Witam!
Mam pewien problem związany ze zdawaniem prawa jazdy. Otóż przeszedłem kurs na kat. A oraz B i niedawno zapisałem się na teorię. Ponieważ zapisywałem się telefonicznie (u nas w Wordzie jest taka jakby bonusowa liczba miejsc, dzięki czemu dla pierwszych 24 osób które się dodzwonią, egzamin jest przeprowadzany następnego dnia od zadzwonienia), mogłem pisać egz. teoretyczny jedynie na kat. B. Na kat. A umówiłem się na 19 grudnia. To co mnie dręczy, to pytanie jakie otrzymałem od pani w "okienku" podczas składania dokumentów. Otóż pytała się mnie, czy preferuję najpierw zdanie egzaminu na kat. B po czym otrzymałbym dokument, a potem na A (dopiero od kwietnia można) i zostałby mi ten dokument wymieniony. Drugą opcją jest to, że zdam kat.B, potem A a dokument dostanę dopiero jak zdam A (czyli jakieś 5 miesięcy bez jeżdżenia :shock: ). No i zdecydowałem się na tą drugą opcję, ale w domu przemyślałem sprawę i zamierzam zmienić decyzję (nie chcę czekać tak długo na prawko ze względu na to, że zakupiłem już okazyjnie samochód i szkoda żeby tak długo czekał na mnie w garażu :D ).
Jednak aby otrzymać najpierw jedno prawo jazdy, a potem drugie muszę złożyć 2 komplety dokumentów, tj.: 2x wniosek do starostwa, 2x zdjęcie, zaświadczenie o odbyciu kursu na B, zaświadczenie o odbyciu kursu na A i 2x orzeczenie lekarskie). Niestety przed rozpoczęciem kursu nie wiedziałem że będę potrzebował 2 kompletów orzeczenia, przez co zostało mi wypisane tylko jedno.
W zwiąsku z tym mam takie pytanie: Czy jak zajdę do lekarza i przeprowadzę badanie mam prosić go o wpisanie daty z przed rozpoczęcia kursu (trochę niebezpieczne, w końcu to łamanie prawa), czy jak wypisze mi badanie lekarskie z teraźniejszą datą to mi takowe przyjmą? A może wystarczy ksero tego pierwszego orzeczenia? Co o tym myślicie i co radzicie? Może już ktoś miał podobny przypadek?
PS> Czekanie ze zdaniem prawka na B, a potem zdawanie na A niewchodzi w grę, gdyż od przyszłego roku ma się zmienić forma zdawania teorii i wolę zdać "po staremu" - tak dla pewności :wink:
PS2> Sory, że się tak rozpisałem, ale sprawa wymaga dokładnego objaśnienie :wink: