Przestroga dla wszystkich.
Automapa... Czyli wyrob navigacyjno podobny.
Bardzo spodobal mi sie jeden z komentarzy pod artykulem opisujacym najnowsza wersje 6.6.2, brzmial jakos tak:
"super... a juz w wersji 9.0 automapa znowu potrafi wyliczac trase i navigowac!".
Czy mozna cos dodac?
Producent automapy chyba sobie robi jaja z ludzi, ktorzy zakupili ten szit.
Zawieszajaca sie wersja 6.5, obecnie zassalem najnowsza 6.6.2 i w ogole nie wylicza tras! Przy probie wyliczenia ciagle wywala blad "problem z dostepem do pamieci" (WM 6).
Pobralem instalke jeszcze raz, formatowalem karte - to samo. Zainstalowalem na innym urzadzeniu ... to samo! Wklepuje slowo w slowo tresc komunikatu w google i okazuje sie, ze to normalka! Ze nie tylko ja mam ten problem.
Ostatnia niespaprana wersja to wg mnie okolice 5.2-5.5. Ale przeciez, co mi po wersji 5.2 czy 5.5 skoro jest tam stara, nieaktualna mapa! Przeciez nie ma mozliwosci zaktualizowania samej mapy. Trzeba wraz z programem.
Mam wrazenie, ze uzytkownicy, ktorzy zakupili ten program sluza za betatesterow bardzo gownianego produktu.
Uczestniczylem kiedys w jakims tam programie jako betatester, dostalem za free program do uzytkowania na 30dni i pozniej moglem zglaszac bledy/uwagi (na internecie czasami mozna cos takiego znalezc, czasami odplatnie, zazwyczaj uczestniczy sie w tym charytatywnie), ale nigdy nie trafil sie taki badziew! Zdarzo sie, ze cos bylo niedopracowane, jakies literowki byly i tyle. A automapa 6.6.2 w ogole nie dziala! Uruchamia sie, wszystko dziala jak nalezy do chwili wyliczenia trasy, czyli nie robi tego, do czego jest stworzona.
TomTom tez mnie ostatnio zaskakuje... Tez negatywnie.
Jeszcze ta nieprzyjemna sprawa z "gwarancja aktualnosci map", ktora mi sie ostatnio przytrafila... Zrobili mnie w wala, a gdy dzwonie lub pisze do nich poprzez "napisz do nas" na polskiej stronie TomToma jestem zbywany i proszony o napisanie tradycyjnego listu w jezyku holenderskim lub angielskim do siedziby firmy w Holandii i dopiero oni wyjasnia sprawe. Bo Ci w PL sa tylko od gadania i kierowania do Holandii...
Wg mnie obecnie nie ma na rynku nawigacji, ktora moglbym szczerze polecic. Do tej pory byl to TomTom, ale obecne dzialanie IQ Routes wylicza trasy, ktore ja nazwalbym "najgorsza mozliwa trasa" lub "idealny przyklad trasy, ktora nie jechac".
Zeby poprowadzila sensownie, trzeba kilka razy przeliczyc trase alternatywna i majac troche oleju w glowie samemu wybrac najlepszy wariant lub z gory kazac jej jechac przez jakis punkt, wtedy jest duze prawdopodobienstwo, ze od razu wyliczy cos sensownego.
Rozwiazanie, ktore szczerze moge polecic to laptop z dostepem do neta (lub nie) i bezplatne maps.google.pl czy tez pierwszy lepszy darmowy program/nawigacja. Nie jest to idealne, ale jest za darmo, a jakoscia nie odbiega od tomtoma za 650zl, o niedzialajacej automapie nie wspomne