wspolwlasciciel, skladka oc - biurokracja

Postprzez mistrzro » czwartek 16 października 2008, 20:22

Witam! Prawo jazdy zdobylem jakis czas temu, teraz zaczynam rozmyslac nad samochodem, ale nie o tym mowa :) Poki co chcialbym sie 'dorejestrowac' do auta ojca ktorym obecnie jezdze, aby w razie jakiejkolwiek kolizji, o wypadku nie wspominajac, bylo jak najmniej klopotow z ubezpieczycielem i wyplata odszkodowania. Ojciec ubezpieczony samochod ma w PZU do maja 2009, zmieniac ubezpieczyciela nie zamierza (chociaz to chyba i tak jest niemozliwe przed zakonczeniem obecnej umowy z PZU? ), i teraz moje pytanie, czy da sie zrobic tak aby (po wczesniejszym zrobieniu mnie wspolwlascicielem pojazdu) zglosil ze bede uzytkowal ten pojazd (chodzi o to ze mam 18 lat, a w tresci umowy bodajze, byl warunek ze w takim wieku nie bedzie osoby ktora by jezdzila tym samochodem). Czy ma to jakikolwiek sens? czy w przypadku jakiejs kolizji z mojej strony cos to pomoze? Ojciec nie straci znizek?

Kurcze troche namotalem, troche niejasnosci moze byc, ale jak najszybciej postaram sie dopisac w razie jakichs pytan z Waszej strony :) Prosze doradzcie co zrobic :)
mistrzro

Postprzez BOReK » czwartek 16 października 2008, 20:30

Wszystko jest jasne jak należy. Takie coś da się zrobić, jest to po prostu pewna zmiana w umowie i pewnie związana z tą zmianą będzie jakaś dopłata do składki. Ten warunek odnośnie "osoby w takim wieku" jest właśnie tym, co należy zmienić. Zresztą jeśli będziesz współwłaścicielem, to to też będzie widniało w umowie. Po szczegóły odsyłam do PZU, każdy ubezpieczyciel ma swoje zachcianki.

Natomiast każdą umowę, nie tylko OC, da się zawsze zmienić w takim stopniu, w jakim godzą się na to strony umowy. Ale to taka uwaga na boku. ;)
BOReK

Postprzez ButterflyEffect » czwartek 16 października 2008, 20:32

Jeżeli będziesz współwłaścicielem pojazdu i ubezpieczenie będzie na Ciebie i na ojca, to ojciec będzie miał max. 60% zniżki za bezszkodową jazdę (o ile ma taką) + 50% zwyżki do 25 roku życia (Twojego) za Ciebie, jako młodego kierowcę.
Tak jest przynajmniej w PZU, wiem, bo sama ostatnio pytałam i za OC + AC + NW zaśpiewali mi ponad 2000zł.. :P
A mam taką samą sytuację jak Ty: jestem współwłaścicielem samochodu razem z mamą,właśnie po to, żeby mieć tę zniżkę 60%, którą mama ma za inny samochód (10lat bezszkodowej jazdy).
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez LOBUZ88 » czwartek 16 października 2008, 22:10

Ostatnio to przerabiałem, kupiłem auto , umowę spisałem w sposób taki że mój ojciec jest właścicielem a ja współwłaścicielem , z umową do ubezpieczyciela i normalnie wykupiliśmy OC . Stawka podstawowa 600 zł znizki ojca 60% , odjeli 10% ze względu na mój wiek (pozostało 50% zniżki) i za 235 zł mam oc na cały rok :)
Teoria : 28.03.2007 +
Praktyka : 13.04.2007 +
Odbiór : 27.04.2007 :)
LOBUZ88

Postprzez mistrzro » czwartek 16 października 2008, 22:35

czyli na razie wnioski sa takie, ze musze isc zalatwic sobie wspolwlascicielstwo auta z ojcem, potem ojciec musi umowe OC odpowiednio zmodyfikowac.. no i niejasnosci tylko sa co do tego ile ojciec straci tych znizek.. podpierajac sie postem ButterflyEffect zostanie mu (nam) 10% znizek w PZU wlasnie... za to biorac pod uwage post LOBUZ88 wyszlo by to znakomicie :D ale to pewnie nie w PZU miales ubezpieczenie :)

juz teraz nie biorac pod uwage tych kosztow, to rozumiem ze jak jestem wspolwlascicielem auta i to nieszczesne OC jest 'dostosowane' do tego abym mogl bez zadnych nerwow sobie jezdzic, skladki mi leca normalnie w dol? jesli mialaby (odpukac ;p) miejsce jakas kolizja to ojciec nie traci wszystkich znizek, tylko ja z tego jakby swojego konta, czy jednak z ojca konta, ale tylko jakas czesc znizek?

@BOReK: Natomiast każdą umowę, nie tylko OC, da się zawsze zmienić w takim stopniu, w jakim godzą się na to strony umowy. Ale to taka uwaga na boku.

Czyli rozumiem ze da rade zakonczyc nawet jutro obecna umowe z PZU (wazna do maja badz czerwca 09) bez zadnych konsekwencji i podpisac z innym ubezpieczycielem? :)
mistrzro

Postprzez modzel » czwartek 16 października 2008, 23:18

LOBUZ88 napisał(a):Ostatnio to przerabiałem, kupiłem auto , umowę spisałem w sposób taki że mój ojciec jest właścicielem a ja współwłaścicielem , z umową do ubezpieczyciela i normalnie wykupiliśmy OC . Stawka podstawowa 600 zł znizki ojca 60% , odjeli 10% ze względu na mój wiek (pozostało 50% zniżki) i za 235 zł mam oc na cały rok :)

za jakie auto?

235zł nie che mi się wieżyc sam mój ojciec z max znikomi miał płacić 300 a ze mną 500 za CC
modzel

Postprzez LOBUZ88 » piątek 17 października 2008, 08:52

za 126p ( TU PZM Vienna Insurance Group) , za Skodę o pojemności 998 płace 268 na rok (Hestia) za Nubire pojemnosc 1.6 płaci 403 zł , Polonez 1.6 tez okolice 400 , dokładnie nie pamiętam :wink:

Ceny ubezpieczenia w rożnych miastach są różne, ba warto prześledzić wszystkich ubezpieczycieli bo czasem jedno auto w róznych TU ubezpiecza sie za całkiem inne koszty . Ja mam znajomego w ubezpieczalni zawsze wertuje mi wszystkie oferty i wybiera najtańszą .

mistrzro w momencie jak odpukać wydzwonisz w kogoś ze swojej winy to Tacie też leca zniżki..ale tylko na ten pojazd na który jesteś z nim ubezpieczony . Tzn jak macie jakieś drugie auto to drugi pojazd opłaca nadal ze swoją 60% zniżką mimo że na wasz "wspólny" zniżki poleciały w dół :)
Teoria : 28.03.2007 +
Praktyka : 13.04.2007 +
Odbiór : 27.04.2007 :)
LOBUZ88

Postprzez qwer0 » piątek 17 października 2008, 09:50

mistrzro w momencie jak odpukać wydzwonisz w kogoś ze swojej winy to Tacie też leca zniżki..ale tylko na ten pojazd na który jesteś z nim ubezpieczony . Tzn jak macie jakieś drugie auto to drugi pojazd opłaca nadal ze swoją 60% zniżką mimo że na wasz "wspólny" zniżki poleciały w dół Smile

a to, to juz zalezy od firmy ubezpieczeniowej, w kazdej moze byc inaczej.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Xsystoff » piątek 17 października 2008, 15:49

LOBUZ88 napisał(a):za 126p ( TU PZM Vienna Insurance Group) ...

Tez tutaj mam OC (i tez wspolwlasnosc), wychodzi 300 zl z hakiem za 1.3.
Xsystoff

Postprzez mistrzro » sobota 18 października 2008, 10:21

dzieki za wszystkie odpowiedzi, popytam dokladnie jeszcze ubezpieczyciela i napisze jescze jak cos nowego sie dowiem
mistrzro

Powrót do Luźna gadka