Śnieg na placu manewrowym.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Śnieg na placu manewrowym.

Postprzez Karmelkowy » poniedziałek 14 grudnia 2009, 18:07

Cześć. Zdaję egzamin za cztery dni a wtedy ma gęsto padać i prawdopodobnie będę zdawał w szarudze. Czy plac jest oświetlony i czy odgarnięty włącznie z wzniesieniem do ręcznego? Delikatnie się obawiam, że będę musiał startować z ręcznego w kopnym śniegu po piasty.

Pozdrawiam, Karmelkowy.
"Nie liczy się, obok jakiego samochodu stoisz. Ważne, czy potrafisz go prowadzić"

B - w kieszeni
Karmelkowy

Postprzez h4b0 » poniedziałek 14 grudnia 2009, 19:15

nie będziesz musiał, plac musi być odśnieżony i oświetlony
http://jazdapolska.blogspot.com <- nauka jazdy z punktu widzenia instruktora
h4b0

Postprzez m_madzia » wtorek 15 grudnia 2009, 20:24

Też się tego obawiałam. Instruktor powiedział że WORDy mają ludków od tego, żeby odśnieżali i ogólnie przygotowali plac do zdawania egzaminów.
29.10.2009 - egzamin teoretyczny + (0 błędów)
26.11.2009 - egamin praktyczny: plac -
11.12.2009 - plac + miasto +
22.12.2009 - Prawo Jazdy zaparkowało w portfelu :D :D
m_madzia

Postprzez Borys_q » wtorek 15 grudnia 2009, 23:45

nie będziesz musiał, plac musi być odśnieżony i oświetlony

A masz na to jakąś podstawe prawną czy tak tylko gdybasz ?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez h4b0 » środa 16 grudnia 2009, 11:09

217: (http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm)
§ 18. 1. Plac manewrowy przeznaczony do sprawdzania umiejętności wykonywania poszczególnych zadań egzaminacyjnych powinien:(...)
4) posiadać nawierzchnię asfaltową, betonową lub kostkową, na której wyznaczone są stanowiska umożliwiające realizację zadań egzaminacyjnych.

jeśli śnieg zasypał plac, to trudny mowić o wyznaczonych stanowiskach.

217, załącznik 5:
§ 13. Stanowiska wymienione w tabeli 9 i 10:
1) powinny być wyznaczone białymi lub żółtymi liniami o szerokości od 0,1 m do 0,15 m - wymiary pola określone w tabeli 9, 10 i 11 mierzy się pomiędzy wewnętrznym obrysem linii;(...)

te stanowiska to łuk i parkowania - jeśli jest śnieg, to nie są one wyznaczone białymi lub żółtymi liniami.
http://jazdapolska.blogspot.com <- nauka jazdy z punktu widzenia instruktora
h4b0

Postprzez le_guano » czwartek 17 grudnia 2009, 13:53

ja zdawalam dzis, a przeciez pogoda jest beznadziejna. jednak caly luk byl odsniezony, co chwila jezdzil traktor i chodzili i zamiatali,zeby bylo widac linie :) takze nie martwcie sie!
le_guano

Postprzez verde » piątek 18 grudnia 2009, 09:56

Plac musi być odśnieżony, a to że być może jego nawierzchnia będzie troszkę inna niż np zdając w lato, to już taka wina pogody. Autem w sumie też nie jeździmy tylko kiedy sprzyjają nam warunki, czasem musimy pojechać kiedy naprawdę za ciekawie za oknem nie jest.
Wiem że najwięcej osób boi się górki podczas mrozów, gdyż myślą że jest tam bardzo ślisko i auto pojedzie nam do tyłu. Otóż nie. Przy prawidłowym ruszeniu, nie takim gaz do dechy i ręczny, że aż nam się koła w miejscu na lodzie zakręcą i wpadniemy w paranoje, tylko delikatnie, ruszamy. Podobnie łuk.

Nie ma możliwości by plac egzaminacyjny był cały zasypany a my byśmy zdawali egzamin na oko, lub po koleinach prędzej zrobionych w śniegu :)
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez CycloOxy » piątek 18 grudnia 2009, 16:27

WORD Poznań 18.12.2009 i nie było problemu. Swoją drogą powiem wam, że dla mnie nie musieliby odśnieżać.

...a dlaczego, już piszę. Wczoraj jeździłem w śniegu i mimo tego, że nie widziałem pasów i miałem tylko tyczki to nie miałem problemu. Dojechać do koperty pikuś, wracając do pierwszej koperty tyłem patrzyłem cały czas za siebie przez ramie do tyłu. Czyli tak jak bym parkował tyłem do garażu.

Udawało się za każdym razem, a plac do ćwiczeń manewrowych w śniegu 5 cm.
CycloOxy

Powrót do Egzamin na prawo jazdy