Jaki podręcznik do nauki?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jaki podręcznik do nauki?

Postprzez aju » niedziela 22 lutego 2009, 12:45

Witam!
Nie do końca wiedziałem w jakiej kategorii ten post umieścić ale umieszczam tutaj bo nigdzie indziej mi nie pasował.
Otóż za jakiś czas zamierzam rozpocząć kurs na instruktora a w dalszej przyszłości na egzaminatora prawa jazdy kat. "B"
Już dziś chciałbym się mocno podszkolić w zakresie ruchu drogowego ale:
- czytanie kodeksu drogowego napisanego "suchym tekstem" mnie przeraża
- mam dobrą pamięc wzrokową więc bardziej by mi zależało na podręczniku gdzie wszystko będzie dobrze opisane i w jakiejś części zilustrowane
- czytałem wiele podręczników do nauki jazdy dla uczniów - jednakże te które mi się trafiały to zazwyczaj jest tylko jakiś wycinek tego, co każdy uczestnik ruchu drogowego powinien wiedzieć albo wiele tematów jest potraktowane po macoszemu i tylko ogólnikowo wyjaśnione
No i w związku z tym - pytanie może do obecnych instruktorów i egzaminatorów, również do tych przyszłych jak i wielbicieli "wiedzenia wszystkiego". Jakie podręczniki polecacie by w jak najlepszym stopniu "ugryźć" wiedzy drogowej?
Cieszyłoby mnie - ale nie koniecznie bo przecież jeszcze i tak będzie sam kurs gdyby w takiej książce były zagadnienia z zakresu nauki kursantów, egzaminowania (niekoniecznie w jednej), psychologii czylki to wszystko co mi się może przydać. Ale to na dziś dzień nie jest dla mnie ważne tylko to co wyżej napisałem :)
Dziekuję za pomoc :)
aju

Postprzez wojciech1962 » niedziela 22 lutego 2009, 17:51

Na początek polecam podręcznik Pana Henryka Próchniewicza " Wszystko o znakach drogowych" wyd. Grupaimage. Sam go kiedyś przeczytałem i stwierdzam, że to dobry podręcznik dla przyszłego instruktora ponieważ opisuje znaczenie znaków drogowych w rozszerzonej postaci. Polecam
W związku z tym, że jest jak jest to ja jestem jaki jestem.
wojciech1962

Postprzez Driver'ka » poniedziałek 23 lutego 2009, 22:31

W OSK powinni zapewnić Ci materiały do nauki. Teraz wiele szkół dysponuje fajnymi "tekami", gdzie jest komplet książek z obrazkami ;) plus do tego płytka CD z testami i filmikami edukacyjnymi. Polecam właśnie coś takiego. A jak nie mają, to sam możesz sobie to kupić. Wydatek rzędu kilkunastu złotych.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 23 lutego 2009, 23:42

OSK... Ale tu chodzi o szkolenie się na instruktora, a nie zdobycie uprawnień kat. B.
ale-fajnie

Postprzez Borys_q » wtorek 24 lutego 2009, 10:09

Jak chcesz robić kurs na egz w przyszłości to musisz przywyknąc do kodeksu i innych aktów prawnych bo polegniesz i to szybko.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez wojciech1962 » wtorek 24 lutego 2009, 13:30

Tak jest. Kodeks w małym paluszku.
Jak się udasz na kurs to tam wyposażą cię w niezbędną literaturę.
Widziałem gdzieś tu na tym forum, że ludzie wymieniali się materiałami dla instruktorów.
W wydawnictwie Grupaimage masz też do kupienia dwa podręczniki metodyczne dla instruktorów. ITD....
W związku z tym, że jest jak jest to ja jestem jaki jestem.
wojciech1962

Postprzez Driver'ka » środa 25 lutego 2009, 23:48

ale-fajnie napisał(a):OSK... Ale tu chodzi o szkolenie się na instruktora, a nie zdobycie uprawnień kat. B.

Oj przepraszam, faktycznie :oops: Zgodzę się z kolegami. Kodeks będzie tutaj podstawą :)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Powrót do Luźna gadka