[400z] Jaki GPS

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez tom9 » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 16:24

Dokladnie.
U mnie nic nie gada, tylko wyswietla zolty komunikat (taki jak przy przejazdach kolejowych) np "czarna megane NELxxxxx kamera przod i tyl".
Nie wiem skad te dane, byc moze ze SmartRoutes. Ale jw nie bardzo pokrywa sie to z tym co w realu.

parę dni temu mnie tu wyśmialiście, a jednak coś podobnego co opisałem istnieje w AM. Możesz coś więcej napisać? Gdzie takie komunikaty ustawić itp?
Pozdrawiam
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez drill » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 17:52

Wgraj wpierw punkty POI, a później w MENU, POI wyświetlanie i ostrzeganie pozaznaczaj te które Cię interesują. Nie pisz jednak, że automapa wykrywa poruszające się nieoznakowane samochody policyjne i fotoradary (brak kamery na pokładzie i oprogramowania do niej). Wyświetla ona jednak (jak i inne systemy nawigacyjne) tylko te punkty, które wprowadzą użytkownicy.
drill

Postprzez qwer0 » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 20:45

parę dni temu mnie tu wyśmialiście, a jednak coś podobnego co opisałem istnieje w AM. Możesz coś więcej napisać? Gdzie takie komunikaty ustawić itp?
Pozdrawiam

Ja nikogo nie wysmiewalem :P

Zeby zassac z miplo.pl to chyba trzeba miec legalna am (tak bylo, nie wiem jak jest teraz).

Jak masz pirata, to na necie sa cale paczki POI, zasysasz to, co Cie interesuje, wgrywasz, w am zaptaczasz ostrzeganie o tym, co Cie interesuje i wio!

Mimo, ze pozycja aut sie nie pokrywa, to info i tak przydatne, bo wiesz jakiego auta wypatrywac w lusterku ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Cyberix » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 22:45

qwer0 napisał(a): kilka razy wqr$%^@ mnie swoim gderaniem, np. "zjechales z trasy" podczas gdy na trasie bylem, tylko mapa byla w tym miejscu niezbyt dokladna i AM chciala abym jechal nie jezdnia, a chodnikiem, albo najlepiej po plotach lub polem.

To akurat ustawia się w opcjach, nie pamiętam jak to się nazywa, ale coś a'la "ignoruj odchylenie" czy coś takiego. (nie wiem czy nie trzeba wyłączyć "prostego menu" aby to się gdzieś pojawiło).

I kolejna uwaga. Po wyłączeniu prostego menu, w opcjach GPS warto zwiększyć odpytywanie GPS na maks, czyli 5 razy na sekundę, zwiększa to dokładność pozycjonowania zwłaszcza podczas manewrów.
Cyberix

Postprzez disaster » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 22:55

qwer0 napisał(a):
Pozdrawiam

Ja nikogo nie wysmiewalem :P

Zeby zassac z miplo.pl to chyba trzeba miec legalna am (tak bylo, nie wiem jak jest teraz).

Jak masz pirata, to na necie sa cale paczki POI, zasysasz to, co Cie interesuje, wgrywasz, w am zaptaczasz ostrzeganie o tym, co Cie interesuje i wio!

Mimo, ze pozycja aut sie nie pokrywa, to info i tak przydatne, bo wiesz jakiego auta wypatrywac w lusterku ;)

Swoją drogą to smutne - stać kogoś na benzynę, auto, OC, nawigację, na 200zł na Automapę już nie.
Oto Polska właśnie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 sierpnia 2010, 23:09 przez disaster, łącznie zmieniany 1 raz
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez lith » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 23:07

Wisz tam stać, nie stać. Inna sprawa co te mapy sobą prezentują i aktualizacje jakie są w nich wprowadzane są zazwyczaj zupełnie nieadekwatne do ceny. Ktoś raz kupi oryginała, wybuli 5 stów za mapę i potem sie okazuje, że nie ma tam jakiejś drogi wybudowanej 5 lat wcześniej to potem sie 3 razy zastanowi zanim oryginalne aktualizacje kupi. Albo jak ktoś korzysta z nawi kilka razy do roku, jadąc na wakacje i kosztuje go to kilka stów to też nie jest ciekawie... a na przykład w takiej automapie nie ma takiej opcji żeby nie płacić za aktualizacje w momencie jak z niej nie korzystasz (nowa subskrypcja liczy się od daty wygaśnięcia poprzedniej, a nie od momentu jej wykupienia, co według mnie jest lekko niepoważne)
lith

Postprzez disaster » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 23:11

200zł za zakup + 90 na rok za subskrypcję - program antywirusowy do komputera kosztuje więcej. A i na piwo rocznie wychodzi pewnie ze 3 razy tyle.

No ale sorry zapomniałem, w końcu stać nas na laptopa za 3500zł, ale antywirusa ściągamy z torrentów...
disaster

Postprzez lith » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 23:21

Za 90 na rok to mogę sobie najbardziej okrojoną automapę samej Polski wrzucić. Żeby już coś konkretnego było to trzeba ze 150 rocznie przeznaczyć. Jak ktoś dużo korzysta to żaden koszt. Jak ktoś będzie korzystał z tego 2x po 3 dni jadąc na wakacje i na narty to się mu absolutnie nie dziwię, że jej nie kupi. Chociaż sam staram się mieć oryginalne mapy to na przykład przejeżdżając przez Ukraine (4 dni) jednak nei zdecydowałem się na kupno mapy za 700 zł :>

btw. antywira mam darmowego, 150 za rok też bym nie płacił :P
lith

Postprzez disaster » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 23:40

Skąd Ty bierzesz te ceny?

Wersje Automapy są dwie:
Polska i Europa - nie ma bardziej i mnie okrojonej mapy pl.

Automapa PL kosztuje ~200zł
Automapa EU kosztuje ~389zł.

Subskrypcje odpowiednio ~90 i ~160.

Tak więc gdzie 150, gdzie 700?

Jeśli ktoś żałuje 90 czy 160zł rocznie to jest zwykły złodziej i tyle.
A jakimś dziwnym trafem nikomu kto tak ochoczo ściąga automapę z rapidshare nie przyjdzie głowy, żeby sobie darmowo zatankować paliwo.

BTW antywirus to teraz ~70zł rocznie. Piszę oczywiście o oprogramowaniu za które twórcy biorą jakąkolwiek odpowiedzialność, a nie o darmowym gniocie którego nazwy nie wymienię, a który swojego czasu po aktualizacji uznał wszystkie pliki exe na dysku za wirusy...
disaster

Postprzez qwer0 » wtorek 17 sierpnia 2010, 09:02

To akurat ustawia się w opcjach, nie pamiętam jak to się nazywa, ale coś a'la "ignoruj odchylenie" czy coś takiego. (nie wiem czy nie trzeba wyłączyć "prostego menu" aby to się gdzieś pojawiło).

Ignorowanie odchylen srednich mam wklepane (domyslnie tak bylo).

I kolejna uwaga. Po wyłączeniu prostego menu, w opcjach GPS warto zwiększyć odpytywanie GPS na maks, czyli 5 razy na sekundę, zwiększa to dokładność pozycjonowania zwłaszcza podczas manewrów.

Czestotliwosc pozycjonowania jest tez uzalezniona od urzadzenia, modulu gps. Jesli modul moze max 1Hz, to ustawienie w am 5 odczytow na sekunde niczego nie zmieni, bedzie tylko jeden odczyt na seqnde. Wiekszosc tych tanich gpsow ma max 2Hz, czyli max 2 odczyty na sekunde. 1-2 odczyty na sekunde sa w zupelnosci wystarczajace, ustawienie 5Hz to niepotrzebne zjadanie, zazwyczaj juz wystarczajaco zmaltretowanej baterii.

Ze jak??? Jesli nie bede aktualizowal swojej legalnej am, bo szkoda mi kasy lub nie mam takiej potrzeby, bo juz z niej nie korzystalm, to jestem zlodziejem? :P

A jakimś dziwnym trafem nikomu kto tak ochoczo ściąga automapę z rapidshare nie przyjdzie głowy, żeby sobie darmowo zatankować paliwo.

A uja! Ja raz odjechalem nie placac xD Bylo to przy Unii Lubelskiej na Lukoilu (a byc moze wtedy jeszcze Jetcie) :P
Spieszylem sie i wypadlo mi z glowy :lol:

No ale ja sie nie licze, bo am mam legalna :P I nie zaplacilem ani zlotowki, bo wygralem w konkursie :smoke:
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » wtorek 17 sierpnia 2010, 10:31

@disaster
Cen nie biorę z kosmosu, bo wyobraź sobie, że jest więcej map niż automapa.
Mapa Ukrainy CarteBlanche- na dzień dzisiejszy 630 zł, w zeszłym roku było ok 750.
City Navigator Russia EUR 99,00
GARMIN Mapa Serbii i Czarnogóry SCG Route 1 469,00 zł
OFRM Geotrade 5.20 Bułgaria- 200 zł.
NavCity Turcja 120 USD

Ceny zupełnie z kosmosu. A potem się dziwić że ktoś jadący do danego państwa na kilka dni/ tydzień nie kupi oryginała tylko ściągnie z neta (a swoją droga znalezienie w necie odginała jest trudniejsze niż pirata). I jak coś się nie łapie w tą 'Europę Zachodnią', czy 'Europę' (gdzie po prostu za 300 zł biorę sobie 'dożywotnie' aktualizacje i się nie martwię) to się zaczynają schody.
Ja podaje ceny map na urządzenia garmina, nie sądzę, żeby na np. windows mobile było specjalnie taniej.
lith

Postprzez disaster » wtorek 17 sierpnia 2010, 11:36

qwer0 napisał(a):

Ze jak??? Jesli nie bede aktualizowal swojej legalnej am, bo szkoda mi kasy lub nie mam takiej potrzeby, bo juz z niej nie korzystalm, to jestem zlodziejem? :P

Czytaj kontekst :P Chcesz aktualizować to kupujesz, nie chcesz - nie kupujesz. A jak chcesz aktualizować i piracisz to jesteś złodziej.

lith napisał(a):@disaster
Cen nie biorę z kosmosu, bo wyobraź sobie, że jest więcej map niż automapa.
Mapa Ukrainy CarteBlanche- na dzień dzisiejszy 630 zł, w zeszłym roku było ok 750.
City Navigator Russia EUR 99,00
GARMIN Mapa Serbii i Czarnogóry SCG Route 1 469,00 zł
OFRM Geotrade 5.20 Bułgaria- 200 zł.
NavCity Turcja 120 USD

Ceny zupełnie z kosmosu. A potem się dziwić że ktoś jadący do danego państwa na kilka dni/ tydzień nie kupi oryginała tylko ściągnie z neta (a swoją droga znalezienie w necie odginała jest trudniejsze niż pirata). I jak coś się nie łapie w tą 'Europę Zachodnią', czy 'Europę' (gdzie po prostu za 300 zł biorę sobie 'dożywotnie' aktualizacje i się nie martwię) to się zaczynają schody.
Ja podaje ceny map na urządzenia garmina, nie sądzę, żeby na np. windows mobile było specjalnie taniej.

Rozmawialiśmy o automapie....
A co do cen, złodziejstwo jest złodziejstwem i tyle - czym się różni podpieprzenie papierowej mapy z księgarni, od ściągnięcia pirata?
disaster

Postprzez lith » wtorek 17 sierpnia 2010, 12:48

Dla mnie to nie to samo. W momencie kiedy ściągam coś czego w życiu bym nie kupił firma wydająca dany produkt nic na tym nie traci, a ja zyskuję. Taki... komensalizm. Jak porównać do papierowej mapy to jest to bardziej skserowanie mapy od kogoś, a nie wyniesienie jej za pazuchą ze sklepu.

Podejście firm do problemu piractwa jest różne. Jedne trzymają ceny twardo wysoko, zarabiając raczej na firmach, czy ewentualnie ludziach, którzy są gotowi odpowiednio za to zapłacić- tacy klienci mają też konkretne wymagania, oczekują sprawnej pomocy technicznej (płacę- wymagam) i mają totalnie wyrąbane w to, że ludzie sobie to z neta ściągają... traktują to jako reklamę. Później jak Kowalski będzie potrzebował gps'a do bardziej profesjonalnych zastosowań niż dojazd na wakacje to wybierze firmę, którą już zna, albo mu kolega polecił. Inne firmy od początku nastawiają sie na zwykłych... powiedzmy domowych użytkowników. One bardzo schodzą z ceny, często podstawowa wersja programu jest wręcz za darmo (np. z reklamami). I jakoś też mają się dobrze.
A najwięcej w sprawie piractwa mają zazwyczaj Ci , którzy nie mają w tym żadnego biznesu :P
lith

Postprzez disaster » wtorek 17 sierpnia 2010, 15:37

Cóż, problem polega na tym, że u nas piractwo komputerowe nadal moralnie wydźwięk ma gdzieś pomiędzy jazdą autobusem bez biletu, a wynoszeniem długopisów z pracy.

A tak na prawdę nie istotne jest czy dla Ciebie jest to to samo czy nie. Przedsiębiorca wykonał pewną pracę, którą Ty sobie przywłaszczasz, jest to dla niego więc strata.
Analogicznie, możesz wynająć kogoś do pomalowania domu i potem mu nie zapłacić - w końcu facet nic nie traci....

Oczywiście możemy polemikę prowadzić do upadłego okopując się na z góry upatrzonych pozycjach. Nasz punkt widzenia jest tu jednak nieistotny - istotny jest punkt widzenia ustawodawcy, który zdefiniował tego typu akcje jednoznacznie.
disaster

Postprzez lith » wtorek 17 sierpnia 2010, 16:06

No, pewnie sie nie przekonamy. Z malowaniem nie jest trafione porównanie, bo ktoś poświęcił swój czas specjalnie dla mnie i nic za to nie dostanie. A w przypadku programu komputerowego tak czy siak nic na mnie nie zarobi, jak i nic na mnie nie straci, nic specjalnie dla mnie nie zrobił. Może prawnie to wygląda inaczej... ale powiedzmy ze strony moralnej ja to rozumiem w ten sposób.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka