Jak się ustawić?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak się ustawić?

Postprzez rooney » sobota 08 listopada 2008, 12:56

http://img407.imageshack.us/my.php?imag ... tuuks5.png

Mam pytanie odnośnie tej sytuacji. Są dwa pasy, lewy jest cały zajęty a ja chcę skręcić w lewo, gdzie w takim razie powinienem się zatrzymać??
I jeszcze jedno pytanie. Jak są np. dwa pasy do jazdy na wprost to należy jechać pasem prawym a w tym przypadku (nawet gdyby nie było samochodów na lewym pasie) z prawego pasa jest skręt warunkowy w prawo i chcąc jechać prosto stałbym na czerwonym świetle i blokował samochody skręcające w prawo... :?
rooney

Postprzez qwer0 » sobota 08 listopada 2008, 13:06

Są dwa pasy, lewy jest cały zajęty a ja chcę skręcić w lewo, gdzie w takim razie powinienem się zatrzymać??

na pasie prawym, jak najblizej lewej jego strony oczekujac na mozliwosc kontynuowania jazdy.
Jak są np. dwa pasy do jazdy na wprost to należy jechać pasem prawym a w tym przypadku (nawet gdyby nie było samochodów na lewym pasie) z prawego pasa jest skręt warunkowy w prawo i chcąc jechać prosto stałbym na czerwonym świetle i blokował samochody skręcające w prawo... Confused

jak najbardziej mozesz na lewym pasie, swiadczy to o tym ze myslisz podczas jazdy. Jesli jednak staniesz na prawym i przyblokujesz tych z tylu co chca skrecic w prawo to nie naruszasz przepisow, po prostu musza cierpliwie poczekac.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez rocko19 » sobota 08 listopada 2008, 13:13

Co do strzałki warunkowej to czekasz na pasie prawym jezeli niemasz gdzie miejsca zrobic.Nieraz tak miałem że ci za mną mieli zielone swiatlo do skretu warunkowego i sie wpieniali !!.
rocko19

Postprzez rooney » sobota 08 listopada 2008, 13:18

na pasie prawym, jak najblizej lewej jego strony oczekujac na mozliwosc kontynuowania jazdy.

Za tymi samochodami czy równo z pierwszym?
rooney

Postprzez qwer0 » sobota 08 listopada 2008, 13:25

Za tymi samochodami czy równo z pierwszym?

za nimi z wlaczonym kierunkowskazem
http://img379.imageshack.us/my.php?imag ... ks5xt7.jpg
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez rooney » sobota 08 listopada 2008, 13:30

Troszkę źle ten rysunke oddaje całą sytuację bo pasy są za szerokie a samochód na szerokość zajmuje dosłownie cały jeden pas i w takim przypadku też będzie blokował prawy pas... ale chyba inaczej się nie da :wink:
Ostatnio zmieniony sobota 08 listopada 2008, 13:40 przez rooney, łącznie zmieniany 1 raz
rooney

Postprzez HakirimJP » sobota 08 listopada 2008, 13:32

Mi mówili na wykładach, że w takiej sytuacji najlepiej jest jechać z bardzo małą prędkością po lewej stronie pasa i oczekiwać na możliwość wjazdu na lewy pas, (może kiedyś się znajdzie ten kulturalny kierowca, który nas wpuści, jednak nie liczyłbym na to w tym kraju) i jeżeli już widzimy ciągłą linię dzielącą pasy, to zatrzymać się przed nią i czekać (w Polsce: czekać, czekać, czekać i czekać...).
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez qwer0 » sobota 08 listopada 2008, 19:36

Troszkę źle ten rysunke oddaje całą sytuację bo pasy są za szerokie a samochód na szerokość zajmuje dosłownie cały jeden pas i w takim przypadku też będzie blokował prawy pas... ale chyba inaczej się nie da Wink

niezaleznie od szerokosci pasa, nawet jak uniemozliwo to przejazd innym, bo nie zmieszcza sie 2 pojazdy na pasie to i tak nalezy postapic identycznie.
Mi mówili na wykładach, że w takiej sytuacji najlepiej jest jechać z bardzo małą prędkością po lewej stronie pasa i oczekiwać na możliwość wjazdu na lewy pas, (może kiedyś się znajdzie ten kulturalny kierowca, który nas wpuści, jednak nie liczyłbym na to w tym kraju) i jeżeli już widzimy ciągłą linię dzielącą pasy, to zatrzymać się przed nią i czekać (w Polsce: czekać, czekać, czekać i czekać...).

sprawdzi sie jak Ci sie uda wkleic.
Jak nie, to nie dosc ze sie jeszcze dluzej oczekasz to i Ci z tylu Cie obtrabia niexle :P
Ja to bym uznal za zachowanie niekulturalne wiec nie wiem dlaczego tak Cie uczyli. I tak przyblokujesz pas i tak, a zamiast grzecznie odczekac swoje chcesz sie wkleic. Nieladnie.
qwer0

Postprzez HakirimJP » sobota 15 listopada 2008, 20:12

qwer0 napisał(a):Ja to bym uznal za zachowanie niekulturalne wiec nie wiem dlaczego tak Cie uczyli. I tak przyblokujesz pas i tak, a zamiast grzecznie odczekac swoje chcesz sie wkleic. Nieladnie.

Pomijając, że mnie tak uczyli to ja nie widzę żadnego lepszego rozwiązania... Więc nie wiem co według Ciebie lepiej zrobić. Wymusić? Nie. Pojechać w lewo z pasa do jazdy na wprost? Samobójstwo.
Chętnie poznam Twoje rozwiązanie. Masz rację, że stworze mały koreczek za sobą, ale nic innego w tej sytuacji nie da się zrobić.
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez lled3 » sobota 15 listopada 2008, 22:18

dojechac do konca i czekac.
Obrazek
lled3

Postprzez qwer0 » sobota 15 listopada 2008, 22:56

Pomijając, że mnie tak uczyli to ja nie widzę żadnego lepszego rozwiązania... Więc nie wiem co według Ciebie lepiej zrobić. Wymusić? Nie. Pojechać w lewo z pasa do jazdy na wprost? Samobójstwo.
Chętnie poznam Twoje rozwiązanie. Masz rację, że stworze mały koreczek za sobą, ale nic innego w tej sytuacji nie da się zrobić.

ustawic sie za innymi.
Imho powinni chyba wprowadzic na to prawko jeszcze jakis test na myslenie i przewidywanie, bo widze ze cienko z tym u niektorych.
Zalozmy Twoja wersje. A co, jesli okaze sie, ze nikt Cie nie wpusci, a gdybys ustawil sie za innymi to przez ten czas znalazl bys sie juz na lewym pasie i nie blokowal?
Sytuacje przedstawiam na rysuneczku.
Obrazek
Twoj sposob jest trefny, bo teoretycznie mozesz zostac juz na prawym pasie i nikt nigdy Cie nie wpusci, natomiast gdy ustawisz sie ladnie za innymi to predzej czy pozniej przejedziesz.
Czekajac na prawym pasie i tak blokujesz ruch, tak samo jak i gdybys sie ustawil za reszta oczekujacych na skret w lewo, wiec dalej uwazam, ze takie zachowanie jest chamskie. Wyjatkiem jest, gdy ktos np wyjechal z jakiegos obiektu przydroznego juz na wysokosci gdzie staly autka, czy no po prostu sie zagapil czy cus, ale pchac sie tak specjalnie? Chamstwo. Ostatnio bylem swiadkiem takiej sytuacji xD Kierowca z Countbusa sie tak wtrynil. Zaraz dostal opieprz przez CB od wszystkich.
qwer0

Postprzez przemq14 » sobota 15 listopada 2008, 23:05

Jeśli dojedziesz aż do świateł to będzie najbardziej chamskie. Jedyny dobry sposób to ustawić się za innymi samochodami tak jak przedstawił qwer0
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Postprzez HakirimJP » sobota 15 listopada 2008, 23:06

No tak w codziennej jeździe to masz rację. Zapomniałem dodać, że mi chodzi co zrobić w trakcie egzaminu, kiedy dostajesz polecenie od egzaminatora żeby skręcić w lewo a stoisz jeszcze na prawym pasie, wtedy już nie możesz ustawić się na lewym, tylko musisz jakoś działać, ale no właśnie jak, mi na wykładach tłumaczyli, żeby właśnie postąpić tak jak napisałem wyżej i uważam to za prawidłowe oczywiście na egzaminie, bo w jeździe codziennej to wiadomo wiemy gdzie chcemy skręcić i ustawiamy się wcześniej, więc tu się z Tobą zgadzam. Chyba, że podczas egzaminu masz jakiś lepsze rozwiązanie?
HakirimJP

Postprzez qwer0 » sobota 15 listopada 2008, 23:26

Chyba, że podczas egzaminu masz jakiś lepsze rozwiązanie?

a to czym sie niby jazda na co dzien rozni od egzaminu? Na egzaminie tak samo sie ustawiasz. Egzaminator zawczasu wyda polecenie, a jak nie to sie go pytam, czy przez jego xle wydane polecenie mam mimo wszystko usilowac wbic sie w lewo tamujac ruch, czy mam moze pojechac juz prosto.
Nie wiem czemu na egzaminie zachowanie mialoby byc inne? Co, egzaminator mnie zje? Bez przesadyzmu.
qwer0

Postprzez HakirimJP » sobota 15 listopada 2008, 23:38

No wiesz, różnie to bywa z tym wczesnym wydawaniem poleceń. :?
Można rzeczywiście też zagrać tak jak Ty mówisz, jednak wiadome też jest, że każdy egzaminator zareaguje inaczej.
HakirimJP

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze