Prawko.pl

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cman » piątek 07 listopada 2008, 18:09

Google -> word wrocław -> pierwszy wynik:
Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego we Wrocławiu
ul. Ziębicka 34-38 50-507 Wrocław, tel. (071) 336 80 01 fax (071) 798 99 71, www .word.wroc.pl e-mail: biuro@word.wroc.pl, Nr konta:BZ WBK S.A. ...
www.word.wroc.pl
cman

Postprzez Juman » piątek 07 listopada 2008, 18:31

Tylko wydaje mi się, że jeśli ta strona chce zrobić furorę, to nie powinna zrobić jakąś bardziej przyjazną wyszukiwarkę, a nie że najpierw trzeba się wspomagać innymi wyszukiwarkami, np google. Z tą strefą to też był przykład, równie dobrze mogę chcieć znaleźć osk na jakiejś innej ulicy. Oczywiście można wpisać nazwę ulicy w google i liczyć na to że coś wyskoczy, jedna nie wydaje mi się to za praktyczne...
Juman

Postprzez qwer0 » piątek 07 listopada 2008, 18:39

Bo?

Wpisujac kod 20-844 znajduje szkole "efekt".
Wpisujac kod 20-258 nie znajduje nic, mimo ze do efektu blizej ;)

Edit:
Teraz sprawdzilem iii... WOW! Po kodzie 20-844 znajduje nawet 2 szkoly?! Ciekawe czemu wpisujac 20-258 nie znajduje nic? :P Znaczy sie ze mieszkam w tej gorszej czesci Lublina? xD
I jak ja mam tu niby znalezc cokolwiek? Co, mam sprawdzac wszystkie kody pocztowe z Lbna po kolei? A jak nie znam innych? :P
Zgadzam sie z poprzednikiem - wyszukiwarka po kodach to porazka.

BTW pod firefoxem tez stronka nie dziala zbyt dobrze
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » piątek 07 listopada 2008, 18:51

No to widocznie nie ma tam jeszcze bazy ZIPów z prawdziwego zdarzenia, więc nie ma możliwości wyszukiwania w określonym dystansie. Jeżeli tak jest, to rzeczywiście taka wyszukiwarka po ZIPach jest trochę do niczego.
cman

Postprzez tristan » piątek 07 listopada 2008, 19:03

andziaa napisał(a):może tobie nie pasuje, ale tysiące innych ludzi może to uważać za rewelację

A co ja napisałem wcześniej?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Pinhead » piątek 07 listopada 2008, 19:09

cman napisał(a):
Pinhead napisał(a):Wyszukiwanie szkoły po kodzie pocztowym to porażka.

Bo?

Bo równie dobrze mogło by być po współrzędnych GPS'a. Tylko zamiast utrudniać powinno się ułatwiać wyszukiwanie szczególnie jeśli wyszukiwanie po kodzie nie działa.
Pinhead

Postprzez cman » piątek 07 listopada 2008, 19:14

No i właśnie po to (żeby ułatwiać życie) jest wyszukiwanie poprzez kod. Wejdź na jakąkolwiek stronę made in usa, np. z ogłoszeniami. Pierwsze od czego można tam w ogóle zacząć działanie, to jest wpisanie ZIPu. Jest to metoda najwygodniejsza i najskuteczniejsza. W Polsce upłynie jeszcze trochę czasu, zanim ludzie do tego dorosną, no ale już pracujemy (moja firma) nad tym aktywnie, a pierwszy krok niedawno postawiło Allegro.
A co do tej konkretnej wyszukiwarki po kodzie, to jak ona działa jest w tym momencie odrębną sprawą (o czym już wspomniałem).
cman

Za i przeciw..

Postprzez kasiaaa » piątek 07 listopada 2008, 21:23

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale ta wyszukiwarka to nie są wszystkie szkoły z regionu dodane do jednego worka..
Tak jak jest napisane na stronie.. są to wyselekcjonowane szkoły...
A jak czegoś nie znajdziesz dzwoń...
A co do wyszukiwania po kodach fakt można by było to inaczej rozwiązać, bo wiele osób nie wiem jaki kod przypisany jest do ich miejsca zamieszkania..
No cóż, kto teraz piszę tradycyjne listy..
kasiaaa

Postprzez tristan » piątek 07 listopada 2008, 21:27

cman napisał(a):No i właśnie po to (żeby ułatwiać życie) jest wyszukiwanie poprzez kod.

Ułatwiać? Sądzisz że mój sąsiad (kod 41819) nie będzie chciał uczyć się w mojej szkole (kod 41800) oddalonej o 10 minut drogi? Szukanie po kodzie jest chore z definicji. Zależnie od tego, czego szukam, to albo nie znam kodu albo jest on za wąski.... Chyba że szukasz sąsiada... Koty pocztowe służą poczcie i tylko poczcie i opieranie o nie czegoś innego tylko utrudnia.
tristan

Re: Za i przeciw..

Postprzez cman » piątek 07 listopada 2008, 21:34

kasiaaa napisał(a):A co do wyszukiwania po kodach fakt można by było to inaczej rozwiązać, bo wiele osób nie wiem jaki kod przypisany jest do ich miejsca zamieszkania..

No patrz, a stereotypowo głupi Amerykanie jakoś wiedzą.
Ale Ty żartujesz, czy poważnie piszesz? Znasz osoby, które nie wiedzą jaki mają kod pocztowy? Nie znają tych pięciu cyferek? Może nazwy ulicy i numeru domu też nie znają? Nie znają kodu pocztowego, który mają w dowodzie osobistym, prawie jazdy, który wpisują na każdym formularzu (bankowym, urzędowym, internetowym)?

tristan napisał(a):Szukanie po kodzie jest chore z definicji.

Niestety, Polska to nadal ciemny kraj, ale że aż tak... Wytłumacz mi więc, dlaczego cały świat bazuje na lokalizowaniu opartym o kody pocztowe?
cman

Postprzez tom9 » piątek 07 listopada 2008, 21:56

Nie znają tych pięciu cyferek?

znam miejsce gdzie sa* trzy-cztery kody kreskowe i kazdy ma swoja racje uwazajac ze to jego jest wlasciwy.

*tyle jest w obiegu, bo wlasciwy powinien byc jeden. Obecnie sasiad sasiada po ucza jaki to kod maja.

po za tym konkurs videojaja na bank ustawiony pod film "Stłuczka podczas kursu" mimo tego ze swego czasu wygrywal iloscia wyswietlen inny nie skoczyl na miejsce "tytulowe" dlaczego ? bo to oczywiste ze ten na gorze jest wyswietlany najwiecej razy. pic na wode.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez qwer0 » piątek 07 listopada 2008, 22:12

to jak ona działa jest w tym momencie odrębną sprawą (o czym już wspomniałem).

no mnie wlasnie o ta odrebna sprawe sie rozchodzi...
O to, ze ta odrebna sprawa jest porazka.
Co do samego pomyslu, to uwazam podobnie jak Ty, nie jest zly.
To tylko jeden z takich sposobow filtrowania, rownie dobrym pomyslem bylby wybor miasta oraz zaznaczanie w jakim rejonie w km moze sie znajdowac ten OSK, ale co z tego ze to dobre rozwiazanie, skoro dana funkcja nie dziala na tej stronie poprawnie?
Skoro nie potrafia zrobic dobrej szukajki po kodach, to niech zrobia inna, albo wcale sie za to nie zabieraja.
To nie ja wymyslilem, ale to jest poparte statystykami:
kto raz wlezie na stronke, ktora ma takie bledy jak ta (no przypuscmy, ze baza kodow jest strasznie ograniczona) juz drugi raz z tej stronki nie skorzysta bo jest zniechecony, nie poleci jej znajomemu, ani sam nie skorzysta bo zauwazy ze jest do bani.
Co wiecej napisze o tym na jakims forum, a moze jakas stronka www poswiecona tematyce "prawo jazdy" to opisze w swoim artykule i juz taka stronka nie ma szans na rozwoj.
Albo sie startuje z rozmachem, gdzie wszystko dziala, albo wcale.
Mnie tam nic do tego, ale oprocz straconych potencjalnych chetnych z powodow wymienionych wyzej, wlasnie polowa z tych pozostalych znowu odpada przez taki niby "drobiazg".
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » piątek 07 listopada 2008, 22:18

Z tym wszystkim to oczywiście się zgadzam. Kiedy lata temu tworzyliśmy pierwszą własną bazę ZIPów w USA, to zanim ujrzała światło dzienne była bardzo gruntownie przetestowana i dopracowana. Też jestem zdania, że jeżeli się już wychodzi z jakimś nowym pomysłem, to na pewno trzeba to zrobić dobrze i tą nowością zachęcić, a nie zniechęcić.
cman

Postprzez tristan » piątek 07 listopada 2008, 22:45

cman napisał(a):

Niestety, Polska to nadal ciemny kraj, ale że aż tak... Wytłumacz mi więc, dlaczego cały świat bazuje na lokalizowaniu opartym o kody pocztowe?

Nie wiem, nie znam całego świata i nigdy się nie zetknąłem z szukaniem wg kodów. To jest pierwszy raz.

Co do tłumaczenia: napisałem przykład z moim sąsiadem, a ty ponownie pytasz o to samo. Ale spróbuję powtórzyć: Co innego kod przy zamawianiu, a co innego jako kryterium wyszukiwania, bo zakresy kodów są maleńkie. Nie wiem jak jest w USA, może tam zakresy są wielkie. Ale przeszukanie maleńkiego Zabrza oznacza wklepanie kilku(nastu?) kodów, których nie znam, bo po co mi kody dzielnic, w których nie mieszkam. Podobnie nie znam kodów z przyległych miast, a może tam bym chciał znaleźć również coś? Kody pocztowe powstały na potrzeby poczty i nadają się do używania przy zamawianiu przesyłek i tyle.
Ostatnio zmieniony piątek 07 listopada 2008, 22:48 przez tristan, łącznie zmieniany 1 raz
tristan

Postprzez Juman » piątek 07 listopada 2008, 22:47

cman napisał(a):

Cały świat bazuje? Chyba lekka przesada. Z zip codami głównie można się spotkać w USA i Kanadzie, są to kraje duże, gdzie gdyby ktoś miał szukać miasta na liście to by zwątpił. Zresztą tam chodzi głównie o obliczanie kosztów transportu/wysyłki. Tam rzeczywiście bazują na zipach. Jednak w europie, gdzie jednak kraje są mniejsze, rzadko można spotkać samą wyszukiwarkę zipów, szczególnie jest w parze z wyszukiwarką według miast, a czasami jest sama wyszukiwarka miast. A w Polsce, gdzie z tymi kodami i tak jest namieszane, wyszukiwanie miastami lepiej się sprawdza. Jak już pisałem, jak prawko.pl chce brać przykład z "tych lepszych" krajów, to niech go weźmie z europy, i doda do tej wyszukiwarki zipów jeszcze wyszukiwarkę według miast i ulic, i mogę się założyć, że większość będzie z niej korzystało. I nie wydaje mi się żeby przyczyną tego była "ciemnota narodu polskiego"...
Juman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców