Polecam lekturę :)
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /387759839
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... N/72598447
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... N/77962557
przez ja:D » środa 27 maja 2009, 09:47
przez annubis17 » środa 27 maja 2009, 13:05
przez sankila » środa 27 maja 2009, 18:41
.[Policjanci] do kierowcy, który uderzył w toyotę [...]nie mieli pretensji.
Kierowca powiedział tylko, że wszystko odbyło się szybko i jest zszokowany
annubis17 napisał(a): kursantka kłamie już że kazał jej zachamować awaryjnie...
przez mats09 » środa 27 maja 2009, 22:45
przez qwer0 » środa 27 maja 2009, 22:57
Egzaminator powinien zapłacić za ten mandat gdyż JEGO ZASRANYM OBOWIĄZKIEM JEST ODPOWIEDZIALNOŚĆ za to co robi kursant.
kursant nie jest kierowcą i nie może dostać mandatu!!! ...
przez cman » środa 27 maja 2009, 23:19
qwer0 napisał(a):Egzaminator powinien zapłacić za ten mandat gdyż JEGO ZASRANYM OBOWIĄZKIEM JEST ODPOWIEDZIALNOŚĆ za to co robi kursant.
a w jaki sposob Ty bys zareagowal na to na miejscu egzaminatora, majac pod nogami albo sam pedal hamulca, albo sprzegla i hamulca?
mats09 napisał(a):Ta sprawa nadaje się do sądu, a dyrektor WORD powinien wylecieć na ZBITY pysk, za to co powiedział - do qurwy nędzy - kursant nie jest kierowcą i nie może dostać mandatu!!! ...
przez ARTEK_1910 » czwartek 28 maja 2009, 14:56
przez Osoba_egzaminowana » czwartek 28 maja 2009, 15:47
wychodzi na to, że w tej sytuacji egzaminator nie upewnił się czy polecenie przez niego wydane nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu. No i jeszcze fakt o którym już wspomniano, że kierowca widząc samochód oznaczony znakiem "L" powienien zachować szczególną ostrożnośc. Jeżeli chodzi o mandat to jeszcze jestem w stanie to zrozumieć (chociaż to jest naciągane według mnie) ale punkty karne to jakiś totalny absurd.4) egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania określonego zadania egzaminacyjnego; polecenia te nie mogą być sprzeczne z obowiązującymi na drodze zasadami ruchu bądź stwarzać możliwość zagrożenia jego bezpieczeństwa.
przez luklic » czwartek 28 maja 2009, 16:23
ARTEK_1910 napisał(a):Ja się więc pytam, po co egzaminatorowi obok są potrzebne hamulce?
qwer0 napisał(a):a w jaki sposob Ty bys zareagowal na to na miejscu egzaminatora, majac pod nogami albo sam pedal hamulca, albo sprzegla i hamulca? Bo ja sobie tego nie wyobrazam. Mozna przyhamowac, zeby nie wjechac w kogos, ale to czy kursant zacznie nagle hamowac - na to egzaminator wplywu nie ma.
przez cman » czwartek 28 maja 2009, 17:04
przez juro » czwartek 28 maja 2009, 18:03
przez cman » czwartek 28 maja 2009, 18:33
przez Cycu » czwartek 28 maja 2009, 18:59
cman napisał(a): W związku z tym otrzymała stosowny mandat i omyłkowo wpisane punkty karne.
cman napisał(a):W całej sprawie dziwne jest to i tylko to, że kierujący jadący z tyłu, nie otrzymał mandatu za nieutrzymywanie bezpiecznego odstępu.
przez cman » czwartek 28 maja 2009, 19:14
Rozporządzenie napisał(a):§ 2. 1. Do ewidencji kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego, zwanej dalej "ewidencją", wpisuje się kierowcę, który kierując pojazdem dopuścił się naruszenia przepisów ruchu drogowego, zwanego dalej "naruszeniem".