fotoradar + mandat

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Zonaimad » niedziela 04 lipca 2010, 00:16

Firma to firma. A właściciel prywatnego auta swoją drogą - musi wiedzieć, pod czyją opieką jest auto (nie wolno dopuścić do tego, by osoba niepowołana odjechała autem), nie musi zaś wiedzieć, kto nim konkretnie w danym momencie powoził.

A z tego, co wiem, to kodeks wykroczeń zaocznie nikomu kary przyznać nie pozwala, sprawcę trzeba znać.
Zonaimad

Postprzez BOReK » niedziela 04 lipca 2010, 09:39

To źle wiesz, wiesz? Reguły są bardzo proste.

Jeżeli właściciel nie wskaże kierującego pojazdem w momencie popełnienia wykroczenia (w tym nie wskaże na siebie, bo pożyczył komuś pojazd), dostaje mandat pieniężny, a punkty idą w powietrze - zwyczajnie nie ma komu ich przyznać, a zapłacić ktoś musi, przy czym właściciel przecież odpowiada za swój pojazd. Jeśli wskaże kierującego, to kierujący dostaje mandat pieniężny i punkty.

W przypadku pojazdów służbowych firma może mandat "przyjąć na klatę" i dostanie mandat pieniężny, bo punktów nie zbiera. To jest właśnie praktykowane, żeby osobom na wyjazdach służbowych oszczędzić punktów. Kasę od nich firma i tak ściąga z reguły (chyba że nie, to jej sprawa) - brat tak miał kiedyś, że przez tydzień ktoś jeździł "jego" służbówką i akurat wtedy wyskoczył fotopstryk. Firma bazowo zgłosiła się do brata, ale ten wyjaśnił sprawę i po kieszeni dostał jeżdżący wtedy kolega, proste.
BOReK

Postprzez sankila » niedziela 04 lipca 2010, 22:11

yogge napisał(a):Z tym podwójnym mandatem to znasz jakieś uzasadnienie w prawie, zasłyszałeś od wujka starszego brata męża cioci czy tak se piszesz? Serio pytam.

qwer0 napisał(a):Cytat:
- powiedzieć, że nie wie, kto w kierował i zapłacić podwójny mandat, ale bez punktów karnych.

Skad takie info??

Bo taki gotowy druczek dostałam razem z fotką z fotopstryka: wersja A, B C. W zależności, którą zakreślisz - taki mandat Ci później przysyłają.

(Sprostowanie: rzeczywiście, niekoniecznie musi być mandat x 2; zasugerowałam się tym, że miałam podane 100 zł z punktami albo 200 zł bez punktów. Być może jest mandat + 100, ale to trzeba znaleźć kogoś, kto przekroczył dużo więcej).
sankila

Postprzez qwer0 » poniedziałek 05 lipca 2010, 09:44

Bo taki gotowy druczek dostałam razem z fotką z fotopstryka: wersja A, B C. W zależności, którą zakreślisz - taki mandat Ci później przysyłają.

D,E,F - mandatu mozna nie przyjac lub tez wariant G wyrzucic list do smieci :P

(Sprostowanie: rzeczywiście, niekoniecznie musi być mandat x 2; zasugerowałam się tym, że miałam podane 100 zł z punktami albo 200 zł bez punktów. Być może jest mandat + 100, ale to trzeba znaleźć kogoś, kto przekroczył dużo więcej).

A trzeba zalookac w taryfikator czy gdzies, w moim przypadku niewskazanie sprawcy to bylo tylko + 25zł.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 05 lipca 2010, 20:15

MarcoFox napisał(a):Opisana wyżej sytuacja przetestowana kilkanaście razy na służbowych autach, jak zdjęcie niewyraźne sprawdza się w 100%

Pozostaje kwestia oszustwa i sumienia, ale jak widać nie wszystkim to przeszkadza.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez sankila » poniedziałek 05 lipca 2010, 23:27

qwer0 napisał(a):A trzeba zalookac w taryfikator czy gdzies, w moim przypadku niewskazanie sprawcy to bylo tylko + 25zł.

To widzę, że mnie bardziej docenili :D

A kto Ci wystawiał mandat - policja czy gminna straż?
sankila

Postprzez MarcoFox » wtorek 06 lipca 2010, 06:28

Mandat za popełnione wykroczenie dostaje kierowca. Ukaranym może BYĆ TYLKO KIERUJĄCY POJAZDEM a nie firma jako właściciel.
Firma może zostać ukarana za niewskazanie sprawcy !!! Tak samo jak właściciel. I dlatego wtedy nie ma punktów.
Jeżeli firma wskazuje mnie jako osobę której oddała auto do uzytkowania wywiązuje się z obowiązku wskazania komu przekazała auto do użytkowania i NIE MOŻE zostać ukarana za "niewskazanie kierującego". Mandatu za prędkość też nie może dostać bo Firma NIE MOŻE KIEROWAĆ samochodem, samochodem kieruje KONKRETNA osoba i tylko i wyłacznie OSOBA może dostać mandat za wykroczenie drogowe.
A jeżeli ja po wezwaniu na przesłuchanie stwierdzam że autem jechaliśmy w kilka osób (w książce wpisywany jest dysponent auta) i zmienialiśmy sie po drodze, a zdjęcie jest niewyraźne to nie można nikomu udowodnić winy. Oczywiście wskazani przeze mnie współpracownicy również zeznają że w tym okresie mogli prowadzić auto (bo to prawda) to jeśli policja nie potrafi udowodnić nikomu winy to nie może nikogo ukarać mandatem.
I mam czyste sumienie bo robiąc codziennie kilkaset kilometrów naprawdę nie pamiętamy kto miesiąc temu siedział za kierownicą a kto jako pasażer. I nie moja wina że zdjęcia są niewyraźne i nie widzę powodu dlaczego miałbym płacić mandat jeśli nie mam pewności że to ja prowadziłem auto w momencie zrobienia zdjęcia.
MarcoFox

Postprzez qwer0 » wtorek 06 lipca 2010, 09:15

To widzę, że mnie bardziej docenili Very Happy

A kto Ci wystawiał mandat - policja czy gminna straż?

Ano. Mi straz gminna tak wycenila.

BTW czemu kazdy ciagle dostaje jakies niewyraznie, rozmazane zdjecia, a ja dostaje tak ostre, ze sobie kiedys chyba do dowodu osobistego, albo do prawka takie dam, bo takie ladne wychodza.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez sisco » piątek 09 lipca 2010, 14:18

A tak się podepnę do tematu.

Ostatnio jechałem sobie autkiem na CB koledzy dali znać o fotoradarze ukrytym w śmietniku - przypatrzyłem się - taki normalny śmietnik tylko , że miał jakąś szybkę z boku.

I tak się zastanawiałem - jakbym się przy nim zatrzymał i wrzucił tam np ogryzek jakiś i pół puszki coli bo się już wygazowała albo stracił panowanie nad pojazdem i w niego lekko wyrżnął całkowicie przypadkowo miałbym jakieś problemy?:P
Prawo jazdy od 1 kwietnia 2009.
OPEL ASTRA II 1,7 DTI Isuzu
sisco

Postprzez ixi25 » piątek 09 lipca 2010, 15:32

Z tym straceniem panowania, zapewne kazaliby zabulić. A tak nawiasem mówiąc śmietnik, to śmietnik :lol: Po co "wyrzucali" drogie i sprawne urządzenie :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez qwer0 » piątek 09 lipca 2010, 16:03

Ostatnio jechałem sobie autkiem na CB koledzy dali znać o fotoradarze ukrytym w śmietniku - przypatrzyłem się - taki normalny śmietnik tylko , że miał jakąś szybkę z boku.

W Lublinie byla taka akcja. Przez 2 dni naklepali ponad 1300 zdjec po 200-500zl kazde :lol:

Ale byla afera, prawnicy stwierdzili, ze tak nie wolno i mandatow nie bylo:
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091127/LUBLIN/336867788
qwer0

Postprzez athlon » piątek 09 lipca 2010, 18:37

a ja dzisiaj w pabianicach na łódzkiej minąłem straż miejską z fotoradarem zamaskowanym koszem na śmieci. Znaczy fotoradar jest zamknięty w takim wielkim szarym koszu z szybką po środku. No cholerstwo wcale sie nie rzuca w oczy i dopiero po blizszym przyjrzeniu sie widac ze to fotopstryk. Tylko geniusze ze SM staneli wielachnym busem obok, tak że i tak każdy zwalniał.
athlon

Postprzez ixi25 » piątek 09 lipca 2010, 18:45

Za niedługo to zaczną maskować pstrykałki w "gumowych lalach" , które będą stawiać przy trasach. :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka