Kłopotliwy znak i wezwanie ze straży miejskiej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kłopotliwy znak i wezwanie ze straży miejskiej

Postprzez Gall Anonim » niedziela 26 lipca 2009, 17:58

Wczoraj zawitałem do Pszczyny. Przy dojeździe do centrum zaparkowałem (według mnie prawidłowo) za takimi znakami:
Obrazek

Gdy wróciłem za szybą, ze zdziwieniem, znalazłem takowe wezwanie:
Obrazek

Według mnie te znaki wzajemnie się wykluczają, bo jakby ich nie przejechać to i tak złamie się znak "zakaz ruchu" na budynku. Dla mnie taka sytuacja jest absurdalna i bardzo mnie zniesmaczyła. Co powinienem w tej sytuacji zrobić?
Gall Anonim

Postprzez mk61 » niedziela 26 lipca 2009, 18:06

"Znak" o zakazie ruchu nie jest ustawowym znakiem (nie te wymiary i inne "wytyczne"), więc możesz go śmiało olać ciepłym moczem.
Poza tym, skąd taki "krawężniczek" może wiedzieć, że nie chciałeś wjechać właśnie do tej posesji? Nie daj sobie wcisnąć mandatu za niejasności. Taką tabliczkę "zakaz ruchu" ja też mogę sobie na bloku zawiesić i co?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez canter » niedziela 26 lipca 2009, 18:13

wczoraj była sobota, czyli parkowanie do 13- może o to chodzi
Impossible is nothing
canter

Postprzez dariex » niedziela 26 lipca 2009, 18:48

Powinieneś stawić się na wezwanie,pokazać "kwitek" i załączyc wykonaną przez siebie fotkę.

Na wezwaniu podano,że jego przyczyna to złamanie zakazu postoju w strefie zamieszkania.

Żaden z pokazanych na zdjęciu znaków nie zabrania tego postoju,wręcz przeciwnie.
Czepić by się można było jedynie znaku-samoróbki,który zabrania w ogóle ruchu poza nim ale mógłbyś np.przedstawić,że nie zauważyłeś kawałka blaszki "ileśtam" krotnie mniejszej od obowiązującego rozmiaru znaków drogowych,bo skupiłeś się na czytaniu realnie obowiązujących oznaczeń.
Myślę,że na pewno nie mają podstaw ku temu aby wystawić mandat,a Ty możesz go nie przyjąć,powołując się na błędne ( i niepoprawne) oznakowanie.
Zakładam,że wcześniej nie było żadnego innego znaku?

Daj znać jak rozstrzygnęła się sprawa,bo sama jestem ciekawa.
dariex

Postprzez dylek » niedziela 26 lipca 2009, 19:34

4. Znak D-44 "strefa parkowania" oznacza wjazd do strefy, w której za postój pojazdu jest pobierana opłata. W strefie tej zabroniony jest postój pojazdu bez wniesienia opłaty, z wyjątkiem postoju pojazdów osób lub jednostek, dla których ustalona została zerowa stawka opłaty, oraz postoju pojazdów komunikacji publicznej na wyznaczonych dla nich miejscach. Znak D-45 "koniec strefy parkowania" oznacza wyjazd z takiej strefy.

Podejrzewam, że chodzi o interpretację tego zapisu....
Tzn:
1) zabrania się parkowania bez opłaty
2) zezwala się na parkowanie za opłatą w określonych godzinach...
3) wniosek - poza tymi godzinami płacić nie trzeba, ale patrz pkt.1

Natomiast to co wypisali to pomieszanie pojęć.... może i można się doszukać wykroczenia, ale z całą pewnością nie tego.... ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Gall Anonim » niedziela 26 lipca 2009, 20:18

To co ja mam w końcu powiedzieć Straży Miejskiej? (Nie chciałbym zapłacić tego mandatu) ;)
Gall Anonim

Postprzez mk61 » niedziela 26 lipca 2009, 20:24

Na początku poproś o pełny powód i podstawę prawną wystawienia mandatu. Dalej, chyba Dariex jasno wytłumaczyła. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Neurot » niedziela 26 lipca 2009, 20:27

Ze zdjęcia wnioskuję, że ten zakaz wjazdu (samoróbka) widnieje na szczycie budynku, gdzie jest chyba droga wjazdowa na podwórko. I chyba nie należy go łączyć ze znakiem informującym o parkowaniu?
Jako, że była sobota to zakładam że "strażniki" zinterpretowali go jako zakaz parkowania przed 7 i po 13-tej :/
Mandat nie należy się moim skromnym zdaniem.
Powód? To co napisała Dariex

PS:
dylek napisał(a):
Podejrzewam, że chodzi o interpretację tego zapisu....
Tzn:
1) zabrania się parkowania bez opłaty
2) zezwala się na parkowanie za opłatą w określonych godzinach...
3) wniosek - poza tymi godzinami płacić nie trzeba, ale patrz pkt.1

Tam nie ma żadnego zakazu, tylko znak informacyjny... (nie bierzmy pod uwagę tej samodziełki na murze, bo to inna historia)
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez dylek » niedziela 26 lipca 2009, 21:45

Neurot napisał(a):Tam nie ma żadnego zakazu, tylko znak informacyjny... (nie bierzmy pod uwagę tej samodziełki na murze, bo to inna historia)

samodziełkę olewamy, bo to nie znak...
A definicję D-44,... tak, tego informacyjnego.... przytoczyłem, byś miał jasność czy coś zakazuje czy nie.... Ale skoro wolisz walić posta bez czytania to twój wybór ;)

EDIT:

Gall Anonim napisał(a):To co ja mam w końcu powiedzieć Straży Miejskiej? (Nie chciałbym zapłacić tego mandatu) ;)

Sprawdź dokładnie, czy ulica Wojska Polskiego jest w strefie oznaczonej znakiem D-40 - jeśli nie, to pójdź i wytłumacz panom, że nie zamierzasz płacić za złamanie nieistniejącego znaku.... Jak chcą z siebie zrobić pośmiewisko to niech kierują sprawę do SG :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez dariex » niedziela 26 lipca 2009, 21:58

Oznaczenie wykroczenia na mandacie,wskazuje na inną interpretację SM tej sytuacji,niż brak opłaty.
Raczej wskazuje na ten zakaz po godzinie 15tej.

Dylek dobrze rozważa możliwość powodu wezwania.
dariex

Postprzez Nucleus89 » niedziela 26 lipca 2009, 22:36

tak jak mówią pojdz i sie dokładnie dowiedz o ich interpretacje tej sytuacji.
znak 'samorobke' oczywiscie mamy w d...ie bo takiego znaku nie ma.
a co do prakowania w godzinach platnych. to ja tez bym sie tam zatrzymal. moze to zle interpretuje, ale to wyglada tak, ze w dniach (tym, a tym), od godziny ... do godziny... parking platny , a "poza" tymi godzinami , za free.
Nucleus89

Postprzez Gall Anonim » niedziela 26 lipca 2009, 22:39

Nucleus89 napisał(a): a "poza" tymi godzinami , za free.

Też tak to zrozumiałem ;)

Nucleus89 napisał(a):tak jak mówią pojdz i sie dokładnie dowiedz o ich interpretacje tej sytuacji.

Najpierw do nich zadzownię, bo mieszkam w Katowicach i jakoś nie uśmiecha mi się jechać do Pszczyny :/

A stref, w których obowiązuje D-40 nie jestem w stanie sprawdzić przez internet, niestety :(
Gall Anonim

Postprzez kiora » niedziela 26 lipca 2009, 23:20

Dostałeś wezwanie za parkowanie na zakazie postoju ?
Jasny gwint mało zrozumiałe jest to co S.M. wyrabia.
Jeśli za to dostałeś wezwanie to możesz się nim podetrzeć, bo tak między Bogiem a prawdą, to jak stawisz się do straży to pewnie pouczenie dostaniesz.

To nie jest mandat tylko wezwanie.
Mąż kiedyś zaparkował przez nieuwagę na miejscu dla straży miejskiej, znak tabliczka został urwany został tylko słup a nigdzie więcej nie było oznaczeń, dostał wezwanie, poszedł się spytać o co chodzi i go pouczyli w sumie o czymś o czym nikt nie wiedział :?
28.02.2009-egzamin teoretyczny +
06.07.2009-egzamin praktyczny +
17.07.2009-Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie
kiora

Postprzez qwer0 » niedziela 26 lipca 2009, 23:32

Na wezwaniu pisze wyraznie, ze chodzi o zakaz postoju zwiazany ze strefa zamieszkania. Wiec tak jak napisal Dylek, trzeba zalookac, czy na ul. Wojska Polskiego jest strefa zamieszkania czy jej nie ma.
Jesli nie, to mandatu nie przyjmuje, bo strefy tam nie ma.
Jesli zechca wypisac mandat, ze po godzinie no to... ciezko powiedziec.
W Lublinie na calym placu zamkowym jest strefa platnego parkowania (co ciekawe, chyba jedynie wjezdzajac od podwala, bo jak wjezdzamy od tysiaclecia - chociaz tu pewny nie jestem - lub od kowalskiej - tu juz na pewno - nie ma zadnego znaku, ze to strefa), w dni powszednie w h 7-18, a auta tam stoja caly czas i nikt tam mandatami nie sypie.
Chyba, ze u nas to inaczej interpretuja.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Gall Anonim » poniedziałek 27 lipca 2009, 13:52

Dzwoniłem dziś do SM w Pszczynie, poinformowano mnie, że żadnego mandatu nie dostanę, ale trzeba się osobiście stawić i wyjaśnić sytuację ze strażnikiem ;)
Gall Anonim

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze