Kto jest bardziej niebezpieczny, pirat drogowy czy policja?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 07 listopada 2009, 12:20

Scorpio:

A to?
rozporządzenie napisał:
§ 98.(...)2. Sygnały świetlne dla pieszych nadawane przez sygnalizator S-5 oznaczają:
1) sygnał zielony - zezwolenie na wejście na przejście dla pieszych(...)

Zezwolenie - bez żadnych dodatkowych warunków, które są w wypadku przejścia niekierowanego.

Nie sugerujesz chyba, że na zielonym zawsze możesz wjechać za sygnalizator...

Możesz swoja myśl rozwinąć? Bo może Cię źle zrozumiałem?
cwaniakzpekaesu

Postprzez drill » sobota 07 listopada 2009, 13:59

Dlaczego sugerujesz przeniesienie bezpośrednio przepisów o ruchu pojazdów do przepisów o ruchu pieszych?
drill

Postprzez scorpio44 » sobota 07 listopada 2009, 14:41

cwaniakzpekaesu napisał(a):Nie sugerujesz chyba, że na zielonym zawsze możesz wjechać za sygnalizator...

Nie, nie sugeruję. I nie wiem, co ma piernik do wiatraka. :)

To ja spytam tak: uważasz, że pieszy na przejściu ze światłami również uzyskuje pierwszeństwo przed samochodem dopiero, kiedy znajdzie się już na jezdni (tak jak na zwykłym przejściu niekierowanym)?
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 07 listopada 2009, 15:15

Scorpio, o co Ci tu chodziło? Jaki był kontekst Twojego wniosku? Możesz bliżej wyjaśnić?

cwaniakzpekaesu napisał:
Art. 14pkt. 1 lit. "a" zabrania wchodzenia bezpośrednio przed jadący pojazd na przejście - na każde przejście - nawet to o ruchu kierowanym. Tak czy nie?

A to?
rozporządzenie napisał:
§ 98.(...)2. Sygnały świetlne dla pieszych nadawane przez sygnalizator S-5 oznaczają:

Zezwolenie - bez żadnych dodatkowych warunków, które są w wypadku przejścia niekierowanego.

Mam nadzieję, że nadajemy na różnych częstotliwościach - bo chyba nie sądzisz, że mam problemy z podstawami prawa o ruchu drogowym?
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » sobota 07 listopada 2009, 15:39

Spytałem Cię po prostu, jak to:
cwaniakzpekaesu napisał(a):Art. 14pkt. 1 lit. "a" zabrania wchodzenia bezpośrednio przed jadący pojazd na przejście - na każde przejście - nawet to o ruchu kierowanym. Tak czy nie?

Ma się do tego:
rozporządzenie napisał(a):§ 98.(...)2. Sygnały świetlne dla pieszych nadawane przez sygnalizator S-5 oznaczają:

Nic więcej. I nie dostałem odpowiedzi.

A potem zadałem jeszcze jedno pytanie:
scorpio44 napisał(a):uważasz, że pieszy na przejściu ze światłami również uzyskuje pierwszeństwo przed samochodem dopiero, kiedy znajdzie się już na jezdni (tak jak na zwykłym przejściu niekierowanym)?

I prosiłbym o udzielenie mi odpowiedzi na te dwa pytania, zamiast wymijającego bełkotu. ;)
scorpio44

Postprzez athlon » sobota 07 listopada 2009, 15:47

kurde z waszego bełkotu teraz wynika że jak jest strzałka warunkowa w prawo to samochód ma tam pierwszenstwo przed pieszym, ponieważ pieszy nie może wejść pod nadjeżdżające auto, czyli nie ma konieczności zatrzymywania się przed sygnalizatorem nadającym warunkową strzałkę w prawo bo wtedy byśmy dali pierwszeństwo pieszym którzy mają zielony sygnał. W przypadku gdy się nie zatrzymamy to mamy przed nimi pierwszeństwo bo nie mogą nam wejść pod auto mimo że mają zielone światło a my mamy czerwone z warunkowym skrętem w prawo. No Paranoja!!!

A może będzie jednak łatwiej pozostać przy tym że autom nie wolno wjeżdżać na czerwonym, jak pieszym nie wolno przechodzić na czerwonym. W sytuacji gdy dojdzie do wypadku na przejściu gdzie działa sygnalizacja świetlna winnym będzie ten który nie dostosował się do nadawanego sygnału.
athlon

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 07 listopada 2009, 16:06

I prosiłbym o udzielenie mi odpowiedzi na te dwa pytania, zamiast wymijającego bełkotu.

Że co?
Postawiłeś jakąś dziwną tezę (zaznaczyłem ja na czerwono), więc nie dziw się mojej reakcji.

Tezę, że można wejść na przejście bez żadnych dodatkowych warunków - bo jest nadawany zielony sygnał zielony.

cyt. Cię Scorpio

A to?
rozporządzenie napisał:

To w tym momencie zasada ograniczonego zaufania nie obowiązuje? Naprawdę tak uważasz?

Czyli pieszy widząc zbliżający się do przejścia z dużą prędkością pojazd - może bezkrytycznie wejść na przejście - bo ma pierwszeństwo (wynikające z nadawanego dla niego sygnału zielonego)?

Podałem Ci przykład:

cyt. siebie
Nie sugerujesz chyba, że na zielonym zawsze możesz wjechać za sygnalizator...

że kierujący pojazdem mając nadawany sygnał zielony nie może wjechać za sygnalizator m.in w sytuacji, gdy na przejściu znajduje się pieszy? Nie zrozumiałeś aluzji?

Aluzji o zasadzie ograniczonego zaufania?

I daruj sobie osobiste wycieczki... zwłaszcza w sytuacji, gdy nie masz do tego podstaw.

Więc zacznijmy może od tego momentu:

cwaniakzpekaesu napisał:
Art. 14pkt. 1 lit. "a" zabrania wchodzenia bezpośrednio przed jadący pojazd na przejście - na każde przejście - nawet to o ruchu kierowanym. Tak czy nie?

A to?
rozporządzenie napisał:

Co chciałeś przez to powiedzieć? Chyba nie to, że pieszy może wejść na przejście o ruchu kierowanym zawsze i bez żadnych ograniczeń w sytuacji, gdy nadawany jest dla niego sygnał zielony?

Bo tak aktualnie odczytuje Twoją wypowiedź.
Oczywiście to oczywista bzdura.
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » sobota 07 listopada 2009, 16:30

Bo?
Co zabrania pieszemu wejścia? Poza zdrowym rozsądkiem i szczególną ostrożnością, która w takim samym stopniu dotyczy również kierującego, więc nie jest wcale mocniejsza w stosunku do pieszego.
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 07 listopada 2009, 19:46

Przyznajcie, że dzisiaj coś przyjaraliście Panowie Moderzy?

Bo?
Co zabrania pieszemu wejścia? Poza zdrowym rozsądkiem i szczególną ostrożnością, która w takim samym stopniu dotyczy również kierującego, więc nie jest wcale mocniejsza w stosunku do pieszego.

Sam sobie odpowiedziałeś, ja od siebie dodam:

prd
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę.
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » sobota 07 listopada 2009, 19:51

Przede wszystkim widzę, że jesteś coraz mocniej przewrażliwiony, ponieważ:
cwaniakzpekaesu napisał(a):I daruj sobie osobiste wycieczki... zwłaszcza w sytuacji, gdy nie masz do tego podstaw.

naprawdę nie wiem, o czym Ty mówisz. :shock:

Teraz do rzeczy - dobrze, może rzeczywiście pojechałem zbyt dużym skrótem myślowym w owej "dziwnej tezie". :)
cwaniakzpekaesu napisał(a):To w tym momencie zasada ograniczonego zaufania nie obowiązuje? Naprawdę tak uważasz?

Czyli pieszy widząc zbliżający się do przejścia z dużą prędkością pojazd - może bezkrytycznie wejść na przejście - bo ma pierwszeństwo (wynikające z nadawanego dla niego sygnału zielonego)?

Oczywiście nie to miałem na myśli! Wiadomo, że nie będę się pakował pod koła samochodu, który nie ma zamiaru ustąpić mi pierwszeństwa. Ale zakładam sytuację, w której i kierowca, i pieszy przestrzegają przepisów, i stwierdzam, że Twoje stwierdzenie:
cwaniakzpekaesu napisał(a):Art. 14pkt. 1 lit. "a" zabrania wchodzenia bezpośrednio przed jadący pojazd na przejście - na każde przejście - nawet to o ruchu kierowanym. Tak czy nie?

jest nieprawdziwe.

W swojej "dziwnej tezie" pod pojęciem braku dodatkowych warunków miałem na myśli ograniczenia takie jak to, że pieszy nabywa pierwszeństwa dopiero znajdując się na jezdni, oraz przywołany kawałek wyżej art. 14 pkt 1.
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 07 listopada 2009, 20:01

Ale zakładam sytuację, w której i kierowca, i pieszy przestrzegają przepisów, i stwierdzam, że Twoje stwierdzenie:
cwaniakzpekaesu napisał:

jest nieprawdziwe.

Scorpio, co z Tobą?
Jeżeli pieszy i kierujący (nie kierowca) przestrzegają przepisów - to sytuacja kwalifikowana w art. 14 pkt. 1 lit. "a" nie wystąpi... więc nie ma nad czym debatować.
A więc jeszcze raz:

Przepis zabrania pieszemu wejścia na jezdnię bezpośrednio przed jadącym pojazdem. Na każde - bez wyjątku - przejście. Podkreślam - na każde - a więc również na to o ruchu kierowanym.

No chyba, że udowodnisz swoją tezę...

cwaniakzpekaesu napisał:

jest nieprawdziwe.

Tylko lepiej waż słowa, bo jak na razie stwierdzenie cyt. "jest nieprawdziwe" to z sufitu sobie wziąłeś...

Swoją drogą jak temat zacznie się rozwijać może być ciekawie...
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » sobota 07 listopada 2009, 20:08

cwaniakzpekaesu napisał(a):Przepis zabrania pieszemu wejścia na jezdnię bezpośrednio przed jadącym pojazdem. Na każde - bez wyjątku - przejście. Podkreślam - na każde - a więc również na to o ruchu kierowanym.

No chyba, że udowodnisz swoją tezę...

Mogę ja?
Sygnał zielony na sygnalizatorze S-5 zezwala na wejście na przejście dla pieszych. Podkreślam - zezwala - na wejście na przejście.
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 07 listopada 2009, 20:12

Mogę ja?

Każdy może, więc Ty też...

Sygnał zielony na sygnalizatorze S-5 zezwala na wejście na przejście dla pieszych. Podkreślam - zezwala - na wejście na przejście.

Sygnał zielony na sygnalizatorze też zezwala na wjazd za sygnalizator - a zawsze możesz wjechać?
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » sobota 07 listopada 2009, 20:16

Nie zawsze. Wtedy kiedy ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom albo ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego, to nie można, co wynika z dalszych przepisów dotyczących sygnalizatora S-1 (które w przypadku sygnalizatora S-5 nie występują).
cman

Postprzez scorpio44 » sobota 07 listopada 2009, 20:16

cwaniakzpekaesu napisał(a):Sygnał zielony na sygnalizatorze też zezwala na wjazd za sygnalizator - a zawsze możesz wjechać?

Nie, bo... przepisy podają okoliczności, w których sygnał ten nie zezwala wjazdu za sygnalizator. :)

EDIT: Dwóch na jednego w jednej sekundzie. :D:D
scorpio44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka