Kolejna kaczka dziennikarska?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kolejna kaczka dziennikarska?

Postprzez garfield » piątek 11 grudnia 2009, 19:31

http://www.dziennik.pl/zycienaluzie/gwiazdy-mowia/article502593/Zientarski_14_letni_kierowcy_to_dobry_pomysl.html
Czy to sejm sie szybko zebral, kiedy nie patrzylismy, przeglosowal ustawe i ustalil, ze wchodzi w zycie 1 stycznia, czy znowu mamy przyklad niekompetencji dziennikarzy? Dodam, ze link ten znajduje sie na stronie glownej dziennika...
garfield

Postprzez angelina » piątek 11 grudnia 2009, 19:58

To ponoć prawda (ten projekt) - 14 latek będzie mógł prowadzić takie auto , pod warunkiem posiadania prawa jazdy kategorii AM (takie jak na skutery).

Mnie raczej interesuje, czy wobec tego takie autko bedzie mogła prowadzić osoba powyżej 18 roku życia, bez prawa jazdy?
angelina

Postprzez athlon » piątek 11 grudnia 2009, 22:40

"Jestem zwolennikiem tego pomysłu. Może dzięki temu wychowamy na przyszłość lepszych kierowców" - ocenił Włodzimierz Zientarski.

Swojego syna już wychował, każdy wie jak się to skończyło. W sumie jak można 14stolatką, to może wszystkim powyżej 140cm?

musimy zdać sobie sprawę, że wiek, w którym człowiek osiąga dojrzałość, ciągle się obniża.

To może najpierw zacząć karać małoletnich przestępców jak dorosłych.

ehh, szkoda klawiatury na taką durnote
athlon

Postprzez Calvados » piątek 11 grudnia 2009, 22:51

Zwróćmy uwagę na to, że chcąc osiągnąć sukces w sporcie, trzeba zacząć trenować już w wieku kilku lat. I nie ma znaczenia czy chodzi o tenis, czy gokarty. Dlaczego więc prawo jazdy dawać dopiero w wieku 18 lat? .

Tylko wydaje mi sie ze trenujac tenis nie mozemy nikogo zabic...
Moim zdaniem wiek powinien byc zawyzony a nie zanizony...

Młodzi ludzie mają ogromne parcie na jazdę samochodem

tak.... szczegolnie bardzo szybko .
Calvados

Postprzez BOReK » sobota 12 grudnia 2009, 01:49

Tenisa można trenowac od dziecka, ale udział w najlepszych zawodach jest dopiero od pewnego wieku, inaczej gra sie w juniorach, prawda? Nie mam więc nic przeciw szkoleniom dla osób w wieku szkolnym - choćby na gokartach na torze, na placach jak kiedyś dla wannabe rowerzystów. Szkolenia owszem, ale uprawnienia dawać należy po staremu.

Poza tym jak oni mierzą tą dojrzałość, seksem? Bo ja nie wiem, kojarzę tylko tyle, że podobno w klimacie tropikalnym faktycznie ludzie szybciej dojrzewają. Nie, nie pomyliło mi się z owocami. ;)
BOReK

Postprzez rocko19 » sobota 12 grudnia 2009, 12:46

Szok. Jestem przeciwny temu i dla mnie to jest totalną głupotą. Dzieci za kierownicą, mając lat 14, taki młodzik, ma szalone pomysły, oni nie zdają sobie sprawy z wielu rzeczy, to są jeszcze dzieci. Toż to gimnazjum zaczynają, pamiętam jak ja w gimnazjum byłem to część mojej klasy, w tym ja nie mieliśmy pojęcia o prowadzeniu pojazdu, oni może i zdają te prawo jazdy na kat AM, ale są nie dojrzali jeszcze aby jechać autem. Ale to tylko moje zdanie.
rocko19

Postprzez marcij » sobota 12 grudnia 2009, 14:04

Ale jaka rewolucja ? Przeciez prawie to samo funkcjonuje obecnie. Sa na rynku "samochody" o pojemnosci 49cm^3, i nieprzekraczajace 40km/h , na ktore doroslym nie potrzeba prawa jazdy , a dzieciom wystraczy karta motorowerowa. Takie "auto" jak przedstawione w artykule jest przeciez o wiele bezpieczniejsze dla prowadzacego niz skuter. I tutaj jest wlasnie moim zdaniem problem , ze osoba dorosla moze jezdzic na skuterze , miedzy samochodami z predkosciami w praktyce nawet 50-60 km/h bez posiadania absolutnie zadnej wiedzy na temat przepisow , czy zasad ruchu drogowego.
Rowniez uwazam , ze przygotowywanie mlodych ludzi do poruszania sie po drogach wczesniej niz w wieku 18 lat to dobry pomysl. Wogole wiek to zly wyznacznik dojrzalosci , ale to juz inna kwestia. Inna sprawa , ze nasze drogi nie sa za bardzo dostosowane do poruszania sie po nich pojazdow rozwijajacyhc v max 45 km/h. No ale cos za cos. W imie dobra ogolu i lepszego przygotowania mlodych kierowcow jestem w stanie sie poswiecic i przymknac oko na tamowanie ruchu.
Pozatym zasadnicza kwestia to : Taki pojazd w wersji podstawowej bedzie kosztowal kolo 40tys zl. Wiec zapeniam , ze inwazji tego na drogach nie bedzie ;)
Obrazek
marcij

Postprzez Asmodeusz » sobota 12 grudnia 2009, 15:50

@up: jak wspominacie, wiek nie jest żadnym sensownym wyznacznikiem dojrzałości. Sugestia: może zamiast bazować na wyznacznikach wieku kompletnie zdjąć wspomniane, a zamiast tego wprowadzić obowiązkowe badania psychologiczne dla każdego kandydata na kierowcę? Znam sporo osób w wieku wczesnolicealnym, które uważam za absolutnie gotowe do prowadzenia samochodu (warto wspomnieć, że np. już w podstawówce Kubica zdobywał wysokie wyniki na gokartach, sądzę, że z samochodem poradziłby sobie świetnie); znam też dużo ludzi, którzy pomimo wieku nawet kilkudziesięciu lat prawa jazdy mieć nie powinny.

W końcu żaden rozsądny człowiek nie powinien nawet wsiadać na rower/skuter bez znajomości przynajmniej podstawowych przepisów. Ja sam, jeśli jeżdżę rowerem i uważam, że jeśli w danym miejscu (pomimo teoretycznej możliwości prawnej) jazda jezdnią jest konieczna, lepiej złamać prawo i powoli, ostrożnie jechać chodnikiem (zwłaszcza w godzinach wieczornych, gdy pieszych prawie nie ma, a kierowcom nagle "znika" ograniczenie prędkości). Skutera bym nie kupił do momentu uzyskania pewności, że znam przepisy na tyle dobrze, żeby nie zaszkodzić sobie ani innym.

Jeszcze do kwestii wychowania komunikacyjnego i podobnych: w szkołach wygląda to różnie (ja miałem około 20 godzin lekcyjnych zajęć na temat przepisów i znaków w podstawówce; moje siostry kilka lat później - kompletne nic aż do LO włącznie); praktycznie obowiązek wyjaśnienia czegokolwiek o przepisach i znakach spada na rodziców. Stąd prawo jazdy dla młodocianych jest znacznie lepszym pomysłem niż obecny system - o ile będzie poprzedzona obowiązkowym szkoleniem, jak inne rodzaje PJ. Znam ludzi twierdzących (o zgrozo!), że znak B-41 oznacza "Przejście drugą stroną ulicy" - potem tacy kupują skuter "żeby dojechać do pracy" i dzieje się co się dzieje.
Samochody są złe; inne formy komunikacji - jeszcze gorsze.
Research: czy uda się znaleźć i zmodyfikować samochód, aby uzyskać spalanie w mieście poniżej 1l/100km? In progress...
Asmodeusz

Postprzez athlon » sobota 12 grudnia 2009, 17:30

Asmodeusz cały twój post skomentuje tylko tak:

W końcu żaden rozsądny człowiek nie powinien nawet wsiadać na rower/skuter bez znajomości przynajmniej podstawowych przepisów.

A codziennie policjanci łapią 700 pijanych kierowców, ilu nie złapali, tego nikt nie wie (ja w ciągu 6sciu lat miałem tylko jedną kontrolę drogową na własne życzenie, a przejechałem już ponad 300k).

Jak widac u nas nierozsądnych ludzi nie brakuje. I już wszyscy zapomnieli, że młodzi ludzie 18-25 powodują 1/3 wypadków?
athlon

Postprzez Calvados » niedziela 13 grudnia 2009, 02:01

Jeśli jestescie za to teraz kwestia jak karac takich kierowców, 14 latek raczej nie pojdzie do wiezienia za spowodowanie smiertelnego wypadku ... tez nikt sie nie zastanawia jak takie wydarzenie wypłyneło by na jego psychike
a tak wogole to po co 14- latkowi prawo jazdy , głupoty nie brakuje a ten wiek to wiek buntu i głupich pomysłow co nie przełozylo by sie zbyt dobrze na ruch drogowy .
Musi byc ustalona jakas bariera wiekowa ... nie bedziemy podchodzic do kazdej osoby indywidualnie ... moze prawo w kwetii zakupu alkoholu ipapierosów tez trzeba by było zmienic ...
Calvados

Postprzez lith » niedziela 13 grudnia 2009, 02:32

A wy w ogóle czytaliście ten artykuł?? :shock:
lith

Postprzez athlon » niedziela 13 grudnia 2009, 13:32

lith taaak, a coś się stało?? ;>
athlon

Postprzez lith » niedziela 13 grudnia 2009, 15:04

Oczywście tylko pod kontrolą dorosłych.

Bo mam wrażenie, że to gdzieś umknęło.

Te wypowiedzi o głupich pomysłach, popisach i nieodpowiedzialności jakoś mi nie pasują.

Co uważacie za bardziej niebezpieczne: stadko gimbusów na skuterach (gdzie każdy na każdym chce zrobić wrażenie i udowodnić jakim to jest hardkorem), czy taki 14-latek z tatusiem na fotelu obok?
lith

Postprzez Calvados » niedziela 13 grudnia 2009, 16:05

nie wydaje mi sie ze osoba dorosła w tym przypadku to tylko i wyłacznie tatus i mamusia... a co z 18letnim kolega czy kolezanka
Calvados

Postprzez lith » niedziela 13 grudnia 2009, 21:36

Calvados napisał(a):

nie wydaje mi sie ze osoba dorosła w tym przypadku to tylko i wyłacznie tatus i mamusia... a co z 18letnim kolega czy kolezanka

I tak lepiej niż samemu na skuterze:P
Jak kto chce i tak będzie jeździł i bez prawka. Teraz jest właśnie tak, że nieodpowiedzialni kretyni jeżdżą sami, a Ci odpowiedzialni nie, bo nie wolno.

Pewnie będzie tak, że ta 18letnia osoba będzie ponosiła odpowiedzialność w razie czego. Co jak będzie nieodpowiedzialny idiota-18-latek? To samo co jakby ten 18latek kierował, czyli tak czy siak niebezpieczeństwo na drodze :>

edit: podobnie jest z patentami żeglarskimi i tragedii przecież nie ma z tego powodu ;] ( tym, że minimalny wiek to 12 lat, a bez opieki można się wozić od 16)
lith

Następna strona

Powrót do Luźna gadka