Doswietlanie zakretow, a przepisy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Doswietlanie zakretow, a przepisy

Postprzez qwer0 » czwartek 11 lutego 2010, 18:47

Witam!
Czy system doswietlania zakretow dzialajacy w ten sposob, ze przy wlaczeniu kierunkowskazu lub niewielkim skrecie kierownica wlacza sie odpowiedni halogen przeciwmglowy, jest OK w stosunku do przepisow jakie mamy w naszym kraju? Nie wydaje mi sie.

Niestety, ale system doswietlania zakretow, ktory fabrycznie montuje skoda dziala wlasnie na tej zasadzie: skrecimy lekko kierownice w lewo - na ten czas zapala sie lewy halogen. Wlaczymy prawy kierunkowskaz - wlacza sie prawy halogen.

Sprawa wyglada dramatycznie na rondach, gdy skoda zaczyna migac halogenami jak choinka na Boze Narodzenie.

Dokladnie chodzi o "Przednie reflektory przeciwmgielne z funkcją Corner".
Cytat ze stronki skody:

Reflektory przeciwmgielne z funkcją Corner

Corner Niezwykle atrakcyjnym elementem w przedniej części samochodu są reflektory przeciwmgielne, które oprócz tego, że nadają Škodzie Octavia bardzo dynamicznego wyglądu, zachwycają swą funkcjonalnością. Funkcja Corner jest aktywowana w momencie, kiedy przednie reflektory są włączone, przeciwmgielne wyłączone, a prędkość samochodu wynosi do 40 km/h. W zależności od pozycji kierownicy lub włączonych kierunkowskazów – następuje automatyczna aktywacja prawego albo lewego reflektora przeciwmgielnego, który doświetla zakręt dzięki czemu kierowca wcześniej dostrzeże ewentualną przeszkodę czy krawężnik na ciemnej drodze.

Akcja nie dzieje sie przy wlaczonych swiatlach do jazdy dziennej, a przy wlaczonych mijania. No ale wlasnie, jesli ktos sobie pomyka nawet w dzien na mijania, to halogeny w ogole nie przeszkadzaja.

Ale gdy po zmroku pomyka sobie na mijania, dojedzie do krzyzowki, wlaczy kierunek i blysnie halogenem - niestety czesto takie blysniecie oslepia.

Czy faktycznie maja dobrze dobrane motto: "Skoda. Przemyślane rozwiązania"?? Czy aby na pewno?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » czwartek 11 lutego 2010, 19:35

Ciężko mi powiedzieć, bo jeszcze nie widziałem czegos takiego w praktyce. Fajnie jakby można było ręcznie tą funkcję włączyć/wyłączyć, bo sa sytuacje, gdzie może sie przydać, ale np. w mieście może rzeczywiście przeszkadzać innym.
lith

Postprzez piecyk » czwartek 11 lutego 2010, 19:53

qwer0 ciekawe zagadnienie. Byłem kilka lat temu zdumiony, kiedy zobaczyłem na skrzyżowaniu pięknego CLS'a, który "mrugał" przeciwmgłowym skręcając na skrzyżowaniu. Byłem w pierwszej chwili przekonany, że ma usterkę ;o)
Trudno mi tą funkcję auta odnieść do obowiązujących przepisów.
(?)
piecyk

Postprzez athlon » czwartek 11 lutego 2010, 19:54

czyjes halogeny ciebie oślepiają :o
athlon

Postprzez marcij » czwartek 11 lutego 2010, 20:14

Nie mam teraz czasu grzebac po przepisach (pogrzeb sobie sam ;P) ale z tego co pamietam , to wg prawa swiecenie swiatel nie moze byc uzaleznione od ruchu kierownica , nie ma natomiast nic na temat zaleznosci od dzialania kierunkowskazow. Pamietam , bo wlasnie jak to przeczytalem , to pomyslalem o DS'ie. Ale calkiem mozliwe , ze to zmienili , bo teraz duzo aut ma takie systemy, (sam mialem okazje jechac Insignia z adaptacyjnym systemem swiatel i nie powiem , podobalo mi sie) a pewnie nie dostalyby homologacji , gdyby nie bylo to zgodne z przepisami.

A co do oslepiania , to np fiat ma system "miekkiego startu" halogenow , zapalaja sie one stopniowo i powoli i nie oslepiaja nikogo. Zreszta chyba nawet gdzies jest w przpisach ze wlasnie mozna podczas skretu krotkotrwale uzywac jednego przeciwglowego.

Zreszta przepis o uzywaniu przednich przeciwmglowych na drodze kretej przy narmalnie przejrzystosci powietrza tez nie jest calkiem bez sensu.
Obrazek
marcij

Postprzez tristan » czwartek 11 lutego 2010, 21:59

lith napisał(a):Ciężko mi powiedzieć, bo jeszcze nie widziałem czegos takiego w praktyce.

Poważnie? Ja spotykam się z tym prawie codziennie.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez lith » czwartek 11 lutego 2010, 22:09

Więc albo rzeczywiście 'u mnie na prowincji' się jeszcze nie przyjęło... albo jednak nie przeszkadza skoro nigdy nie zauważyłem :P
lith

Powrót do Luźna gadka