nowe samochody egzaminacyjne

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

nowe samochody egzaminacyjne

Postprzez Pablo89 » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 15:58

Witam
Słyszałem ostatnio od jednego z instruktorów, że podobno w okolicach czerwca w warszawskich WORD-ach egzaminy mają być prowadzone na nowych yarisach z 6 stopniową skrzynią. Ma ktoś może jakieś bliższe informacje na ten temat, czy to jest pewne, ktoś potwierdzi? :]
Pablo89

Postprzez instal-serwis » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 22:23

Pytanie, po co egzaminowanym nieszczęśnikom aż 6-stopniowa skrzynka biegów, skoro większość dochodzi tylko do 3,4 :D ?
instal-serwis

Postprzez blondi1041 » wtorek 28 kwietnia 2009, 10:08

jestem co prawda z torunia , ale u nas już są toyoty z 6-cio biegowa skrzynia, mialam taki na egzaminie, racja, że i tak się go nie używa na egzaminie, ale wsteczny jest w innym miejscu niż w tych z 5-cio biegową skrzynia,
fiesta 1,1 mk3 - biała bestia :)
blondi1041

Postprzez alcia » piątek 08 maja 2009, 22:21

mam pytanie ;D bo słyszałam że w WORDzie w Opolu w połowie maja mają odejśc chevrolety. Wie ktoś może dokładnie kiedy ;D? i czy to w ogóle prawda ;P
alcia

Postprzez misia2 » piątek 08 maja 2009, 23:56

Z nieoficjalnych zródeł wiem, że już w chwili obecnej likwidowane są Chevrolety. Dochodzi coraz więcej clio i właśnie w połowie maja mają zostać tylko same clia ;)
misia2

Postprzez Pajejek » sobota 09 maja 2009, 00:57

Niestety w tym roku większość WORDów w Polsce będzie przeprowadzało przetarg na nowe pojazdy egzaminacyjne. Jakie będą? Nie wiadomo.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez Driver'ka » sobota 09 maja 2009, 17:35

Pajejek napisał(a):Niestety w tym roku większość WORDów w Polsce będzie przeprowadzało przetarg na nowe pojazdy egzaminacyjne. Jakie będą? Nie wiadomo.

Znowu? Toż chyba takie wymiany miały miejsce niespełna rok temu... Przynajmniej w moim województwie... Myślałam, że jak wymiana to wszędzie, a nie w pojedynczych ośrodkach.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez misia2 » sobota 09 maja 2009, 18:04

W Opolu takie przetargi organizowane były co roku. Już w marcu br. było wiadomo, że nowym samochodem egzaminacyjnym będzie renault clio, ale od kiedy oficjalnie, to nie wiem. Mówi się o połowie maja, jak pisałam wyżej.
Ostatnio zmieniony sobota 09 maja 2009, 22:50 przez misia2, łącznie zmieniany 1 raz
misia2

Postprzez Driver'ka » sobota 09 maja 2009, 22:03

To to jakaś lipa chyba... To co roku OSK wymieniają swoje samochody? Kogo na to stać... :roll: U mnie z tego co wiem takie przetargi są co 2, 3 lata...
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez BL_Lacertae » sobota 09 maja 2009, 22:55

No bez przesady ... u mnie wymieniają auta co 4 lata, a nie co roku ... Czy to sprawdzona informacja ? :>
BL_Lacertae

Postprzez misia2 » sobota 09 maja 2009, 23:02

To co roku OSK wymieniają swoje samochody? Kogo na to stać...

Ci, co mają dobrze prosperujące OSK są na bieżąco. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, że w Opolu jeszcze nie ma komfortu możliwości wyboru samochodu, na jakim chciałoby się zdawać egzamin. Co podjedzie, to masz, a wybór- Chevrolety, Fiesta i Clio.
Większa część OSK ma właśnie Chevrolety, teraz zakupują Clia, bo mają wejść na stałe, Fiest jest mało... Jest to uciążliwe dla kursantów, a przede wszystkim do OSK :?

Czy to sprawdzona informacja ?

Zadzwoń i zapytaj.
Teraz mają być tylko clia, ciekawe, jak długo.
misia2

Postprzez Driver'ka » sobota 09 maja 2009, 23:30

Ci, co mają dobrze prosperujące OSK są na bieżąco.

Idę o zakład, że nawet dobrze prosperujące OSK nie stać na coroczną wymianę samochodów na nówki :> To uciążliwe nie tylko finansowo, ale i dla kursantów. U mnie jest jeden model samochodów egzaminacyjnych, następny przetarg będzie za jakieś dwa lata i spokój. A nawet jak jeszcze rok temu były dwa do wyboru, w czasie zapisu na egzamin mówiło się czym się jeździło na kursie i taki samochód podstawiali na egzamin. Jak możesz na egzaminie zdawać na tym, co się akurat trafi? Miałaś kurs na Punto, podjedzie Clio i co wtedy? Jak masz pokazać światła, co pod maską skoro Clio na oczy nie widziałaś i nie jeździłaś nim nigdy? To bajki jakieś.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez misia2 » niedziela 10 maja 2009, 00:05

Idę o zakład, że nawet dobrze prosperujące OSK nie stać na coroczną wymianę samochodów na nówki

Nie napisałam, że OSK kupują nówki ;)
Mój instruktor jechał po używane clio na drugi koniec Polski, także nowy samochód to spore obciążenie dla kieszeni.

Jak możesz na egzaminie zdawać na tym, co się akurat trafi? Miałaś kurs na Punto, podjedzie Clio i co wtedy?

Jak widać można. Ja jeździłam jedynie Chevroletem, choć powinnam jeszcze Clio i Fiestą, bo takie samochody są w WORDzie, gdzie przystępowałam fo egzaminu.
W Opolu nie ma zapisów na konkretny samochód, są trzy.

Jak masz pokazać światła, co pod maską skoro Clio na oczy nie widziałaś i nie jeździłaś nim nigdy?

Po pierwsze, to jakoś znaczącej róźnicy nie ma w tym, co jest pod maską, bo dane zbiorniczki nie różnią się drastycznie.
Po drugie, wiesz, że możesz mieć zamiast fiesty też clio, to przynajmniej zerkniesz, jak to wszystko wygląda pod maską i możesz się z tego przygotować.

To bajki jakieś.

Nie wiem, po co miałabym jakieś bajki opowiadać. Choć nie jesteś pierwszą osobą, której wydaje się to dziwne i wręcz nieprawdopodobne. Przedzwoń sobie do WORDu do Opola i zapytaj, chętnie Ci udzielą odpowiedzi ;)[/code]
misia2

Postprzez wilkuzzz » niedziela 10 maja 2009, 00:45

na stronie katowickiego wordu w dziale przetargi cisza na temat samochodów. W końcu niebyły wymieniane tak dawno.
Co do pokazania elementów pod maską na wszystkich korkach są rysunki a na zbiorniczkach/korkach nawet napisy , to tak trudno pojąć? To twoje stwierdzenie to jakieś bajki : ) Kursant ma się dowiedzieć jak mniej więcej to wygląda , zresztą chyba ma oczy tak jak wspomniałem korki . A po za tym nie daj boże kupi sobie inne auto niż na kursie / egzaminie po otrzymaniu prawa jazdy , co wtedy ? Będzie jeździć dolać płynu do spryskiwaczy do mechanika? Co do świateł to fakt że np w Corsie i Grande Punto się różni włączanie pozycyjnych i mijania nie wiem jak jest w tych Clio , Fiestach czy Chevroletach . Bynajmniej może być to dodatkowy stres jednakże też każdy przełącznik ma rysunek i każdy rozgarnięty kursant powinien po zajęciu pozycji za kierownicą od razu się zorientować co i jak , przecież te rysunki nie są w języku Suahili
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
Gen. Stanisław F. Sosabowski
wilkuzzz

Postprzez Khay » niedziela 10 maja 2009, 07:32

Pajejek napisał(a):Niestety w tym roku większość WORDów w Polsce będzie przeprowadzało przetarg na nowe pojazdy egzaminacyjne. Jakie będą? Nie wiadomo.

A ja chciałbym spytać: skąd te dane? I większość, to znaczy które...? Bo mam wrażenie, że to znów plotka wynikająca z przetargu w najbliższych 2-3 WORDach... Po Wwie wśród kursantów też chodziły słuchy, że w całym kraju chcą wprowadzić yariski a w rzeczywistości wprowadzono je tylko w WORD Warszawa. ;)

Odnośnie zwyczajów w Opolu - używanie tam pojęcia wymiana jest moim zdaniem (na razie przynajmniej) błędem. Wymiana ma miejsce wtedy, gdy dziś jest samochód X, a od jutra już tylko Y. Wtedy przetargi co rok to faktycznie absurd.

A w Opolu to raczej jest stałe dbanie o stan autek, więc co roku (jak pisze misia2) jest dokupowanych ileś aut, kilka innych zaś pewnie idzie na zasłużoną emeryturkę. Czyli bardziej rotacja niż wymiana. A że w wyniku tej corocznej rotacji w tym roku zostać ma tylko jedna marka, to w sumie nie dziwota. Bo niby zdajemy prawko na samochód, a nie np. clio - ale ze względu na stosunek kursantów (chcą jeździć tym, co egzaminacyjne) to taka różnorodność komplikuje pracę OSKów. A jak instruktor chce, to i tak kursanta przewiezie różnymi markami (na kursie jeździłem i egzaminacyjną corsą czy yariską, i nieegzaminacyjnym puntem czy aveo). W tym kontekście chyba szczytem były problemy z 3/5 drzwiową corsą... Wielu kursantów bało się 3-drzwiową wylosować, bo w niej słupek był w innym miejscu. W czasach gdy manewry były na placu, to słupek w odpowiednim miejscu znaczyło dla wielu osób być albo nie być. ;)

A to o czymś ktoś pisał (zdasz na Xie i co dalej) - to rzeczywistość znów jest taka raczej, że sporo osób kupuje właśnie Xa - dlatego sprzedawcom aut zależy, by ich towar był pojazdem egzaminacyjnym. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy