internet w laptopie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: internet w laptopie

Postprzez ks-rider » piątek 17 grudnia 2010, 15:50

rocko19 napisał(a):Nieznam sie na tym, ale tak, ide do sklepu kupuje router, kabel juz tam bedzie, podpinam kabel do routera i do kompa stacjonarnego i wszystko?I jak to sie połączy z laptopem i jaki zasięg bedzie do tego lapa?

Taki jaka dlugosc kabla, pozatym to caaaaly swiat. orry ale jakos nie moglem sie powstrzymac. :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez phot » piątek 17 grudnia 2010, 16:32

Trzeba to najpierw skonfigurowac niestety. Podlaczyc odpowiednio przewody - jest to pokazane na plycie kiedy wlozysz do napedu z regoly ale przez przegladarke lepiej sie ustawia - plytka nie zawsze Cie polaczy.

Musimy tez wiedziec kto jest Twoim dostawca uslug internetowych - niektorzy stosuja filtrowanie po adresie komputera jezeli chodzi o dostep do internetu - wtedy na routerze trzeba ten adres sklonowac - zeby bylo to ustawione tak jak by router mial adres komputera badz dodac adres MAC routera u dostawcy.

W razie czego pytaj.

Pozdrowienia!
phot

Postprzez lith » piątek 17 grudnia 2010, 19:40

ks-rider napisał(a):
rocko19 napisał(a):Nieznam sie na tym, ale tak, ide do sklepu kupuje router, kabel juz tam bedzie, podpinam kabel do routera i do kompa stacjonarnego i wszystko?I jak to sie połączy z laptopem i jaki zasięg bedzie do tego lapa?

Taki jaka dlugosc kabla, pozatym to caaaaly swiat. orry ale jakos nie moglem sie powstrzymac. :mrgreen:

Lapek na kablu to imo bezsens... zupełnie nie wykorzystuje się zalet laptopa.
lith

Postprzez ks-rider » sobota 18 grudnia 2010, 01:13

lith napisał(a):
ks-rider napisał(a):

Lapek na kablu to imo bezsens... zupełnie nie wykorzystuje się zalet laptopa.

Czemu ? W pokoju nie mam mozliwosci / miejsca aby postawic sobie biorko / pulpit gdzie stalby komputer. Laptopa ustawiam sobie na stole, w kazdym momencie moge go przestawic gdzie indziej, zabrac ze soba, chociaz mimo, ze mam go 5 lat to na bateri jeszcze nie chodzil.

:wink:
ks-rider

Postprzez lith » sobota 18 grudnia 2010, 04:03

Teraz idąc na studia też przesiadłem się na lapka i na początku miałem neta po kablu, bo uznałem, że przecież gdzie będę korzystał z komputera jak nie na biurku... mimo, że wcześniej z laptopa nie korzystałem to po ok. 2 tygodniach przywiozłem sobie router. Bo jak nie patrzeć internet to podstawa dzisiaj w komputerach. I teraz zasilanie mogłem odłączyć- trzymana baterii, głośniki mogłem odłączyć- ma jakieś tam wbudowane, dodatkowe urządzenia mogę mieć przez większość czasu spokojnie odłączone- przecież cały czas nie drukuję czy nie skanuję. I w sumie zostaje 1 kabel... trzymający laptopa uziemionego. Po co? A jak uwolniłem swojego laptopa to sie okazało, że przy biurku to akurat najmniej z nim siedzę.
lith

Postprzez rocko19 » wtorek 14 sierpnia 2012, 13:20

Odswieżę temat.
Czy szybkośc internetu 8 Mbit na łączach swiatłowodowych jest wystarczająca na dzien dzisiejszy? Głównie przeglądam internet czasem cos pobiorę, zobacze film online itp. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez garrik » wtorek 14 sierpnia 2012, 13:46

Jeśli 8 Mbit synchroniczne (download i upload o tej samej przepustowości) to łączę bardzo OK. Jeśli asynchroniczne typu 8/1 Mbit już trochę gorzej, bo w dzisiejszych czasach i rosnącej popularności różnych rozwiązań w "chmurze" przydaje się duży upload. Natomiast do gier, filmów i przeglądana sieci takie łącze spokojnie się już sprawdzi.
garrik

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka