Początki za kółkiem - emocje...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez revivee » piątek 18 września 2009, 22:04

minelo już 11 dni od odebrania prawka. Wyjeździlam juz prawie 20 godzin. W większości jeżdze sama. Chyba najwiekszym problemem ciągle jest dla mnie wielkość samochodu, jest sporo wiekszy od yaris, nie czuje go jeszcze tak dobrze. Ale mysle ze z czasem się przyzwyczaje. Jeżdze po nowych trasach, troche po Wawie (prawko robilam w innej miejscowości) wiec tez musze sie oswoić.
Jednak popelnilam juz pare błędów. Wczoraj troszke zarysowałam samochód wieżdzająć w brame pod domem :evil: jest tam bardzo ciasno i trzeba bardzo uważać żeby sie wyrobić. Na szczęście nie jest to najnowszy samochód (brata) wiec tez mial troche obtarć. Ale musze teraz bardziej uważać. I ogólnie wszystkie manewry starać się robić woniej i bardziej precyzyjnie(tak jak na kursie).
Dzisiaj jakoś przełączyły mi się światła na pozycyjne ... akturat patrze a tu policja, zdazylam jednak przelaczyc na mijania a policja sobie przejechala. Raz tez troszkę przytarłam o krawężnik (jadac w nocy), na szczęście nie ma śladów. Kiedyś też śpiesząc się troche się zagapiam, wyjezdzalam z drogi podrzednej i dobrze nie sprawdzialm czy cos z lewiej strony jedzie, juz chcialam ruszac a tu z lewej strony szybko smignol mi jakis samochód. Naczczęście nie zdazylam ruszyc. Tak po zatym musze jeszcze troche doszlifować redukcje/zmiane biegów zeby bylo to bardziej plynnie.
Ale mysle ze mimo tych bledów nie jezdze tak źle ale jeszcze bardzo duzo musze sie nauczyć.
Czasem zdarza mi się przekraczać dozwoloną prędność. I tu tez jest pewien problem gdyz nawet nie o to chodzi ze mi sie spieszy ale nie chce tamować ruchu. Do tej pory obtrąbiono mnie 2 razy, raz bo za dlugo czekalam na skrzyzowaniu (widocznie komus sie spieszylo), drugi raz co bylo troche dziwne - konczyl mi sie pas i musialam zjechac na lewy, na lewym pasie juz ustawil sie sznur samochodow ale koles za mna mialam wrazenie ze chcial mnie przepuscic tzn zwolnil ja wjezdzam na pas a tam ktos trabi, wiec nie wiem o co chodziło. Ogolnie na kursie jezdzilo sie bardziej komfortowo (obecnosc instruktra + mniejszy samochód). Jednynie co mi sie podoba to ze potrafie szybko ruszac z miejsca, no i samochód też mi jakoś nie gaśnie tzn. zgasl mi tylko raz podczas pierwszej jazdy (natomiast podczas kursu zdarzalo mi sie).
Ostatnio zmieniony piątek 18 września 2009, 23:14 przez revivee, łącznie zmieniany 1 raz
revivee

Postprzez Radosna » piątek 18 września 2009, 23:06

Ja dziś odebrałam prawko i zrobiłam krótką przejażdżkę z bratem. Generalnie było ok. (poza tym, że zapomniałam o włączeniu świateł). Na kursie było Clio, a jeździłam dziś klkunastoletnim wysłużonym Tico (kierownica bez wspomagania) - jakaś masakra. Ile to siły trzeba było włożyć żeby tą kierownicą kręcić , albo biegi zmieniać. W Clio wszystko idzie jak po maśle, delikatnie. No i kwestia "wyczucia" pedałów to już osobny problem. Stresu było sporo, bo jeździłam po obcym mieście (mimo, że mniejszym od ktego, w którym robiłam prawko).
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez VladimirDebish » sobota 19 września 2009, 22:59

konczyl mi sie pas i musialam zjechac na lewy, na lewym pasie juz ustawil sie sznur samochodow ale koles za mna mialam wrazenie ze chcial mnie przepuscic tzn zwolnil ja wjezdzam na pas a tam ktos trabi, wiec nie wiem o co chodziło.

A dojechałaś do końca tego pasa co się kończył?
VladimirDebish

Postprzez revivee » niedziela 20 września 2009, 20:38

była to już prawie końcówka pasa. Widząc, że po lewej stronie juz ustawia sie duzo samochodów ja wlączam kierunkowskaz ....zwalniam bo juz koncówka pasa. Przedemną tez ktos jechal, samochód po lewej go puścił. Potem przejechał jeszcze jeden. Nastepnie samochód na lewym pasie widocznie zwolnił ale sie nie zatrzymal calkowicie, mialam wrazenie ze chce mnie przepuscic. No i gdy juz sie znalazlam na lewym pasie to ten gościu za mną zacząl trąbić... wiec nie wiem o co chodzi.
revivee

Postprzez cman » niedziela 20 września 2009, 20:51

No o co mogło chodzić? Skoro strąbił, to znaczy, że nie wpuszczał, więc jak widać to było jednak tylko wrażenie.
cman

Postprzez anonimowa18 » poniedziałek 21 września 2009, 14:04

Ja egzamin miałam w lipcu, od dnia kiedy tylko dostałam prawko jeżdżę codziennie do szkoły, czasami też w sobotę na jakieś zakupy...Sama się sobie dziwię, jak pomyśle o egzaminie. Pamiętam, że ani razu nie zgasło mi auto, zaparkowałam bezbłędnie, nie zdarzyło mi się nie włączyć kierunku itp... A teraz są różne sytuacje, nie zawsze zaparkuję dobrze, od czasu do czasu auto zgaśnie czy zapomnę o migaczu...Samej jest mi za to wstyd:( Każdego dnia staram się nie popełniać błędów, no ale nie zawsze daję radę:| Mam nadzieję, że dojdę do wprawy:)
anonimowa18

Postprzez Grzegorz199991 » poniedziałek 21 września 2009, 18:20

Początki za kółkiem nie były złe a nawet bym powiedział za poprawne :D , niestety nadszedł po paru dniach kryzys "młodego kierowcy" aż mi wstyd :? , czyli trzymanie kierownicy jedną ręką "Mydełko faa podczas kręcenia kółkiem" wtajemniczeni wiedzą o co chodzi :wink: , ale po tygodniu takiej jazdy szybko wróciły mi poprawne nawyki i zacząłem jeździć normalnie dostojnie bez popisówki i zostało mi tak do dzisiaj, oby jak najdłużej :wink: .
Pozdrawiam.
PS: Post szczerze napisany bez owijania w bawełne :wink: .
Pasjonat kolei żelaznych ;)) i miłośnik prowadzenia autka;)).
20.08.2009 (Za pierwszym podejściem zdane!):)
od 2.09.2009 szczęśliwy posiadacz kategorii B:).
Grzegorz199991

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka