Jeżdżę tym autkiem od kilku miesięcy, ale dopiero dziś zauważyłem coś co mnie lekko zaniepokoiło(może całkiem niepotrzebnie?

przez Karbar » sobota 04 grudnia 2010, 18:57
przez Tomek Kulik » niedziela 05 grudnia 2010, 22:25
przez wyrokulicy » piątek 24 grudnia 2010, 21:21
przez Cyberix » sobota 25 grudnia 2010, 00:55
Dziwne, bo w tym wątku http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=26165 jak napisałem, że u mnie ABS wkracza do akcji sporadycznie (kiedy jestem zmuszony do ostrego hamowanie) to zostałem wyśmiany...Karbar napisał(a):Jeżdżę tym autkiem od kilku miesięcy, ale dopiero dziś zauważyłem coś co mnie lekko zaniepokoiło(może całkiem niepotrzebnie?) Mianowicie wciskając maksymalnie pedał hamulca zaczyna on tak jakby wibrować, trząść się i charczeć
przez qwer0 » sobota 25 grudnia 2010, 12:33
przez Cyberix » sobota 25 grudnia 2010, 14:42
przez qwer0 » niedziela 26 grudnia 2010, 00:13
Tak? To to może zacytuj gdzie ja pisałem o jeździe w lecie, zimie czy też o przejeżdżaniu 100 km?
I nie dam sobie w kaszkę dmuchać bo wiem co mówię i nie tylko jest to moje zdanie ale i moich znajomych, którzy jeżdżą rozsądnie a nie jak debile 2 metry na zderzaku. Dla przykładu, w drodze do pracy przejeżdżam przez pewne miasto, 3 sygnalizacje świetlne, kilkanaście skrzyżowań. O ile nie zapali się czerwone światło zazwyczaj przejeżdżam bez naciśnięcia na pedał hamulca ! Wystarczy odstęp 20-30 metrów (prędkość 40-60 w zależności od warunków). Często gęsto pękam ze śmiechu jak widzę debili jadących 2 metry na zderzaku i naciskających hamulec co 2 sekundy. A zazwyczaj wystarczy odstęp i zdjąć nogę z gazu.
a akurat ABS na śniegu i lodzie w większości przypadków wydłuża drogę hamowania
przez dariex » niedziela 26 grudnia 2010, 01:13
Cyberix napisał(a):A co do zimy, w zimie też można hamować delikatnie, a akurat ABS na śniegu i lodzie w większości przypadków wydłuża drogę hamowania
przez Cyberix » niedziela 26 grudnia 2010, 02:53
przez annubis17 » niedziela 26 grudnia 2010, 11:09
dariex napisał(a):Cyberix napisał(a):A co do zimy, w zimie też można hamować delikatnie, a akurat ABS na śniegu i lodzie w większości przypadków wydłuża drogę hamowania
Już widzę to Twoje delikatne hamowanie na "szklance" - np poza miastem,gdzie dróżka soli,ani piasku nie widziała.
ABS włącza się wtedy przy prędkości 5km/h -jeśli Tobie się nie włącza,tzn,ze może masz zrąbany ABS?Albo w ogóle nie wiesz co to jest ABS i jak działa?
qwer0 napisał(a):
I pekam ze smiechu czytajac wypowiedzi osoby, ktora uwaza, ze jest za.je.bista, bo nie uzywa pedalu/pedala* hamulca tak czesto jak te wszystkie barany na drodze, a tak naprawde te barany to po prostu osoby, ktore nie jada jak emeryci.
przez cman » niedziela 26 grudnia 2010, 12:02
Cyberix napisał(a):Jak wspomniałem wcześniej, ABS na lodzie (czytaj szklance) wydłuża drogę hamowania.
przez dariex » niedziela 26 grudnia 2010, 15:54
przez Cyberix » niedziela 26 grudnia 2010, 16:17
Samochód z ABS - rodzaje hamowania
W samochodzie z ABS można wyróżnić dwa rodzaje hamowań:
- zwykłe, łagodne;
- awaryjne.
nawierzchnia: zablokowane koła / abs
suchy asfalt: 45 m / 32 m
śnieg: 53 m / 64 m
lód: 255 m / 404 m
przez annubis17 » niedziela 26 grudnia 2010, 19:57
dariex napisał(a):Poza tym jazda w polu a jazda po wyślizganej a nieposypanej drodze,to co innego.W zaśnieżonym polu to generalnie dość ciężko wpaść w poślizg,bo ogólnie cięzko w ogóle ruszyć