Jak/Gdzie najszybciej zdać egzamin praktyczny Kat. B?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jak/Gdzie najszybciej zdać egzamin praktyczny Kat. B?

Postprzez treviso » poniedziałek 15 czerwca 2009, 00:54

Witam,

Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii odnośnie egzaminowania w różnych województwach. Interesuje mnie gdzie statystycznie najłatwiej zaliczyć pozytywnie egzamin biorąc pod uwagę szybki termin egzaminu (przykładowo kolejny egzamin po niezaliczonym praktycznym tj nie zdaję pozytywnie ale za 3-4 dni mogę podjąć kolejną próbę) oraz w miarę możliwości nieskomplikowany ruch w mieście (krótko mówiąc "proste" miasto).
Dla mnie niepojętym są 3 miesięczne przerwy między kolejnymi egzaminami co wiąże się z dodatkowymi godzinami jazd, co następnie wiązać się może z kolejnym egzaminem teoretycznym, dodatkowym, niepotrzebnym stresem itd.
Proszę o nieużywanie argumentu, że im dłużej walczę o prawo jazdy tym lepszym będę kierowcą bo ten argument do mnie nie przemawia :)
Chcę zaliczyć egzamin zgodnie z obowiązującymi przepisami ale pomijając po drodze tę chorą biurokrację.
Jakie są Wasze doświadczenia? Jakie pomysły na ułatwienie drogi po upragniony dokument uprawniający do jazdy?
treviso

Postprzez przemcus » poniedziałek 15 czerwca 2009, 09:53

Trudno powiedzieć, wiele zależy chyba od twojego szczęścia ja zdawałem trzy razy w WORD Warszawa-Bemowo i najdłużej na egzamin nawet ten poprawkowy czekałem trzy tygodnie. Z kolei moi wszyscy znajomi na pierwszy egzamin czekali minimum miesiąc.
przemcus

Postprzez treviso » poniedziałek 15 czerwca 2009, 10:43

Dzięki Przemcus. Wiem, że standardy są mniej więcej takie jak piszesz, w moim mieście nawet 2-3 miesiące. Mam możliwość natomiast wyjazdu na sam egzamin w inne miejsce gdzie przykładowo cała ta biurokracja jest mniejsza i można przystąpić do poprawkowego szybciej. Lepiej to zorganizować.
treviso

Postprzez przemcus » poniedziałek 15 czerwca 2009, 13:11

Wydaję mi się, że z takim kombinowaniem będzie teraz trochę ciężko, bo pierwszeństwo w nowych przepisach mają Ci, którzy zdają pierwszy raz.
przemcus

Postprzez tw_gliwice » poniedziałek 15 czerwca 2009, 13:38

W Bielsku dzwoniąc dzień wcześniej zapisujesz się na teorię, którą masz na nast. dzień, a następnie praktykę nie później niż 30 dni od zaliczonej teorii (co ogłaszają wszędzie, gdzie się da, w internecie, w hallu..., i co też jest prawdą)
tw_gliwice

Postprzez treviso » poniedziałek 15 czerwca 2009, 13:55

Świetnie tw_gliwice, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Widać nie wszędzie obowiązują te same terminy. Mamy już jakieś konkrety. Czy ktoś jeszcze ma dobre wiadomości?:)

[Edit]
Dzwoniłem przed chwilą do tego ośrodka i najbliższy teoretyczny dopiero 7 lipca a praktyczny około 2 miesięcy od zaliczonego teoretycznego. Wygląda na to, że bez rewelacji.
treviso

Postprzez tw_gliwice » poniedziałek 15 czerwca 2009, 14:11

To nie dzwoń tam teraz, tylko rano, koło 7.30 chyba i próbuj, aż trafisz na wolna linię (z czymś mi się to kojarzy :wink: )
Ja tak właśnie zrobiłem, podążając za instrukcjami, i już na następny dzień miałem egzamin.
Tu oryginał:

Zmiana procedury zapisów na pierwszy egzamin teoretyczny
Wpisał: Mirosław Suchoń
W celu zlikwidowania uciążliwych dla naszych Szanownych Klientów porannych kolejek w Biurze Obsługi WORD, począwszy od dnia 16 października 2008 r. na egzamin teoretyczny przeprowadzany w dniu złożenia dokumentów zapisywane będą wyłącznie osoby, które w dniu roboczym poprzedzającym dzień egzaminu, telefonicznie powiadomią WORD o chęci przystąpienia do egzaminu.

W związku z powyższym osoby chętne do zdawania egzaminu w dniu 16 października 2008 r. muszą powiadomić o tym WORD 15 października 2008 r.

Zgłoszenia będą przyjmowane wyłącznie pod następującym numerem telefonu: +48 668 988 820

Powyższy numer służy wyłącznie do przyjmowania zgłoszeń, w związku z tym osoba przyjmująca zgłoszenia nie udziela innych informacji. Telefon czynny jest wyłącznie w godzinach prowadzenia zapisów to jest od 7:30 do wyczerpania limitu miejsc. Po wyczerpaniu miejsc telefon zostaje wyłączony. Za pomocą ww. numeru nie prowadzi się korespondencji SMS oraz obsługi Poczty Głosowej. Nie przyjmuje się zgłoszeń za pomocą innych ogólnie dostępnych numerów WORD.

Zgłoszenia o których mowa powyżej będą przyjmowane wg następującego harmonogramu:
• w poniedziałek przyjmuje się zgłoszenia na wtorek
• we wtorek przyjmuje się zgłoszenia na środę
• we środę przyjmuje się zgłoszenia na czwartek
• we czwartek przyjmuje się zgłoszenia na piątek
• w piątek przyjmuje się zgłoszenia na poniedziałek

Jeżeli w danym tygodniu od poniedziałku do piątku wystąpi dzień wolny od pracy to zgłoszenia przyjmuje się odpowiednio z jednodniowym wyprzedzeniem w stosunku do powyższego harmonogramu.

Osoba zgłaszająca chęć udziału w egzaminie podaje osobie przyjmującej zgłoszenie Imię, Nazwisko i numer PESEL.

Ilość miejsc jest ograniczona i wynosi od 12 do 24 w zależności od możliwości Ośrodka.

Warunkiem zapisania na egzamin teoretyczny w dniu złożenia dokumentów jest spełnienie poniższych wymagań:
1) zdawanie egzaminu po raz pierwszy po ukończeniu kursu na kat. B,
2) osobiste dostarczenie kompletu dokumentów wraz z Dowodem Osobistym do godz. 11:00 w dniu egzaminu,
3) dokumenty przy zapisie muszą być kompletne i prawidłowo wypełnione.

W związku z tym osoby oczekujące na zapis w kolejce bez wcześniejszego powiadomienia nie będą przyjmowane na egzaminy teoretyczne prowadzone w dniu składania dokumentów.

Osoby chętne do zdawania w terminach wynikających z tradycyjnego harmonogramu oraz na inne kategorie, zapisują się bez zmian.
tw_gliwice

Postprzez ella » poniedziałek 15 czerwca 2009, 14:50

No ale treviso interesuje nie koniecznie pierwszy egzamin tylko kolejne, więc ta informacja odpada.
przykładowo kolejny egzamin po niezaliczonym praktycznym tj nie zdaję pozytywnie ale za 3-4 dni mogę podjąć kolejną próbę)
ella
Moderator

Postprzez kupaq » poniedziałek 15 czerwca 2009, 14:59

kupaq

Postprzez tw_gliwice » poniedziałek 15 czerwca 2009, 16:07

ella napisał(a):

No ale treviso interesuje nie koniecznie pierwszy egzamin tylko kolejne, więc ta informacja odpada.
przykładowo kolejny egzamin po niezaliczonym praktycznym tj nie zdaję pozytywnie ale za 3-4 dni mogę podjąć kolejną próbę)

A to tak szybko w ogóle idzie zdać?! :shock:
tw_gliwice

Postprzez silossi » poniedziałek 15 czerwca 2009, 16:35

WORD Katowice

Egzamin teoretyczny: 26 maja 2009 roku
Egzamin praktyczny: 02 czerwca 2009 roku

Wystarczy posiedzieć w ośrodku, poczekać cierpliwie, aż ktoś zrezygnuje z terminu swojego egzaminu i zapisać się na jego miejsce. O dziwo zdarza się to dosyć często. Jeżeli zależy Ci na wcześniejszym terminie egzaminu warto spróbować. Mnie udało się akurat bez czekania. . . ;) Porozmawiaj z osobą (najczęściej kobietą), która obsługuje klientów w okienku, a wszystko stanie się prostsze i o wiele szybsze. ;)

Pozdrawiam.
silossi

Postprzez MOLEk44 » poniedziałek 15 czerwca 2009, 18:30

treviso jeśli chcesz zdać na kat B to jedz do ostrołęki bardzo łatwe miasto
MOLEk44

Postprzez treviso » poniedziałek 15 czerwca 2009, 19:33

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Molek44, ważna jest jeszcze kwestia terminu kolejnego egzaminu.
Ostatnio czytałem (chyba nawet na tym forum), że w Słowacji termin kolejnego praktycznego egzaminu wyznacza się za kilka dni. Dlaczego u nas musi to trwać 3 miesiące? Połowę tego czego się nauczyłem tracę czekając na kolejny egzamin, oczywiście można dokupić kilka jazd ale mimo wszystko traci się sporo robiąc sobie tak długie przerwy, zwłaszcza kiedy się dopiero stara o to aby zostać kierowcą.
treviso

Postprzez revivee » poniedziałek 15 czerwca 2009, 19:57

W Ostrołęce najwiecej zdaje. Łatwe miasto + podobno krótko się czeka
revivee

Postprzez MOLEk44 » poniedziałek 15 czerwca 2009, 21:33

no i masz w ostrołęce egzamin łączony. na fiat punto czeka się 7 dni a na pande 3 tygodnie. wiec jeśli chcesz zdać bezstresowo do wykup dodatkowe godziny żeby przelukać trudne miejsca w ostr.
MOLEk44

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy