Oblany egzamin- reklamacja

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblany egzamin- reklamacja

Postprzez Gazi » poniedziałek 29 listopada 2010, 18:11

Witam.
Czy kwalifikuje się do reklamacji niezdanego egzaminu niegodziwe warunki drogowe? Dzisiaj miałem swoje pierwsze podejście. Oblałem na łuku. Nie wiem jakim cudem najechałem na linie. Sytuacja wygląda tak, że była śnieżyca, pasy były częściowo zakryte śniegiem, środek był zaśnieżony, tylna szyba SKUTA LODEM. Uważam, że w normalnych warunkach bez problemu wyjechałbym za ten placyk. Dodam, że niedługo po mnie przerwano egzaminowanie(nie widziałem by jakieś micry wyjeżdżały z WORD'u. Dodam, że wyłączono nawet autobusy z ruchu drogowego. Czy w takiej sytuacji te pieprz*** złodzieje z WORD'u mogą anulować egzamin? Dodam, że wiele osób też nie zdało bo auto wpadało w poślizg, droga była kompletnie zaśnieżona. Niestety dzisiaj już nie zdążę dowiedzieć się cokolwiek w sprawie reklamacji więc proszę was o pomoc;).
Gazi

Re: Oblany egzamin- reklamacja

Postprzez Cyberix » poniedziałek 29 listopada 2010, 19:09

Myślę, że masz duże szanse... ale co do tylnej szyby, wiesz jest taki magiczny przycisk włączający ogrzewania tylej szyby... a przed jazdą jest takie magiczne coś jak "przygotowanie się do jazdy" i właśnie wtedy trzeba odmrozić samochód.
Cyberix

Postprzez Gazi » poniedziałek 29 listopada 2010, 19:24

Cyberix napisał(a):Myślę, że masz duże szanse... ale co do tylnej szyby, wiesz jest taki magiczny przycisk włączający ogrzewania tylej szyby... a przed jazdą jest takie magiczne coś jak "przygotowanie się do jazdy" i właśnie wtedy trzeba odmrozić samochód.

Auto już było całkowicie na ogrzewaniu anim jeszcze do niego wsiadłem;). Powiem tak. Co miałem zrobić? Zdrapywać lud z tylnej szyby? Nawet egzaminator przed rozdaniem pytań trochę je "odkuł", ale widocznie niedostatecznie.;/.
Gazi

Postprzez Kasia_Koteq » poniedziałek 29 listopada 2010, 20:16

Myślę, że dziś to wręcz "miałeś pecha" ...
Po prostu (przynajmniej Łódź) była/jest cała w śniegu, korki są w całym mieście, nie daje się normalnie jechać. Ponad to kierowcy w czasie stania wysiadają i skrobią szybę, bo ta zamarza nawet w czasie jazdy;] a że odcinek 1 km pokonuje się w 40 minut, to chyba mówi samo za siebie.
Nie wiem jakie masz szanse, ale Polskie służby "jak zwykle zaspały";]
Kasia_Koteq

Postprzez sankila » poniedziałek 29 listopada 2010, 21:56

Hm, ja to chyba za proroka mogę robić :wink:
viewtopic.php?f=2&t=25776&start=15
sankila napisał(a):Boję się myśleć, co zrobi WORD, gdy Gazi, pokonując przeciwności losu, zda teoretyczny i przystąpi do praktycznego.
Wygląda na to, że pogoda również należy do spisku :)
Nie masz podstaw do odwołania - jeżeli rzeczywiście pogoda była tak zła, mogłeś odmówić zdawania i zażądać innego terminu. Jak wsiadłeś i pojechałeś, to jest po kompocie.
A za samą oblodzoną szybę należało Ci się przerwanie egzaminu, bo brak widoczności to duże ryzyko.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez dylek » poniedziałek 29 listopada 2010, 22:38

§ 30
(...)
3. Egzaminator odmawia przeprowadzenia egzaminu, jeżeli:
(...)
4) warunki atmosferyczne lub inne przyczyny uniemożliwiają prowadzenie egzaminów;

Chyba jedyna szansa na odwołanie, to próba wykorzystania tego paragrafu 217-tki.
Składasz skargę na egzaminatora/przebieg egzaminu i liczysz, że ktoś uzna podobnie jak ty, że egzaminator nie powinien w tych warunkach w ogóle rozpoczynać egzaminu.....
Czy masz szansę ?? Wątpię, bo jednak ta ocena jest subiektywna....
Ale próbować chyba powinieneś - w końcu to nic nie kosztuje.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Cyberix » wtorek 30 listopada 2010, 14:02

A jeszcze tak formalnie to napisałeś:

Gazi napisał(a):Nie wiem jakim cudem najechałem na linie. Sytuacja wygląda tak, że była śnieżyca, pasy były częściowo zakryte śniegiem, środek był zaśnieżony
To gdybyś najechał na linie zrobiłbyś jeden dozwolony błąd, aby egzamin został przerwany musiałeś przejechać przez linię.

Gazi napisał(a):tylna szyba SKUTA LODEM
W jaki sposób chciałeś wykonywać zawracanie skoro nie widziałeś nic przez tylną szybę? Chciałeś zawracać tylko na lusterka? O ile się nie mylę, aktualnie zawracanie tylko na lusterka bez obserwacji przez tylną szybę jest niedozwolone i kończy się błędem.
Cyberix

Powrót do Egzamin na prawo jazdy