Specyficzny problem- proszę o pomoc, porady

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Specyficzny problem- proszę o pomoc, porady

Postprzez cedmon » sobota 12 września 2009, 17:00

Mój problem jest dość specyficzny, więc dokładnie go opiszę.

Kurs na prawo jazdy rozpocząłem 2,5 miesiąca przed moimi 18. urodzinami. W czasie kursu zauważyłem, iż w bardzo szybkim czasie wyjeździłem połowę z 30 godzin jakie wykupiłem w ramach szkolenia podstawowego, co mnie nie zdziwiło, bo jazdy miałem bardzo często. Zgłosiłem wówczas instruktorowi propozycję, żeby trochę zwolnić (tzn. żeby jazdy odbywały się nieco rzadziej niż wcześniej) ponieważ do osiągnięcia pełnoletności pozostało mi jeszcze sporo czasu a ja nie mam ani paszportu ani dowodu żeby móc umówić egzamin. To on powiedział coś takiego "No ale masz PESEL? [przytaknąłem] No to wystarczy podać PESEL przy zapisywaniu się na egzamin. Dowód osobisty będzie ci potrzebny dopiero jak będziesz podchodzić do egzaminu". No i ta informacja od niego bardzo mnie ucieszyła, bo w sumie zależało mi na tym, żeby jak najszybciej zrobić prawko. Ostatnią jazdę odbyłem dokładnie 26.08.2009. Tego samego dnia poszedłem do banku opłacić egzamin. Zaraz po tym wysłałem mu SMS-a "Wszystkie sprawy załatwione. Możemy umawiać egzamin". To on mi odpisał "Ok, żeby umówić egzamin potrzebny jest dowód albo paszport".

No i w tym momencie się załamałem. Wniosek o dowód złożyłem dokładnie w dniu moich 18. urodzin, na wydanie dowodu czeka się 1 miesiąc i termin odbioru dowodu został mi wyznaczony na 05.10.2009, co z kolei oznacza, że egzamin będę mieć dopiero w listopadzie! Przypominam, że ostatnią jazdę miałem 26.08.2009, czyli istna MASAKRA...

Proszę o porady, bowiem nie mam pojęcia co w tej sytuacji zrobić.

Na pewno wykupię dodatkowe jazdy, tylko nie wiem ile. W sumie to się boję, że będę się musiał uczyć jeździć samochodem od nowa, bo taka długa przerwa w jazdach robi swoje... Proszę doradźcie na jak długo przed egzaminem zacząć jeździć dodatkowe godziny i ile mniej więcej dokupić sobie tych godzin.
cedmon

Postprzez ziemniaczek » sobota 12 września 2009, 18:04

miesiąc czekania na dowód ? lekka przesada ... Jazdy samochodem się nie zapomina, osobiście miałem miesiąc przerwy między ostatnią jazdą a egzaminem, dokupiłem 2 godziny na wszelki wypadek i zdałem za 1 razem. Nie ma co się przejmować.
ziemniaczek

Postprzez Maćka » sobota 12 września 2009, 18:08

No niestety, na dowód się czeka zwykle miesiąc. Ale tak jak ziemniaczek napisał, jazda samochodem to trochę jak jazda na rowerze, tak zwyczajnie w ciągu miesiąca nie zapomnisz wszystkiego byś musiał dokupić nie wiadomo ile godzin, myślę że spokojnie 2 do 4 godzin wystarczą no i książeczka w łapki z opisem samochodu bo światła mogą wylecieć troszkę z głowy oraz przepisy sobie w wolnym czasie poprzeglądaj :D
Obrazek
Maćka

Postprzez Radosna » sobota 12 września 2009, 18:25

2-4 godziny spokojnie wystarczą żeby sobie odświeżyć to, czego już się nauczyłeś podczas jazd. Jeśli nadal nie będziesz się czuł pewnie - weź więcej. Wkońcu idziesz tam z nastawieniem, żeby zdać, a nie "może się uda" - przynajmniej mam nadzieję, że z takim nastawieniem ;)
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez zwariowanaxD » sobota 12 września 2009, 18:32

nie masz się czym denerwować :) najwyżej wykupisz ok 10 godzin i wszystko sobie przypomnisz; a nawiasem to ten Twój instruktor nieźle zrobił cię w konia, bo najpierw powiedział ci że wystarczy tylko twój pesel a potem że masz mieć jednak dokument tożsamości :?
zwariowanaxD

Postprzez Edward20 » sobota 12 września 2009, 22:53

1 pytanie jak nie zdasz za pierwszym razem (masz ok 30%szans) to co do drugiego razu nie podejdziesz bo bedziesz czekal np 2miechy? wykupisz 2-4h i sobie wszysytko przypomnisz... nie przesadzaj
Edward20

Postprzez Barabasz » sobota 12 września 2009, 22:58

z doswiadczenia instruktorskiego powiem Ci ze z czasow gdy egzamin nie byl jeszcze laczony, gdzie czekaliscie po 2-3 miesiace na 1st termin, zauwazylem iz wiekszosc kursantow przez ten dosc dlugi okres nie jezdrzenia znaczaco sie poprawia.
My wam zaszczepiamy tz. "rozum uliczny" i to daje efekt, macie czas sobie to na spokojnie poukladac w glowie. trening mentalny tez sporo daje.
gdy wsiadziesz pierwszy raz po tak dlugiej przerwie do auta bedziesz zniesmaczony tym ze zanikla plynnosc jazdy, szarpiesz autem, mocno hamujesz itp.
nastepna jazda juz bedzie o niebo lepsza a instruktor powie Ci ze jezdzisz duzo bezpieczniej niz pod koniec jazd z czasow kursu.

jasne ze sa wyjatki, ale to raczej ci kursanci co po wyjsci z 'eLki" mysla o imprezie, grach komputerowych, zakupach, ciuchach itp.
oni najczesciej i tak kurs robia bo tak rodzice chcieli albo presja otoczenia, a nie dlatego ze sami chca
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez Rae » czwartek 24 września 2009, 17:39

Jazdy tak szybko się nie zapomina, ale dobrze dokupić ze dwie godzinki (ale u innego instruktora, bo ten zachował się nie ładnie i raczej liczył że w ten sposób więcej na tobie zarobi).
Rae

Postprzez annubis17 » czwartek 24 września 2009, 23:42

A ja mam takie pytanie to tematotwórcy. Skoro się martwiłeś że będzie problem z brakiem dowodu i paszportu, to czemu nie wyrobiłeś sobie tego dowodu wcześniej? Jakbyś wyrobił razem z rozpoczęciem jazd to byś nie miał problemów żeby się zapisać na egzamin... Ech, niektórzy to nie myślą wcale...
PS. Radze z 2-3 godziny wykupić przed egzaminem, bo wiem z doświadczenia że po miesiącu wprawa gdzieś ulatuje
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez Maćka » piątek 25 września 2009, 07:52

annubis17 napisał(a):A ja mam takie pytanie to tematotwórcy. Skoro się martwiłeś że będzie problem z brakiem dowodu i paszportu, to czemu nie wyrobiłeś sobie tego dowodu wcześniej? Jakbyś wyrobił razem z rozpoczęciem jazd to byś nie miał problemów żeby się zapisać na egzamin... Ech, niektórzy to nie myślą wcale...
PS. Radze z 2-3 godziny wykupić przed egzaminem, bo wiem z doświadczenia że po miesiącu wprawa gdzieś ulatuje

Bo teraz nie można składać wniosku na dowód przed 18 urodzinami, trzeba je najpierw ukończyć.
Obrazek
Maćka

Postprzez November Rain » piątek 25 września 2009, 08:59

Można złożyć przed 18stymi urodzinami i dostaje się dowód na 5 lat.
November Rain

Postprzez Bolcia » piątek 25 września 2009, 09:08

albo trzeba było poczekac z kursem/ z samymi jazdami na pozniejszy termin:)

wezmiesz kilka godzin dodatkowych i bedzie git:)
Bolcia

Postprzez annubis17 » piątek 25 września 2009, 11:48

Maćka napisał(a):
annubis17 napisał(a):A ja mam takie pytanie to tematotwórcy. Skoro się martwiłeś że będzie problem z brakiem dowodu i paszportu, to czemu nie wyrobiłeś sobie tego dowodu wcześniej? Jakbyś wyrobił razem z rozpoczęciem jazd to byś nie miał problemów żeby się zapisać na egzamin... Ech, niektórzy to nie myślą wcale...

Bo teraz nie można składać wniosku na dowód przed 18 urodzinami, trzeba je najpierw ukończyć.

A to ciekawe, ja jakoś złożyłem w wieku 15 lat... A od tego czasu nic się w tych sprawach nie zmieniło
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez Maćka » piątek 25 września 2009, 12:56

November Rain napisał(a):Można złożyć przed 18stymi urodzinami i dostaje się dowód na 5 lat.

A tak, tymczasowy dowód, ale po kiego diabła osobie która za 2,5 miesiąca będzie pełnoletnia taki dowód?
Na kurs owszem, mógł się zapisać później, ale sądził że potrwa on dłużej.
Obrazek
Maćka

Postprzez cman » piątek 25 września 2009, 13:10

Maćka napisał(a):A tak, tymczasowy dowód, ale po kiego diabła osobie która za 2,5 miesiąca będzie pełnoletnia taki dowód?

A co za różnica? Te 5 lat? I tak trzeba będzie zmieniać dowód przynajmniej kilka razy w życiu. Ja złożyłem wniosek o dowód jakieś 3 tygodnie przed urodzinami, właśnie po to, żeby będąc pełnoletnim od razu mieć dowód.
cman

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy