Chyba raczej to kazdy ubezpieczyciel w umowie zastrzega ze jeżeli kierowca na którego nie jest zarejestrowany samochód i spowoduje wypadek to mogą zmniejszyć odszkodowanie. Zreszta takie rozwiazanie jest krotkowzroczne, bo nie bedac zarejestrowanym w dowodzie samochodu nie nabijaja Ci się znizki, a i policja czasem tez może mieć z tym problem, to ze masz polise oc i dowod rej. Nie znaczy ze wlascicel auta wyrazil zgode na to abys nim jezdzil. Najbezpieczniej jest spisac na kawalku papieru oswiadczenie ze wlasciciel wyraza zgode na to zebys jedzil jego autem.
Skomentuje to tak: buheheheheheheheeeeeeee
Powiem tak: krótko żyjesz, mało jeszcze wiesz.
Jeżdżę samochodem mamy ubezpieczonym w pzu, tam dowiedziałam się, że jeżeli będę sprawcą kolizji wówczas mojej mamie przepadają zniżki a tak to nie ma przeszkód bym jeździła jej samochodem.
Zgadza się, ewentualnie kiedyś tam byla jakas mala dopłata podczas sporządzania umowy, że samochodem będą jeżdzily osoby poniżej 25 lat czy coś w tym stylu, czy nadal to jest to nie mam pojęcia bo PZU to banda zło.....
I tu jest druga strona medalu, wiele firm (w styczniu się orientowaliśmy) nie chce ubezpieczać samochodu osobie która nie posiada prawa jazdy, mój mąz właśnie nie posiada prawka, zastanawiam się na kogo zatem lepiej pisać umowę przy kupnie tak by ubezpieczenie nas potem nie zabiło, dopłata za wiek nas nie dotyczy.
Compensa nie robi problemów jak ktoś nie ma prawka i ubezpiecza u nich pojazd. Ale podejrzewam ze u większosci raczej nie bedzie problemów z tym, najwyzej może byc jakaś kilkuprocentowa zwyżka za brak prawka ale to wszystko. Umowa kupna samochodu sporzadzona na twojego męza, ty jako współwłaściciel, polisa OC bedzie na twojego męża a ty tam będziesz dopisana. Tylko twój mąż bedzie musiał wyciągnąc z obecnego zakładu ubezpieczeń przebieg zniżek czy jak to tam sie zwie. Ale wsześniej popatrz kalkulatory online i porównaj oferty róznych firm. Ja osobiście jestem w compensie i za Vectre B 1,8 płace 420zł OC + 60zł NNW (60% zniżek i niezbyt duże miasto)