Przerwanie egzaminu czy kolejny błąd?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 09 listopada 2009, 15:12

x098 napisał(a):Oskabelfer jest mi przykro, że masz takich kolegów, co ze swym stresem rady nie dają, a co do 8.5.1. i 8.5.2 weź do ręki Dz.U. Nr 78 Poz. 653 i przeczytaj.

O moich kolegów bądź spokojny :) to inny temat - sam jednak pisałeś o stresie więc temat ruszyłem :) Skończ bawić się w psychoterapeute :)

Popisywałeś się też swoją fachową wiedzą zadając pytanie "elokwentnym" egzaminatorom.
Ja odpowiedziałem na twoje pytania - widzę jednak że Ty sam nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie które ja Ci zadałem - tylko odsyłasz mnie do ustawy.

Popisz się swoją elokwencją i wytłumacz mnie niedobremu, złemu, wrednemu stresującemu biednych kursantów egzaminatorowi o co biega w tych punktach - chyba że sobie nieradzisz z wyjaśnieniem tych zagadnień - a smiem twierdzi że sobie nieradzisz skoro nie stać Cię na sensowną odpowiedź :)

Skoro kursant został zestresowany przez egzaminatora - to powinien napisać skargę do marszałka na przebieg egzaminu - weź do ręki nowele 217 i poczytaj sobie - tylko ze zrozumieniem :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez wiciu2 » piątek 13 listopada 2009, 09:39

Ja również postanowiłem dorzucić swoje 2 zdania.
Otóż zgodnie z
§ 11. Podczas egzaminu praktycznego:
3) egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania określonego zadania egzaminacyjnego...
6) egzaminator informuje osobę egzaminowaną o nieprawidłowym wykonaniu zadania egzaminacyjnego; w przypadku dwukrotnego nieprawidłowego wykonania tego samego zadania egzaminacyjnego.
Moim zdaniem skoro osoba egzaminowana nie wykonuje polecenia egzaminatora odnośnie skrętu w prawo lub w lewo i kontynuuje jazdę w innym kierunku to popełnia błąd. W arkuszu są pozycje 8.5.1. i 8.5.2, które podlegają ocenie. Skoro egzaminowany nie stosuje się do wydawanych poleceń egzaminatora odnośnie skrętu to właśnie w tych pozycjach zaznaczamy popełnienie błędu. Gdybyśmy nie traktowali tego jako błąd to osoba egzaminowana np. mogła by sama wykonać zadanie zawracania z użyciem biegu wstecznego bez polecenia egzaminatora bo akurat w tym miejscu jest jej wygodniej, bo w trakcie szkolenia w tym miejscu taki manewr wykonywała i co wtedy? Zadanie wykonała prawidłowo czyli co błąd? Czy jednak zaliczyć bo poprawnie? No niestety ale moim zdaniem błąd! Czyli zgodnie z § 11 w arkuszu przebiegu egzaminu w poz.17 wpisujemy: Nie stosowanie się do poleceń egzaminatora. 2 błędy i do widzenia.
Pozdrawiam.
wiciu2

Postprzez x098 » piątek 13 listopada 2009, 10:14

Wiciu2 dziękuje za odpowiedz. W mojej ocenie jest ona pełna zwięzła i przekonywująca.
Jesteś pierwszą osobą, która zadała sobie trud odpowiedzi oraz pokazała, że, potrafi w jasny sposób i zwięźle, cytując odpowiednie przypisy uzasadnić swoje stanowisko. :D
x098

Postprzez cman » piątek 13 listopada 2009, 12:20

wiciu2 napisał(a):Skoro egzaminowany nie stosuje się do wydawanych poleceń egzaminatora odnośnie skrętu to właśnie w tych pozycjach zaznaczamy popełnienie błędu.

A jaki błąd w zadaniu egzaminacyjnym popełnił zdający?

wiciu2 napisał(a):Gdybyśmy nie traktowali tego jako błąd to osoba egzaminowana np. mogła by sama wykonać zadanie zawracania z użyciem biegu wstecznego bez polecenia egzaminatora bo akurat w tym miejscu jest jej wygodniej, bo w trakcie szkolenia w tym miejscu taki manewr wykonywała i co wtedy? Zadanie wykonała prawidłowo czyli co błąd? Czy jednak zaliczyć bo poprawnie?

A dlaczego nie, skoro wykonała poprawnie? Poza tym to, że wykonała zawracanie tam gdzie jej wygodnie, nie oznacza, że nie można jej polecić zawracania jeszcze 10 razy tam gdzie jej niewygodnie.
cman

Postprzez wiciu2 » piątek 13 listopada 2009, 13:25

Dlatego tak jak pisałem wyżej § 11 to egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania określonego zadania egzaminacyjnego...
Jeśli nie mielibyśmy traktować wykonania manewru zawracania bez wyraźnego polecenia egzaminatora jako błąd to po co w ogóle mówić osobie egzaminowanej w jakim kierunku ma jechać. Po części praktycznej na placu powiedzmy. Proszę jedziemy do miasta i proszę jechać gdzie Pani czy Pan chce i wykonać wszystkie zadania!!
wiciu2

Postprzez wiciu2 » piątek 13 listopada 2009, 13:39

Do cman. Muszę powiedzieć, że zabiłeś mi ćwieka. Jeszcze raz postarałem się przeanalizować całą sytuację i nie brać pod uwagę wcześniejszych wpisów. Niestety chyba jestem zmuszony po części przyznać Tobie rację odnośnie zaznaczeniu błędu w pozycji 8.5.1. i 8.5.2.
Faktycznie nie należy zaznaczyć błędu w tych pozycjach jeśli manewry te były wykonane bez wyraźnego polecenia egzaminatora ale prawidłowo. Natomiast podtrzymuje, że na pewno powinniśmy odnotować to jako błąd w poz 17 jako "niezastosowanie się do poleceń egzaminatora".
wiciu2

Postprzez cman » piątek 13 listopada 2009, 13:49

Ktoś nie wykonał dwukrotnie jakiegoś, poleconego zadania egzaminacyjnego (np. skrętu w lewo na skrzyżowaniu). Na jakiej podstawie można określić wynik negatywny?
cman

Postprzez wiciu2 » piątek 13 listopada 2009, 14:01

Na podstawie § 11 zaznaczając to w pozycji 17 arkusza.
wiciu2

Postprzez cman » piątek 13 listopada 2009, 14:59

Par. 11 jest trochę rozległy, więc na jakiej podstawie konkretnie (który punkt)?
cman

Postprzez wiciu2 » piątek 13 listopada 2009, 15:08

§ 11. Podczas egzaminu praktycznego:
3) egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania określonego zadania egzaminacyjnego...
Ot ten :)
wiciu2

Postprzez cman » piątek 13 listopada 2009, 15:34

Ale ja się pytam, na jakiej podstawie wynik egzaminu może być negatywny. Bo ten punkt raczej o tym nie informuje.
cman

Postprzez wiciu2 » piątek 13 listopada 2009, 16:17

Skoro wg instrukcji egzaminator wydaje polecenia odnośnie kierunków jazdy (oczywiście w sposób czytelny i zgodny z przepisami ruchu drogowego) to osoba egzaminowana powinna je wykonać. Kandydat na kierowcę nie może sobie sam ustalać trasy egzaminu ani kolejności zadań. Jest instrukcja i tego się trzymajmy. Kolejna kwestia to rozporządzenie i § 11.7) który mówi: egzaminator wypełnia arkusz przebiegu egzaminu praktycznego, określony we wzorze nr 7 i w tym arkuszu Minister Infrastruktury umieścił pozycję nr 17 bez wskazania konkretnego zadania czy manewru, a w paragrafie 11 jest wyraźnie napisane kto wydaje polecenia. Moim zdaniem nie zastosowanie się do polecenia egzaminatora jest błędem.
Idąc dalej skoro osoba egzaminowana nie rozumie poleceń i ich nie wykonuje może to oznacz jedno. Nie spełnia wymagań stawianym absolwentom kursu tj.
§ 2. 1. Absolwent kursu powinien posiadać wiadomości, umiejętności i zachowania umożliwiające bezpieczne kierowanie pojazdem, w tym co najmniej:
1) dawać dowód znajomości i dobrego zrozumienia:
a) zachowania ostrożności i właściwej postawy...
c) wpływu na funkcje percepcyjne, podejmowane decyzje, czas reakcji lub zmianę zachowania kierującego pojazdem
Czyli można by to nawet podciągnąć pod
§ 30.ust.4 .Egzamin zostaje przerwany przez egzaminatora, jeżeli:
2) zachowania osoby egzaminowanej świadczą o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;
Może trzeba ją skierować na dodatkowe badania psychologiczne w celu orzeczenia lub braku przeciwwskazań do kierowania pojazdem.
Ale to już jest naprawdę naciągnięte. Natomiast 2 błędy w pozycji 17 i niestosowanie się do poleceń egzaminatora jest jak najbardziej na miejscu.
Nasze dywagacje biorą się z tego, że po raz kolejny osoby pracujące nad rozporządzeniem i instrukcją nie dopisały wszystkiego. Takich "kwiatków" w instrukcji jest znacznie więcej.
wiciu2

Postprzez cman » piątek 13 listopada 2009, 16:39

wiciu2 napisał(a):Skoro wg instrukcji egzaminator wydaje polecenia odnośnie kierunków jazdy (oczywiście w sposób czytelny i zgodny z przepisami ruchu drogowego) to osoba egzaminowana powinna je wykonać.

Jak najbardziej.

wiciu2 napisał(a):Kandydat na kierowcę nie może sobie sam ustalać trasy egzaminu ani kolejności zadań. Jest instrukcja i tego się trzymajmy.

Zgadza się.

wiciu2 napisał(a):Moim zdaniem nie zastosowanie się do polecenia egzaminatora jest błędem.

To już wiem, ale nadal nie wiem na jakiej podstawie.

wiciu2 napisał(a):Idąc dalej skoro osoba egzaminowana nie rozumie poleceń i ich nie wykonuje może to oznacz jedno.
(...)
Czyli można by to nawet podciągnąć pod
§ 30.ust.4 .Egzamin zostaje przerwany przez egzaminatora, jeżeli:
2) zachowania osoby egzaminowanej świadczą o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;

Jak najbardziej i to jest właśnie jedyna możliwość rzeczywistej reakcji na takie zachowania. Ale dopiero w momencie, kiedy osoba egzaminowana seryjnie nie stosuje się do poleceń, a nie po drugim razie. I też nie dlatego, że są to błędy, tylko dlatego, że permanentne niestosowanie się do poleceń wyraźnie o czymś świadczy i jak najbardziej jest miejsce dla par. 30 ust. 4 pkt. 2.

No i wracające jak bumerang pytanie: na jakiej podstawie może być wynik negatywny w momencie, gdy osoba zdająca np. dwukrotnie nie wykonała polecenia? Dla ułatwienia dodam, że te sprawy określone są w par. 12 instrukcji egzaminowania.
cman

Postprzez dylek » piątek 13 listopada 2009, 18:19

wiciu2 napisał(a):§ 11. Podczas egzaminu praktycznego:
Ot ten :)

To ja wtrącę swoje 3 grosze do tej ostatniej deski ratunku egzaminatorów jaką jest pkt.17 ;)

mówisz wiciu2 , żeby wpisać tam § 11. pkt 3 i NN ??
egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania określonego zadania egzaminacyjnego...

Wtedy to będzie dopiero kwiatek :D
ten § 11. pkt 3 mówi o zachowaniu egzaminatora, a nie kandydata na kierowcę...
NN będzie oznaczać, że 2x nieprawidłowo "egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania określonego zadania egzaminacyjnego... "
:D:D:D:D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » piątek 13 listopada 2009, 18:38

cman a może tak :)

par 9. tabela 7 zadania egzaminacyjne - pozycja 8 - wykonywanie manewrów................. pkt b) zmiany pasa ruchu i kierunku jazdy w lewo prawo .......

par 12 pkt 2 - dwukrotnie nieprawidłow wykonała to samo zadanie egzaminacyjne

rozumiem to tak - miała skrecić w prawo - nie skreciła . razy 2 = negatywny.

Jednak uważam że ktoś taki "uporczywy na wprost" obleje się sam znacznie wcześniej
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów