Orzeczenie lekarskie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Orzeczenie lekarskie

Postprzez soyer444 » środa 10 grudnia 2008, 15:56

Witam!
Mam pewien problem związany ze zdawaniem prawa jazdy. Otóż przeszedłem kurs na kat. A oraz B i niedawno zapisałem się na teorię. Ponieważ zapisywałem się telefonicznie (u nas w Wordzie jest taka jakby bonusowa liczba miejsc, dzięki czemu dla pierwszych 24 osób które się dodzwonią, egzamin jest przeprowadzany następnego dnia od zadzwonienia), mogłem pisać egz. teoretyczny jedynie na kat. B. Na kat. A umówiłem się na 19 grudnia. To co mnie dręczy, to pytanie jakie otrzymałem od pani w "okienku" podczas składania dokumentów. Otóż pytała się mnie, czy preferuję najpierw zdanie egzaminu na kat. B po czym otrzymałbym dokument, a potem na A (dopiero od kwietnia można) i zostałby mi ten dokument wymieniony. Drugą opcją jest to, że zdam kat.B, potem A a dokument dostanę dopiero jak zdam A (czyli jakieś 5 miesięcy bez jeżdżenia :shock: ). No i zdecydowałem się na tą drugą opcję, ale w domu przemyślałem sprawę i zamierzam zmienić decyzję (nie chcę czekać tak długo na prawko ze względu na to, że zakupiłem już okazyjnie samochód i szkoda żeby tak długo czekał na mnie w garażu :D ).
Jednak aby otrzymać najpierw jedno prawo jazdy, a potem drugie muszę złożyć 2 komplety dokumentów, tj.: 2x wniosek do starostwa, 2x zdjęcie, zaświadczenie o odbyciu kursu na B, zaświadczenie o odbyciu kursu na A i 2x orzeczenie lekarskie). Niestety przed rozpoczęciem kursu nie wiedziałem że będę potrzebował 2 kompletów orzeczenia, przez co zostało mi wypisane tylko jedno.
W zwiąsku z tym mam takie pytanie: Czy jak zajdę do lekarza i przeprowadzę badanie mam prosić go o wpisanie daty z przed rozpoczęcia kursu (trochę niebezpieczne, w końcu to łamanie prawa), czy jak wypisze mi badanie lekarskie z teraźniejszą datą to mi takowe przyjmą? A może wystarczy ksero tego pierwszego orzeczenia? Co o tym myślicie i co radzicie? Może już ktoś miał podobny przypadek?
PS> Czekanie ze zdaniem prawka na B, a potem zdawanie na A niewchodzi w grę, gdyż od przyszłego roku ma się zmienić forma zdawania teorii i wolę zdać "po staremu" - tak dla pewności :wink:
PS2> Sory, że się tak rozpisałem, ale sprawa wymaga dokładnego objaśnienie :wink:
soyer444

Postprzez viera » środa 10 grudnia 2008, 17:32

Najlepiej to pytanie zadaj w WORD gdzie składasz dokumenty
viera

Postprzez qwer0 » środa 10 grudnia 2008, 17:59

2x orzeczenie lekarskie).

skoro zlozysz jedno i bedzie ono jeszcze wazne, to po penis skladac 2gie? :P
Czy jak zajdę do lekarza i przeprowadzę badanie mam prosić go o wpisanie daty z przed rozpoczęcia kursu (trochę niebezpieczne, w końcu to łamanie prawa), czy jak wypisze mi badanie lekarskie z teraźniejszą datą to mi takowe przyjmą? A może wystarczy ksero tego pierwszego orzeczenia? Co o tym myślicie i co radzicie? Może już ktoś miał podobny przypadek?

pewnie ze moze byc z teraxniejsza data, moze byc z jaka chcesz, badanie ma byc wazne, aktualne, a czy bedzie z wczoraj, czy z przed miesiaca nie ma nic do rzeczy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez ella » środa 10 grudnia 2008, 20:16

pewnie ze moze byc z teraxniejsza data, moze byc z jaka chcesz, badanie ma byc wazne, aktualne, a czy bedzie z wczoraj, czy z przed miesiaca nie ma nic do rzeczy.

rozporządzenie napisał(a):Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba, która posiada:
1) wymagany przepisami ustawy wiek;
2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;

Jak widać data musi być wcześniejsza niż data rozpoczęcia kursu.

Zapisując się na wiosnę na egzamin na kategorię A weź to zaświadczenie lekarskie z WK. Po co ci robić drugie. Ewentualnie poproś teraz panią w WORD, żeby zrobiła ci kopię. Może to wystarczy.
ella
Moderator

Postprzez qwer0 » czwartek 11 grudnia 2008, 12:34

rozporządzenie napisał:
Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba, która posiada:
1) wymagany przepisami ustawy wiek;
2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;

Jak widać data musi być wcześniejsza niż data rozpoczęcia kursu.

jak sama podkreslilas - szkolenie - nie egzamin.
Szkolenie ma juz za soba, wiec do zapisania sie na egzamin musi posiadac aktualne badanie lekarskie.
Bo nic mi nie wiadomo o obowiazku skladania tego samego orzeczenia przy zapisywaniu sie na egzamin, co przy zapisywaniu sie na kurs?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez luklic » czwartek 11 grudnia 2008, 15:23

Myślę, że qwer0 ma rację. Badania robi się przed kursem tylko dlatego, żeby nie robić go niepotrzebnie ;] Co komu po kursie, kiedy potem pójdzie na badania i się okaże, że nie może prowadzić pojazdów ? :P
luklic

Postprzez ana88 » sobota 13 grudnia 2008, 00:07

najprawdopodobniej możesz skorzystać z takiej możliwości:w miejscu gdzie odbiera się prawko chyba wydział komunikacji i dróg płacisz opłatę ok 5 zł i masz ksero starego orzeczenia lekarskiego jest na nim pieczątka zgodności z oryginałem w wordzie powinni je przyjąć. instruktor powinien Ci powiedzieć
ana88

Powrót do Egzamin na prawo jazdy