No to zaczynamy :) :
Wykonanie manewru Parkowania równoległego, czyli popularnej Koperty, można wykonać na krótko zatrzymując się po części w stanowisku i po części po zanim w celu dalszego wykonania manewru, czyli okręcenia kół do faktycznego stanu kół wyprostowanych, bądź skręconych, ponownego włączenia kierunkowskazu i wjechania do stanowiska.Zatrzymanie powinno być krótkie i tylko w celu bezzwłocznego wykonania dalszej części manewru, czyli skrętu, bądź wyprostowania kół w miejscu, ponownego zasygnalizowania kierunkowskazem i wjechania do stanowiska w celu prawidłowego ustawienia się.
Taka metoda podczas parkowania równoległego w Wojewódzkim ośrodku ruchu drogowego w Szczecinie i większości innych ośrodków jest jak najbardziej prawidłowa i dozwolona.Egzaminator nie może i nie ma prawa oblać za to egzaminowanego.Jest to jak się okazuje JEDNA z metod parkowania równoległego, jak najbardziej prawidłowa, którą egzaminowany ma pełne prawo zastosować podczas wykonywania popularnej koperty.Instruktorzy nauki jazdy, uczą wykonywania tego manewru na dwa sposoby: pierwszy sposób jest taki, że jedziemy płynnie i bez zatrzymania a w konsekwencji dalszego ustawienia się - wjeżdżamy do stanowiska.Druga metoda jest tą metodą, która została opisana powyżej.OBIE METODY wykonywania tego manewru są prawidłowe i na egzaminie, podczas jego wykonywania prawidłowo zastosowalne.Jak się okazuje, większość osób na egzaminie poprawnie wykonuje parkowanie równoległe zatrzymując się, a w konsekwencji odpowiednio się ustawiając do dalszej części wykonania manewru, niż ci którzy wykonują owy manewr bez skorzystania z tego przywileju.Zatrzymanie się w miejscu na egzaminie i "kręcenie kołami w miejscu" jest przywilejem dla egzaminowanego, który mówi że może się zatrzymać, choć nie musi i może się w chwili zatrzymania ustawić do stanowiska, aby jak najbardziej poprawnie wjechać.Po co jechać i kręcić oczami jak na karuzeli, jak można się zatrzymać? i można odpowiednio się ustawić?, skoro mamy taką możliwość, to korzystajmy z niej.Wykonanie tego manewru bez zatrzymania i ustawienia się w jego chwili do zaparkowania, jest znacznie trudniejsze do wykonania jeśli wykonujemy manewr bez tych działań.Także dla jednych metoda bez zatrzymywania i dalszego ustawiania jest dobra i skuteczna, dla innych metoda z zatrzymywanie i dalszym ustawieniem się jest dobra i skuteczna.Na egzaminie liczy się efekt i skuteczność, a to jak to zrobimy, zależy od nas i od tego jak nas nauczono.
Inga napisał(a):Ja nie muszę sobie wyobrażać wykonania manewru KOPERTA bez zatrzymywania, bo ja właśnie tak robię.
to ja napisał(a):Jeśli chodzi o kopertę, to spokojnie można wjechać w stanowisko bez zatrzymywania się
Mmeva napisał(a):Wszystkie manewry robiłam bez zatrzymania
Mara napisał(a):A koperty z zatrzymaniem to sobie wogóle nie wyobrażam.
Nikt sobie nie wyobrazi koperty z dozwoloną możliwością Zatrzymania się, jeżeli się jej właśnie w taki sposób nie wykonywało.Jak już pisałem, każda metoda dobra i liczy się przede wszystkim efekt końcowy.
Sprawa kolejna :
Kręcenie kołami w miejscuKręcenie kołami w chwili zatrzymania się pojazdu podczas egzaminu na placu manewrowym nie jest zabronione, a wręcz przeciwnie nigdzie nie jest to spisane, ani powiedziane, że nie można tego robić.Zatem egzaminator który egzaminuje egzaminowanego, nie może oblać go właśnie za takie działanie.Kręcenie kołami w miejscu nie ma ujemnego działania na samochód.Jeśli chodzi o oponę, o bieżnik, w większym stopniu zużywa się on podczas jazdy niż podczas kręcenia kołami w miejscu.Dlatego właśnie sytuacja jest dla mnie niezmiernie niejasna jeśli chodzi:
to ja napisał(a):Mnie na kursie uczono, że nie powinno się kręcić kołami w miejscu
Mmeva napisał(a):kręcic kierownicą w miejscu? - no tu to mnie zastrzaliliscie ( po co sobie autko niszczyć?) - mnie uczono, że absolutnie NIE.
Oczekuje odpowiedzi : dlaczego "Aboslutnie NIE i jak się auto niszczy.Mara napisał(a):Mnie instruktor od początku uczył że nie wolno kręcić kołami w miejscu przy parkowaniu
Z ciekawości zapytałem jednego z Instruktorów OSK o tą kwestie : "dlaczego nie wolno i dlaczego uczą że nie wolno.".Powód jest bardzo prosty : Nie chodzi o bieżnik, o że auto się psuje - jak to napisała Mmewa.Ale po prostu zakładają że na egzaminie dostaniesz auto bez WSPOMAGANIA KIEROWNICY, gdzie kręcenie w miejscu bez wspomagania jest dla kobiety ciężkie do wykonania i jest to główny powód, dlaczego nie uczą.W Szczecińskim ośrodku szkolimy się na Fiatach Panda które są wyposażone we wspomaganie kierownicy.Kierownicą można kręcić w miejscu jednym palcem.Natomiast bez wspomagania - trzeba się pomęczyć, a dla kobiety - to już duże wyzwanie. W Szczecińskim WORDzie egzaminuje się również na PANDACH, także kręcenie kołami w miejscu jest tu jak najbardziej sensowne niż wykonania działania zupełnie odwrotnego.Nie każdy Wojewódzki ośrodek ruchu drogowego posiada samochody ze wspomaganiem kierownicy, dlatego właśnie instruktorzy uczą, tak aby manewry starać się wykonywać bez kręcenia kołami w miejscu.
Ella dobrze napisała "Jednym słowem najlepiej wykonywać manewry tak jak nas uczy instruktor.".I tak powinniśmy postępować, uczyć się tak jak nas uczy instruktor i umieć tak, jak on nas nauczył.
Zakończyłem debate i dyskusje na temat tego o czym mowa w temacie.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina
Użytkownik Forum Dyskusyjnego
http://www.prawojazdy.com.pl/forum