Kłopotliwe pytanie - błędne odpowiedzi ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kłopotliwe pytanie - błędne odpowiedzi ?

Postprzez ebociek » poniedziałek 27 lipca 2009, 13:25

Ostatnio spotkałem się 2 razy z pytaniem następującym - wypełniając testy online :

Pytanie : Przystępując do wymiany przedniego koła w samochodzie osobowym należy :

- ustawić podnośnik na twardym podłożu
- zaciągnąć hamulec awaryjny i włączyć bieg
-zajpierw podnieść pojazd, a następnie odkręcić śruby mocujące koło

Moja odpowiedź to : ABC
Poprawna odpowiedź to : AB

No to moje pytanie do autora i wszystkich którzy uważają odpowiedź AB za odpowiednią.

Skoro nie "najpierw podnosimy pojazd, a następnie odkręcamy śruby mocujące koło" to jak to robimy ?

W pytaniu pada słowo - odręcić, a nie poluzować !

Niechciałbym stać koło samochodu który nie ma śrub w kołach, a koło wisi na 1 cm obręczy.

Co o tym sądzicie? [/b]
http://www.duzylotek.net/ - Z nami milion jest w zasięgu ręki !
ebociek

Postprzez .KriS. » poniedziałek 27 lipca 2009, 13:35

Hmm wydaje mi sie ze ciezko bedzie Ci odkrecic sruby na lewarku wiec przed podniesieniem pojazdu to robisz po i tak kolo Ci nie spadnie...

Pozdrawiam
.KriS.

Postprzez qwer0 » poniedziałek 27 lipca 2009, 13:38

Ojj oj.... Edytuje.. cos zle przeczytalem ;]

Hmm wydaje mi sie ze ciezko bedzie Ci odkrecic sruby na lewarku wiec przed podniesieniem pojazdu to robisz po i tak kolo Ci nie spadnie...

Gratuluje pomyslowosci.

Oczywiscie, ze najpierw sruby luzujemy, podnosimy auto i dopiero je odkrecamy.
Jak odkrecisz kolo w czasie gdy stoi ono o wlasnych silach na glebie to kolo zapewne "odpadnie".
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez mufyn » poniedziałek 27 lipca 2009, 13:44

To słowo odkręcić zamiast poluzować to jeden z błędów w testach. Oczywiście jak auto jeszcze nie jest podniesione to poluzujemy śruby(nie odkręcamy) i dopiero do góry. Ale to wiesz zapewne. I takie błędy w testach robia mętlik ludziom.
12 kwiecień 2009: rozpoczęcie kursu
5 maj 2009: pierwsze jazdy
18 czerwca 2009: zapis na egzamin
2 lipca 2009: egzamin teoretyczny i praktyczny, Sukces!!!
14 lipca 2009 prawko w kieszeni:))
mufyn

Re: Kłopotliwe pytanie - błędne odpowiedzi ?

Postprzez cman » poniedziałek 27 lipca 2009, 13:46

ebociek napisał(a):Niechciałbym stać koło samochodu który nie ma śrub w kołach, a koło wisi na 1 cm obręczy.

To wykręć wszystkie śruby i spróbuj ruszyć koło chociaż o milimetr z obręczy, kiedy auto nie jest podniesione.
cman

Postprzez qwer0 » poniedziałek 27 lipca 2009, 18:00

To wykręć wszystkie śruby i spróbuj ruszyć koło chociaż o milimetr z obręczy, kiedy auto nie jest podniesione.

W sumie jak sie luzuje sruby tak, ze chodza juz palcami to samo to swiadczy o tym, ze i bez srub bedzie stalo tak samo.
Ale to tez zalezy jakie auto. I od tego jak jest ustawione.
Jak felga mocno siedzi na piascie to sie utrzyma, ale zapewne czasem troszki kolo przekosi i na jednej ze srub nie zostanie nic gwintu.
A w takim transicie starym nie ma zadnego rantu, fele przyklada sie do czola - odpadnie na bank.
A w gazie, w ogole nie uzywa sie lewarka - 2ch chlopa wystarczy :P Auto jest oryginalnie idealnie wywazone - mozna jezdzic na 3 kolkach - osobiscie sprawdzalem ;)

Wiec imho to czy odpadnie czy nie, to nie powinno sie tak robic.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez ebociek » poniedziałek 27 lipca 2009, 21:14

No więc jednak miałem rację. W audi b4 na tyle odważyłbym się najpierw odkręcić śruby, a potem podnieść. Gorzej jeśli chodzi o przednie koła bo tam chyba potrzebny byłby kaskader ;)

No to panowie co zaznaczać na prawdziwym egzaminie ? Bo w sumie świadomo błąd zaznaczać to jakoś głupie. Z drugiej strony jak wywali mi błąd to idzie reklamować egzamin - tyle, że to chyba nie da się zrobić tego samego dnia i nawet jak reklamację uwzględnią to termin dostanę za kilka miesięcy.

ehh
http://www.duzylotek.net/ - Z nami milion jest w zasięgu ręki !
ebociek

Postprzez mufyn » poniedziałek 27 lipca 2009, 22:35

Zaznaczaj A i B.
12 kwiecień 2009: rozpoczęcie kursu
5 maj 2009: pierwsze jazdy
18 czerwca 2009: zapis na egzamin
2 lipca 2009: egzamin teoretyczny i praktyczny, Sukces!!!
14 lipca 2009 prawko w kieszeni:))
mufyn

Re: Kłopotliwe pytanie - błędne odpowiedzi ?

Postprzez Cycu » wtorek 28 lipca 2009, 11:50

I co w tym błędnego :?:

ebociek napisał(a):
W pytaniu pada słowo - odręcić, a nie poluzować !

Niechciałbym stać koło samochodu który nie ma śrub w kołach, a koło wisi na 1 cm obręczy.
[/b]

Gdzie jest napisane, że taki sposób jest prawidłowy? Nie wynika to z niezaznaczenia odpowiedzi C. Z niezaznaczenia odpowiedzi C wynika tylko, że jest ona błędna.
A chciałbyś odkręcać koło, kiedy samochód jest podniesiony? Bo ja nie. I dlatego nie jest to prawidłowa odpowiedź.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Powrót do Luźna gadka