Kat. B - poniżej 24 roku życia nie można jeździć samemu?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Falcon » czwartek 18 lutego 2010, 14:43

Choć sam bym dał ogólnie wszystkie kategorie od 23lat no może 24.
Bo jak widzę bandę dresów (18lat)

Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, ciekawe czy jak byłeś również tym młodym kierowcą, poniżej 23 czy 24 roku życia mówiłeś to samo. Każdy tutaj z tego co widzę jest profesjonalistą jak coś już go nie dotyczy.

. A poza tym co sądzicie o tym aby był przepis który wprowadza ograniczenie prędkości dla aut?
Auto musiało by być specjalnie zmodyfikowane aby nie dało się jechać więcej niż 130km/h (prędkość autostrady w Polsce) Jak dla mnie to dobry pomysł i by spadła liczna wypadków nawet więcej niż o połowę. Smile

Tak, a pojadę do Niemiec gdzie na autostradach nie ma ograniczenia prędkości i będę się toczył z prędkością 130km/h i wkur.... się, że za mną Tico trąbi abym przyśpieszył -.-
Opel Calibra 2.0
Szerokości ;)
Falcon

Postprzez Altruista86 » czwartek 18 lutego 2010, 14:53

Falcon napisał(a):

Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, ciekawe czy jak byłeś również tym młodym kierowcą, poniżej 23 czy 24 roku życia mówiłeś to samo. Każdy tutaj z tego co widzę jest profesjonalistą jak coś już go nie dotyczy.

. A poza tym co sądzicie o tym aby był przepis który wprowadza ograniczenie prędkości dla aut?
Auto musiało by być specjalnie zmodyfikowane aby nie dało się jechać więcej niż 130km/h (prędkość autostrady w Polsce) Jak dla mnie to dobry pomysł i by spadła liczna wypadków nawet więcej niż o połowę. Smile

Tak, a pojadę do Niemiec gdzie na autostradach nie ma ograniczenia prędkości i będę się toczył z prędkością 130km/h i wkur.... się, że za mną Tico trąbi abym przyśpieszył -.-

To nie mój problem.
Zarobiłem sobie na prawko to poszedłem (23lata)
To już problem tico i Twój. Bezpieczeństwo zawsze na 1 miejscu.
Skoro wolisz zapier.... bo nie zniesiesz myśli ,że tico Cie wyprzedzi niż jechać wolniej a bezpieczniej. Twoja sprawa.
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez Falcon » czwartek 18 lutego 2010, 15:02

Altruista86 napisał(a):
Falcon napisał(a):

To nie mój problem.
Zarobiłem sobie na prawko to poszedłem (23lata)
To już problem tico i Twój. Bezpieczeństwo zawsze na 1 miejscu.
Skoro wolisz zapier.... bo nie zniesiesz myśli ,że tico Cie wyprzedzi niż jechać wolniej a bezpieczniej. Twoja sprawa.

Tutaj nie chodzi o to, że wole zapier... ale o to, że autostrady nie mają 10 pasów ruchu i jadąc 130 na takiej autostradzie jaką podałem w przykładzie zamulam ruch. A dlaczego? Bo w Polsce komuś się wydaję, że blokada na 130km da jakieś efekty, nie da. A wiesz dlaczego? Bo jadąc 130km/h wpadasz na drzewo (rip), wjeżdzasz w pieszego (rip) i w każdej innej sytuacji 130 a 160 nie zrobi wielkiej różnicy...
Lepiej już byłoby aby zabrali się na za nasze drogi.

http://demotywatory.pl/959736/Rajd-Dakar-2011
Opel Calibra 2.0
Szerokości ;)
Falcon

Postprzez piotrekbdg » czwartek 18 lutego 2010, 15:05

W wieku 18 lat mogę podjąć pracę, załozyc rodzinę, konto bankowe a prawa jazdy nie mógłbym posiadać? Nie bądź śmieszny, pełnoletność to pełnoletność.
piotrekbdg

Postprzez lith » czwartek 18 lutego 2010, 15:17

OMG następny geniusz xD
Ja bym po podwyższył do 35, albo 46.
Tylko, że nie bardzo widzę związek jaki to ma z bezpieczeństwem :P od 24 roku życia ludzie tajemniczo przestają łamać przepisy? LOL

(wczoraj widziałem jak wyżej wymieniony samochód wyprzedzał "L" egzaminacyjną na przejściu dla pieszych biało czerwonym)) to aż mnie skręca

A jak widziałem jak szanowny pan koło 40 wyprzedzał na powdójnej ciągłej na trzeciego i ciężarówka musiała uciekać na pobocze... fajnie nie?

Auto musiało by być specjalnie zmodyfikowane aby nie dało się jechać więcej niż 130km/h (prędkość autostrady w Polsce) Jak dla mnie to dobry pomysł i by spadła liczna wypadków nawet więcej niż o połowę. :)
A jak dla mnie liczba wypadków by wzrosła, bo w awaryjnej sytuacji by nie można było uciec i sie schować, wyprzedzania by się ciągnęły całymi kilometrami... Myślisz, że ludzie przestaliby wyprzedzać? heh... tylko, ze wyprzedzanie wyglądałoby tak jak się teraz tiry mieszają... czyli "zacięty wyścig trwa już 30 kilometr"
Kiedy słyszałeś o ostatnim wypadku na autostradzie? 130km/h to jakaś magiczna prędkość do której nie ma wypadków? Nie ogarniam Twojego toku rozumowania....

Aby nie zakładać nowego tematu to może powie mi ktoś czemu w tym aucie są 4 pedały?

A ten '4'ty" to nie jest podnóżek? :>
Poza tym jako 4ty pedał może być 'ręczny'... ale tutaj widać, że jest normalnie.
lith

Postprzez Altruista86 » czwartek 18 lutego 2010, 15:42

Czemu by wzrosła? na pewno by nie wzrosła. Nie wmówisz mi ,że przy 130km/h jest bardziej niebezpiecznie niż przy 200km/h
Jakbym miał się ścigać z tirem 30-ty kilometr to z własnej mądrości ustąpiłbym głupiemu. Zwolniłbym i jechał z anim prawym pasem.

A wiek ma związek z bezpieczeństwem.
Jak czytam ,że 16latek pobił staruszkę inny podpalił bezdomnego a potem jak podrośnie do 18roku życia i dostanie prawo jazdy (w jego wypadku licencję na zabijanie). To tak jestem za podniesieniem wieku na prawo jazdy + testy psychologiczne oraz na prawo jazdy może zdawać tylko osoba niekarana!
Dla mnie sama jazda jest przyjemnością nie muszę zapier.... by sprawiało mi to przyjemność. Wolę np; do domu wrócić o 16.30 jadąc przepisowo niż zapier.... i być tam o 16.10. I może mnie nawet maluch wyprzedzić jadąc 200km/h (jak da rade :D) nie będzie mi to przeszkadzać. Ja będę żyć a on? Dzisiaj się mu uda jutro też po jutrze też ale w końcu nie. (no chyba ,że wjedzie we mnie jakiś idiota na czołowe:/)
Gdyby zwolnić było by bezpieczniej!
http://fotozrzut.pl/zdjecia/1da2e6d10d.jpg
To tak jak z prowadzeniem pod wpływem alkoholu. Powinni z miejsca zabierać prawo jazdy (bez możliwości odzyskania) i konfiskować auto (oraz każde w którym będzie później złapany)

Dodam iż jak wspomniałem wcześniej nie interesuje mnie zapier... najważniejsze jest dla mnie dowieść swoją rodzinę całą i bezpieczną do celu. Nawet jak miałbym się spóźnić o kilka minut.
Lepiej stracić kilka sekund z życia niż życie w czasie sekundy!

piotrekbdg napisał(a):W wieku 18 lat mogę podjąć pracę, załozyc rodzinę, konto bankowe a prawa jazdy nie mógłbym posiadać? Nie bądź śmieszny, pełnoletność to pełnoletność.

Pełnoletność wiekowa nie idzie w parze z pełnoletnością umysłową.
W wieku np:24 lat czasami jest wyższa niż w wieku 18lat
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez cman » czwartek 18 lutego 2010, 16:01

A wytłumacz mi, co jest złego w dużej prędkości? Oczywiście pomijam skrajną głupotę typu wypadnięcie z zakrętu ze względu na zbyt dużą prędkość.
cman

Postprzez lith » czwartek 18 lutego 2010, 16:13

Altruista86 napisał(a):Czemu by wzrosła? na pewno by nie wzrosła. Nie wmówisz mi ,że przy 130km/h jest bardziej niebezpiecznie niż przy 200km/h
Jeżęli prędkość jest dopasowana do warunków to jest tak samo bezpiecznie.... a na pewno bezpieczniej niz przy prędkości 60km/h niedostosowanej do warunków na drodze.
Jakbym miał się ścigać z tirem 30-ty kilometr to z własnej mądrości ustąpiłbym głupiemu. Zwolniłbym i jechał z anim prawym pasem.
No jasne, lepiej sobie utrudniać życie, wprowadzać bezsensowne zakazy, a potem się z nimi męczyć... masochizm?
A wiek ma związek z bezpieczeństwem.
Czasami ma czasami nie ma... dość luźny ten związek
Jak czytam ,że 16latek pobił staruszkę inny podpalił bezdomnego a potem jak podrośnie do 18roku życia i dostanie prawo jazdy (w jego wypadku licencję na zabijanie).
Jak czytam ,że 24latek pobił staruszkę inny podpalił bezdomnego ... prawo jazdy w jego wypadku licencją na zabijanie). :idea:

dobra... na razie lecę, później podopisuje dalej :P
lith

Postprzez Altruista86 » czwartek 18 lutego 2010, 16:15

cman napisał(a):A wytłumacz mi, co jest złego w dużej prędkości? Oczywiście pomijam skrajną głupotę typu wypadnięcie z zakrętu ze względu na zbyt dużą prędkość.

NIC. Pod warunkiem ,że jedzie się z głową. Trzeba wiedzieć kiedy można przyśpieszyć a kiedy trzeba zwolnić. Bo jak ktoś całą drogę jedzie prawie 200km/h czy to zakręt czy prosta droga czy chodnik :]
to głupota! Dlatego jestem aby drzewa przy drodze zostawić w spokoju. Jak ktoś chce to niech się zabije byle by nie zabierał ze sobą niewinnych ofiar.

To nikt nie wie co to jest za 4 pedał? Może to katapulta? (żart) :D
http://img402.imageshack.us/img402/2298/9191528666.jpg
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez cman » czwartek 18 lutego 2010, 16:19

Altruista86 napisał(a):NIC. Pod warunkiem ,że jedzie się z głową.

Więc w czym problem i jaki ma sens ograniczanie prędkości?

Altruista86 napisał(a):To nikt nie wie co to jest za 4 pedał?

Podpórka na nogę.
cman

Postprzez ks-rider » czwartek 18 lutego 2010, 16:27

Jechac z glowa, hmmmm, fajnie powiedziane. Raczej nie sprowadzimy tego do wspolnego mianownika. Przepisy kazdegoi kraju sa inne, W PL 90 km/h, w Szwajcari 80 km/h na Ile of Man bez ograniczenia ( jak mialem przyjemnosc sie dowiedziec ). O ile sam nie widze wielkiego dylematu poza terenam zabudowanym, to w zabudowanym bylbym bezlitosci !

Do kolegi ktory pisal o 130 km/h i niemieckiej autostradzie, tam nikt na nikogo nie trabi i z regoly wszyscy naja w nosie czy "tamuja" ruch
czy nie, po prostu maja inne podejscie.

:wink:
ks-rider

Postprzez Altruista86 » czwartek 18 lutego 2010, 16:29

cman napisał(a):
Altruista86 napisał(a):NIC. Pod warunkiem ,że jedzie się z głową.

Więc w czym problem i jaki ma sens ograniczanie prędkości?

Altruista86 napisał(a):To nikt nie wie co to jest za 4 pedał?

Podpórka na nogę.

Skoro ograniczenie prędkości nie ma sensu to może w miastach damy do 100km/h a w strefie zamieszkania do 70km/h?
Jeśli by ograniczeni (sprzętowe) uratowało życie kilku osobą to warto.
Problem w tym ,że jak ktoś jedzie bardzo szybko to zazwyczaj rozum zostawił gdzieś indziej! (nie mówię o wszystkich ale niestety większość taka jest).

Zeszliśmy trochę z tematu.
Dziękuję za wytłumaczenie 4 "pedału"
i proponuję piwko na zgodę :)
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez lith » czwartek 18 lutego 2010, 17:02

Altruista86 napisał(a):
Problem w tym ,że jak ktoś jedzie bardzo szybko to zazwyczaj rozum zostawił gdzieś indziej! (nie mówię o wszystkich ale niestety większość taka jest).

Jak ktoś 'rozum zostawił gdzieś indziej' to mu i ograniczenie do 130 nie pomoże.... i do 90 też nie.... w sumie to samochód nawet nie jest mu potrzebny, żeby zrobić komuś i sobie krzywdę :P

Co powiesz na ograniczenie prędkości sprzętowo do 50km/h wszędzie?
(różnica między 50, a 130 jest taka sama jak między 130, a 210, czyli z tego co Cie rozumiem to w sumie nieistotna)
lith

Postprzez Altruista86 » czwartek 18 lutego 2010, 17:06

lith napisał(a):
Altruista86 napisał(a):

Jak ktoś 'rozum zostawił gdzieś indziej' to mu i ograniczenie do 130 nie pomoże.... i do 90 też nie.... w sumie to samochód nawet nie jest mu potrzebny, żeby zrobić komuś i sobie krzywdę :P

Co powiesz na ograniczenie prędkości sprzętowo do 50km/h wszędzie?
(różnica między 50, a 130 jest taka sama jak między 130, a 210, czyli z tego co Cie rozumiem to w sumie nieistotna)

Chciałem zaproponować ale i tak to by nigdy nie przeszło :)
Było by bezpieczniej i nie przeszkadzało by mi to! :)

Ostatnio w szkole jedna dziewczyna chwaliła się ze jeździ tak dobrze ,ze pozwala sobie po mieście jeździć 90km/h powiedziałem jej aby jeździła ostrożnie bo organy nie mogą sie zbytnio zniszczyć. Gdybyście widzieli jej minę :)
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez lith » czwartek 18 lutego 2010, 17:18

Zależy jeszcze gdzie w mieście... ja to była przelotówka z ograniczeniem do 70? Z reszta jaki to ma związek z ograniczeniem do 130?

Chciałem zaproponować ale i tak to by nigdy nie przeszło
Było by bezpieczniej i nie przeszkadzało by mi to!

masz, poczytaj sobie :>
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pies_ogrodnika

Wiem, że by nie przeszło... dużo różnych głupich rzeczy przechodzi, ale wierzę, że są jednak jakieś granice :P
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka