Egzamin weryfikacyjny - Częstochowa 19-20.06.2010

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

odp

Postprzez rusel » czwartek 24 czerwca 2010, 10:20

bardzo wygodna dla nich interpretacja
rusel

Postprzez wawa » czwartek 24 czerwca 2010, 14:35

BlueDevil napisał(a):to omijanie bylo rewelacja na miescie, potwierdzam ze duet egzaminatorow ktory wykosil pol grupy na placu wlasnie tak interpretowal omijanie, jak dla mnie nieprawidlowo,
jezeli oceniam omijanie i bylo wykonane nieprawidlowo to jest jeden blad, niezaliczone omijanie, a nie jakas bzdurna naciagana teoria o 2 zmianach pasow i 2 bledach

Zgadzam sie ale panowie egzaminatorzy myśla inaczej! . Wydaje mi sie , że czytają także nasze dyskusje ponieważ wooly mimo ,że otrzymał ocene pozytywną to na pożegnanie usłyszeli obaj "POKORY TROCHĘ PANOWIE".
Pytanie: kto powinien zachować pokorę?
wawa

Postprzez Borys_q » czwartek 24 czerwca 2010, 14:44

Intrpretacja ciekawa, i jak dla mnie nawet kupy się trzyma, chociaż sam jej chyba nie zastosuje.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Billon » czwartek 24 czerwca 2010, 16:20

Niby się trzyma kupy, tylko kto decyduję jakie zadanie realizujemy osoba w roli egzaminatora czy komisja ? w d*pach się poprzewracało hehe
Billon

Postprzez Borys_q » czwartek 24 czerwca 2010, 17:05

Ale jak realizujesz tylko zadanie omijania to po co ci kierunkowskaz?? Skoro potrzeba kierunku to chyba też realizujesz chcąc nie chcąc zmiane kierunku jazdy lub pasa ruchu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Billon » czwartek 24 czerwca 2010, 17:12

No tak, ale ktoś mi kiedyś mądry powiedział że nie łączymy zadań, bo idąc tym tokiem to za brak jednego kierunku można by policzyć nawet 3 błędy, przykładowo: omijanie, zmiana pasa, jazda drogami 1/2 kierunkowymi. Aczkolwiek nigdzie nie jest napisane że nie wolno łączyć, więc...
Billon

Postprzez Billon » czwartek 24 czerwca 2010, 17:12

No tak, ale ktoś mi kiedyś mądry powiedział że nie łączymy zadań, bo idąc tym tokiem to za brak jednego kierunku można by policzyć nawet 3 błędy, przykładowo: omijanie, zmiana pasa, jazda drogami 1/2 kierunkowymi.
Billon

Postprzez Borys_q » czwartek 24 czerwca 2010, 17:15

A ja mam pytanie od kiedy w trakcie jazdy drogami 1 lub 2 kierunkowymi lub omijaniu potrzebny jest kierunkowskaz???
Borys_q

Postprzez Billon » czwartek 24 czerwca 2010, 17:25

Borys_q rozumiem do czego zmierzasz, wiadomo kierunek jest wymagany do zmiany pasa ruchu więc liczymy zmianę pasa ruchu. Jednak nie uważasz że przegięciem jest liczenie 2 błędów wykonując jeden manewr omijania? Chociaż z drugiej strony, jak by się tak zastanowić to powiedzmy że delikwent ma przed sobą ciąg pojazdów powiedzmy 5, zmienia pas ruchu bez kierunku i wraca na swój pas dopiero powiedzmy za 50m wtedy odnotowanie 2 błędów miało by sens. Nie wiem już sam. No dobra, ale teraz takie pytanko: jeżeli zawsze przy omijaniu za brak kierunku czy lusterka dajemy błąd przy zmianie pasa ruchu to kiedy tak naprawdę dajemy błąd przy omijaniu? jak już wjedzie w pojazd czy przeszkodę, albo za blisko przejedzie ?
Billon

Postprzez Borys_q » czwartek 24 czerwca 2010, 18:15

Wg mnie tak jak mówisz, chociaż nie chce tu wywracać do góry nogami całej praktyki egzaminowania bo do tego nie zmierzam jako, że jak narazie jestem teoretykiem w temacie.
Borys_q

odp

Postprzez rusel » czwartek 24 czerwca 2010, 18:30

mialem sie rozpisywac ale zadam proste pytanie, delikwent wykonuje manewr parkowanie prostopadle przodem i po zaparkowaniu egzaminator daje komende "po wyjezdzie ze stanowiska prosze jechac w przeciwnym kierunku" czy ktos o zdrowym podejsciu zaliczy to jednoczescie jako zawracanie...............?
rusel

Re: odp

Postprzez skov » czwartek 24 czerwca 2010, 19:30

rusel napisał(a):mialem sie rozpisywac ale zadam proste pytanie, delikwent wykonuje manewr parkowanie prostopadle przodem i po zaparkowaniu egzaminator daje komende "po wyjezdzie ze stanowiska prosze jechac w przeciwnym kierunku" czy ktos o zdrowym podejsciu zaliczy to jednoczescie jako zawracanie...............?

jeżeli praktykuje się zawracanie na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym jako "zawracanie" i jako "przejazd przez skrzyżowanie wokół wyspy" czyli wash and go to i w tym przypadku byłoby to zgodne z instrukcją egzaminowania.
skov

odp

Postprzez rusel » czwartek 24 czerwca 2010, 20:11

to teraz wyobraz sobie ze delikwent robi blad przy tym rodzaju parkowania, kaze mu powtorzyc parkowanie... (licze nieprawidlowe zawracanie) robi drugi blad....(licze nieprawidlowe parkowanie) kaze mu powtorzyc parkowanie 3 raz (zgodnie z instrukcją), ZGODNIE Z LOGIKA? :D wytlumaczysz sie przed Marszalkiem ze za kazdym razem co innego sprawdzales w obrebie jednego zadania?
rusel

Postprzez skov » czwartek 24 czerwca 2010, 20:35

no wiesz :D , tu ważne byłoby wydane polecenie: "proszę zaparkować" czy "proszę zawrócić" i marszałek zrozumie :D
skov

Postprzez Borys_q » czwartek 24 czerwca 2010, 20:44

Oj tam, w gda za starego arkusza tak było jeden kierunek N omijanie drugi N zmiana pasa trzeci N sygnalizowanie zamierzonych manewrów i pozytywny na koniec.
Borys_q

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów