Skrzyżowanie równorzędne Y a droga jednokierunkowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie równorzędne Y a droga jednokierunkowa

Postprzez Floyd » poniedziałek 10 listopada 2008, 20:55

Otóż miałem jeszcze na nauce taką oto sytuację:
Obrazek
Obrazek
1 - moja eLka
2 - samochód jakiegoś niecierpliwego kierowcy
Miejsce zdarzenia - Ostrołęka, skrzyżowanie równorzędne jak na obrazku, w strefie zamieszkania, rzeczone pojazdy znajdują się na dosyć szerokiej drodze jednokierunkowej bez wyznaczonych pasów ruchu. Jedyny możliwy manewr - skręt w lewo w drogę dwukierunkową z jednym pasem ruchu w każdym kierunku.
I teraz moje pytania są takie: czy kierowca pojazdu nr. 2 może się w ogóle ustawić w taki sposób do skrętu w lewo? Czy ma wtedy pierwszeństwo?
Temu z drugiego samochodu bardzo się spieszyło, wjechałem na skrzyżowanie, on też, dał po gazie i praktycznie zajechał mi drogę. Instruktor się lekko na niego zeźlił i walnął po klaksonie. Nie wiem gdzie tamtemu tak pilno było, skoro zaparkował ze 30 metrów dalej...
Kurs rozpoczęty 13 maja 2008, zakończony 30 października 2008 po 30 godzinach wykładów teoretycznych i 33 godzinach jazd.
Egzamin zdany za pierwszym razem 30 października 2008. \m/
Pełnoprawny kierowca od 12 listopada 2008.
Floyd

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 10 listopada 2008, 23:19

Podstawowe pytanie, czy na tej drodze, z której nadjeżdżają te pojazdy, są dwa pasy ruchu (niewyznaczone). Ale rozumiem, że jadą swobodnie obok siebie, a więc są.

Floyd napisał(a):czy kierowca pojazdu nr. 2 może się w ogóle ustawić w taki sposób do skrętu w lewo? Czy ma wtedy pierwszeństwo?

Czy mógł? No więc mógł. Dlatego że zasad mówiących o tym, jak należy przed skrętem w lewo się ustawić (czyli w wypadku drogi jednokierunkowej będzie to dojazd do lewej krawędzi), nie stosuje się, jeżeli jazda dozwolona jest tylko w jednym kierunku (jak w tym wypadku). Dodatkowo należałoby zastosować tutaj zasadę prawej strony i wychodzi na to, że formalnie jednak 2 miał pierwszeństwo.
scorpio44

Postprzez dylek » poniedziałek 10 listopada 2008, 23:24

A mnie zastanawia "dwukierunkowość" tej drogi.... Jaki toto ma sens skoro na końcu 2 zakazy wjazdu ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Floyd » poniedziałek 10 listopada 2008, 23:32

Tak samo twierdzi mój wujek z drogówki. Ale zastanawia mnie to, co by zrobił egzaminator gdybym na tym skrzyżowaniu do tej lewej nie zjechał (a specjalnie mnie wziął na takie skrzyżowania, raz z dwukierunkowej wjeżdżałem raz z jedno). Z tego co twierdzisz wynika, że ustawienie się z lewej raczej nie jest poprawne bo skoro nie ma obowiązku zjeżdżania do lewej strony to powinno się trzymać prawej, a egzaminator nie przerwał mi egzaminu ani nie wytknął później takiego błędu.
Tak w sumie to zdaje się ja pierwszy wjechałem na skrzyżowanie a on mnie wtedy wyprzedził. I raczej nie przestrzegał ograniczenia do 20km/h. ;]

Sam już nie jestem pewien tej dwukierunkowości (z pamięcią do takich spraw u mnie średnio) ale chyba jednak ona tam jest (zresztą w opisanej sytuacji ma ona niewielkie znaczenie). Przy tej dwukierunkowej 20-30m dalej są parkingi i raczej nie mogliby ludzie wjechać na nie pod prąd. Nie jestem pewien ale chyba jadąc z tej drogi to na skrzyżowaniu można zawrócić. Jeśli nawet tam jest jednokierunkowa to dalej za jakimś skrętem w osiedlową zaczyna się ruch w obu kierunkach.
Kurs rozpoczęty 13 maja 2008, zakończony 30 października 2008 po 30 godzinach wykładów teoretycznych i 33 godzinach jazd.
Floyd

Postprzez bruno666 » wtorek 11 listopada 2008, 10:14

dylek napisał(a):A mnie zastanawia "dwukierunkowość" tej drogi.... Jaki toto ma sens skoro na końcu 2 zakazy wjazdu ??

Może jest ona oznaczona jako droga bez przejazdu. Można dojechać np. do domów, parkingów...
bruno666

Postprzez rocko19 » wtorek 11 listopada 2008, 12:21

Ja mysle ze jednak pojazd 2 powinien ustawic sie tuz za pojazdem 1 i skrecic z lewej krawedzi.
Dlatego że zasad mówiących o tym, jak należy przed skrętem w lewo się ustawić (czyli w wypadku drogi jednokierunkowej będzie to dojazd do lewej krawędzi), nie stosuje się, jeżeli jazda dozwolona jest tylko w jednym kierunku (jak w tym wypadku).

ja tam nigdzie takiego przepisu nie widziałem aby z jednokierunkowej skrecac z prawej krawedzi w lewo kiedy jest dozwolona jazda w jednym kierunku.
rocko19

Postprzez dylek » wtorek 11 listopada 2008, 12:44

Oddział 4

Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu

Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo,
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rocko19 » wtorek 11 listopada 2008, 13:07

notak przeoczyłem.Szacun ;)
rocko19

Postprzez HakirimJP » wtorek 11 listopada 2008, 14:26

Floyd napisał(a):ale chyba jednak ona tam jest (zresztą w opisanej sytuacji ma ona niewielkie znaczenie).

Wydaje mi się, że ma jednak duże znaczenie, bo takowa droga nie miała by sensu, i nie byłoby co na ten temat dyskutować. Bo przecież skoro to droga dwukierunkowa, to gdzie przy dojeździe do tego skrzyżowania ma skręcić kierowca, skoro wszędzie są zakazy?
Jeżeli taka sytuacja naprawdę istnieje, to zrób zdjęcie tego skrzyżowania z widocznym oznakowaniem (jeśli tak się da) to się pośmiejemy z tego bubla drogowego. :twisted: :twisted:

U mnie w Chełmie obok mojej szkoły jest podobna sytuacja, poniżej przedstawiam:
Obrazek

Odcinek zaznaczony strzałką jest dwukierunkowy czy jednokierunkowy? Jak wiemy znak "droga jednokierunkowa" obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, zaś w tej sytuacji nie jest on powtórzony. A z drugiej strony z kolei jest B-2. Jak może być B-2 skoro wg znaków to droga dwukierunkowa? A to zagadka.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez scorpio44 » wtorek 11 listopada 2008, 20:14

HakirimJP napisał(a):Wydaje mi się, że ma jednak duże znaczenie, bo takowa droga nie miała by sensu, i nie byłoby co na ten temat dyskutować.

Ma kolosalne znaczenie, ale z zupełnie innego powodu. Otóż jeżeli ta droga po lewej byłaby jednokierunkowa i miała dwa pasy ruchu tak jak ta z dołu, to kierowca 1 z lewego pasa nie może tak pojechać - musi zająć pas lewy. Jadąc od razu na prawy, oczywiście tym bardziej byłby winny ewentualnej kolizji. ;)
scorpio44

Postprzez Floyd » wtorek 11 listopada 2008, 23:23

Podejrzewam, że raczej już nie będę miał okazji obejrzeć sobie ponownie tego skrzyżowania. Jeździłem tam tylko na kursach i sam dokładnie nie wiem gdzie ono się znajduje. ;]

Z tego co pamiętam to skrzyżowanie te jest sporo większe niż na obrazku. Tzn. sam środek jest bardzo obszerny. Tak, że zdążył mnie ten drugi na samym skrzyżowaniu wyprzedzić i jeszcze zajechać drogę przed wjechaniem w tamtą ulicę. Nawet kultura jazdy powinna wymagać by tak nie robić, zwłaszcza jeżeli chce się zaparkować 20m dalej a z przodu jedzie niedoświadczony i oznakowany kierowca... :wink:
Floyd

Postprzez ivytomek » piątek 14 listopada 2008, 13:10

HakirimJP napisał(a): A z drugiej strony z kolei jest B-2. Jak może być B-2 skoro wg znaków to droga dwukierunkowa? A to zagadka.

Znak B-2 nie wyklucza "2-kierunkowości" drogi.
ivytomek

Postprzez karol11b » poniedziałek 17 listopada 2008, 10:35

Floyd ja znam te skrzyzowanie. Pasy ruchu są nie wyznaczone na kazdej z dróg. Zle oznakowales je, poniewaz skret w prawo jest mozliwy z drogi jednokierunkowej na ktorej sie znalezliscie. Jest tam strefa zamieszkania i droga jednokierunkowa jest jedna własnie ta na ktorej "stoicie" na rysunku.
karol11b

Postprzez HakirimJP » wtorek 18 listopada 2008, 14:48

ivytomek napisał(a):
HakirimJP napisał(a): A z drugiej strony z kolei jest B-2. Jak może być B-2 skoro wg znaków to droga dwukierunkowa? A to zagadka.

Znak B-2 nie wyklucza "2-kierunkowości" drogi.

To powiedz mi jak może być droga dwukierunkowa skoro z jednej strony jest znak B-2? Przecież z jednego kierunku nie możesz wjechać więc jak ona może być dwukierunkowa? Masz rację nigdzie w Kodeksie nie ma, że wyklucza on dwukierunkowość (Chyba, że ja nie znalazłem?). Ale z tego co mówisz wynika, że są drogi dwukierunkowe z postawionym przy jednym jej końcu B-2.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez scorpio44 » wtorek 18 listopada 2008, 15:28

HakirimJP ==> owszem, spotyka się czasami znaki B-2 na drogach dwukierunkowych, np. jeżeli ze względów bezpieczeństwa postanowiono uniemożliwić wjazd w nią na danym skrzyżowaniu (pomimo że nie jest ona jednokierunkowa - np. kawałeczek dalej można legalnie wyjechać z posesji i skręcić w lewo).
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze