Ucieczka z miejsca kontroli..

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Ucieczka z miejsca kontroli..

Postprzez adxXx » piątek 22 października 2010, 09:49

Witam serdecznie!
Z góry przepraszam, jesli był już taki temat..
Wczoraj wieczorem jechałem z kolegą na skuterku do sklepu.
Nieoczekiwanie wpadliśmy w kontrolę drogową.
Kolega kierowca zsiadł ze skutera, coś pościemniał, że szuka dokumentów (ja w tym czasie z niebieskim udaliśmy się w stronę radiowozu), a koleś... dał nogę.
Mundurowy słabo biega i go nie dogonił.
Ubrany byłem w jego kurtke, a tam znalazłem papiery od motoru.
Kazali mi dzwonić za nim, ale miał tela wyłączonego.
Zasadnicze pytanie: dlaczego uciekł?
Bo ma zakaz prowadzenia pojazdów silnikowych (za miesiac maja mu prawko oddac), oraz napewno był pod wpływem..
Co ciekawe, pozwolili mi zabrac ten skuter (w sensie pchałem go do domu) i nawet dowód oddali.
Powiedzieli, że jada do wypadku, a guzik prawda, bo pojechali go szukać w pobliżu jego miejsca zamieszkania.

Jaki bedzie możliwy scenariusz zakończenia tej historii?
Jakiś sąd, kara? ile?
MazZzda team!
Obrazek
9 pasażer Mazdy, Duszek jest 8 :D
adxXx

Re: Ucieczka z miejsca kontroli..

Postprzez mk61 » piątek 22 października 2010, 12:02

Jak dobrze pamiętam, to taka ucieczka nie jest uwzględniona w przepisach.
Artykuł 92 KW mówi:
Art. 92. § 1. Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogowego,
podlega karze grzywny albo karze nagany.
§ 2. Kto w celu uniknięcia kontroli nie stosuje się do sygnału osoby uprawnionej do kontroli ruchu drogowego, nakazującego zatrzymanie pojazdu,
podlega karze aresztu albo grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.

Więc "wynik" zależy od interpretacji. Wydaje mi się, że gdyby zrobili z tego aferę, to Ciebie by zabrali na komendę jako świadka w celu złożenia wyjaśnień itp. itd. Tak, to pewnie pojechali w jego rejony, żeby go postraszyć. Sam raz widziałem, jak gość nie zatrzymał się do kontroli suszarki i policjant tylko popatrzył się, jak tamten odjeżdża w siną dal, a policjant "o, chyba nie zauważył" i zero reakcji.

Jednak możliwe jest też, że postanowili to załatwić "po cichu", żebyś czasem mu "cynku" nie dał i jak go złapią, to otrzymasz wezwanie.

Swoją drogą, nie wsiadłbym z tym kolegą, jeśli był wstawiony, a po tej sytuacji jakbym go złapał, to jego twarz zmieniłaby trochę barwy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: Ucieczka z miejsca kontroli..

Postprzez adxXx » piątek 22 października 2010, 18:55

Zasadniczo, czy był pod wpływem czy nie to teraz nie ma znaczenia..
Dzięki za interpretację, gdyby ktoś jeszcze proponował możliwy scenariusz proszę o odp.

Pozdrawiam
MazZzda team!
Obrazek
9 pasażer Mazdy, Duszek jest 8 :D
adxXx

Powrót do Luźna gadka