Zawartość alkoholu we krwi

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zawartość alkoholu we krwi

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 stycznia 2011, 20:32

Nie chciałem zakładać nowego wątku, ale stwierdziłem, że jak odświeżę któryś stary o alkoholu, to zaraz posypią się wypowiedzi komentujące wcześniejsze posty, zamiast odniesienia do mojego. ;)

Stwierdziłem ostatnio, że nie do końca ogarniam pewną rzecz. Tak ściślej mówiąc, to do niedawna myślałem, że wszystko o tym wiem, ale ogłupiło mnie w tym względzie chyba to, że za dużo na ten temat w necie ostatnio czytałem i za dużo zaskakujących dla mnie informacji znalazłem. ;)

Chodzi o zawartość alkoholu we krwi, a konkretnie zależność między ‰ we krwi a mg w wydychanym powietrzu. Wiadomo powszechnie, że po przemnożeniu wskazań alkomatu (w mg) przez 2,1 wyliczymy, ile znajduje się ‰ we krwi. Wiadomo też, że po jakimś tam czasie od spożycia (czas ten zależy od bardzo wielu różnych czynników, nie o to teraz chodzi - można go w każdym razie szacunkowo wyliczyć) alkomat pokaże nam 0,00. Dla przykładu po wypiciu jednego piwa będzie to ok. 3 h. I to wszystko chyba prawda. :) Wynikałoby więc tym samym z tego, że liczba ‰ we krwi również wynosi wtedy 0.

Znalazłem jednak w necie wiele opinii, że alkohol (nawet po wypiciu tego jednego głupiego piwa) zawsze zostaje we krwi jeszcze wiele, wiele godzin po spożyciu (często czytałem, że 24 h, a czasami że nawet jeszcze dłużej!), pomimo że w wydychanym powietrzu już go dawno nie będzie i alkomat pokaże trzy zera.
Gdzieś czytałem też (to akurat chyba z jakiegoś forum dyskusyjnego, czyli pisał zwykły szary człowieczek), że jeżeli piliśmy większą ilość alkoholu, po czym minęło ileś tam godzin i w wydychanym nie mamy już nic, to sprawa wygląda tak, że przy zwykłej kontroli trzeźwości jesteśmy czyści (bo alkomat pokaże trzy zera), ale jeżeli np. będziemy mieli wypadek i nie będziemy dmuchać, tylko zbadają nam krew, to mamy pozamiatane, bo we krwi sporo alkoholu jeszcze będzie.
Moim zdaniem to wszystko to jakieś wierutne bzdury, ale przyznaję, że trochę już z tego wszystkiego zgłupiałem. :) I liczę, że ktoś mnie oświeci i uspokoi.

Podsumowując, może zadam na koniec konkretne pytanie. Czy istnieje taka możliwość, że w wydychanym powietrzu nie mamy już nic, a we krwi mamy promile? Moim zdaniem nie! Dla porządku dodajmy, że odwrotnie jak najbardziej (tyle że góra 15 minut). ;) Że przypomnimy akcje z odświeżaczami powietrza, batonikami itd.
scorpio44

Re: Zawartość alkoholu we krwi

Postprzez lith » czwartek 20 stycznia 2011, 21:47

Imo bez szans. W płucach wymiana powietrze-krew jest konkretna, więc nie sądzę żeby miały być tu jakieś większe 'opóźnienia'. Tak na logikę patrząc.
lith

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 stycznia 2011, 22:55

No też mi się tak właśnie wydaje. Tym bardziej, że przecież właśnie z tego powodu alkomat jest uznany za wiarygodne źródło pomiaru - bo stwierdzając zawartość w wydychanym powietrzu można w miarę dokładnie stwierdzić jednocześnie zawartość we krwi. Tym bardziej więc intryguje mnie, skąd się biorą wyżej przywołane przeze mnie opinie...
scorpio44

Postprzez qwer0 » piątek 21 stycznia 2011, 13:48

Ogladalem kiedys jakis program o zasadach dzialania alkomatow i tam gadali, to co napisal lith,
W płucach wymiana powietrze-krew jest konkretna, więc nie sądzę żeby miały być tu jakieś większe 'opóźnienia'. Tak na logikę patrząc.

ze poziom %o w wydychanym jest bardzo dobrym odzwierciedleniem tego co mamy we krwi.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Amos » piątek 21 stycznia 2011, 14:09

Zaraz, zaraz, bo nie łapię? To w płucach C2H5OH jest przenoszony z powietrza do krwi czy z krwi do powietrza? :shock:
Ja się uczyłem, że płucach tlen jest wychwytywany przez czerwone krwinki, a uwalniany dwutlenek węgla. Wychwytywany jest również tlenek węgla (czad). A to wszystko dzięki właściwościom hemoglobiny. Ale o tym by podobnie działo się w przypadku etanolu pierwsze słyszę... :?
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez lith » piątek 21 stycznia 2011, 14:11

Wynik z wydychanego raczej można sobie zawyżyć właśnie jak jest się świeżo po- zjadło się jakiegoś cukiera, czy słynne płyny do płukania ust :P. Ale na zaniżenie wyniku bym nie liczył.

@Amos
Z krwi do powietrza. Czemu miałby nie przechodzić? Chyba dyfuzja to dyfuzja.
lith

Postprzez lith » piątek 21 stycznia 2011, 18:33

Heh, właśnie tak sobie czytam chemię i dotarłem do prawa podziału Nersta... i tak mi się skojarzyło z tym tematem :)

A chodzi o to, że 'stosunek stężeń substancji rozpuszczonej w obu fazach jest stały dla danej temperatury'. I ta temperatura mnie trochę zaniepokoiła, bo pewnie przelicznik jest dostosowany do 36.6. A, że wartości są ustanowione osobno i na sztywno dla zawartości alko w powietrzu i w krwi to może być dla nas różnica w jaki sposób nam to zmierzą :)

W internecie udało mi się znaleźć teksty, które by to w sumie potwierdzały:
Wzrost temperatury ciała o jeden stopień Celsjusza (do temp. 37,6st.C) powoduje że wykazana zawartość alkoholu jest wyższa o ok. 7 proc. niż u osoby o tej samej zawartości alkoholu, a normalnej temperaturze ciała.

Może nie jest to jakaś wielka różnica, ale jednak :)
lith

Postprzez sankila » sobota 22 stycznia 2011, 23:07

scorpio44 napisał(a):Czy istnieje taka możliwość, że w wydychanym powietrzu nie mamy już nic, a we krwi mamy promile?
Wynik z alkomatu może być zaniżony, to kwestia nabierania oddechu przed dmuchnięciem. Przy odechu przeponowym (tzn. zaciągasz się "po pępek") - dmuchasz powietrzem wydychanym z płuc. Przy "oddechu palacza" (płytki, gwałtowny haust) dmuchasz , przede wszystkim, powietrzem wdychanym, więc wynik będzie niższy.

BTW - możliwe też jest zawyżenie wyników badania krwi - wystarczy przed pobraniem odkazić skórę spirytusem. Dlatego przy pobieraniu krwi trzeba zaznaczać, że chodzi o badanie trzeźwości, żeby użyli wacika z wodą.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » niedziela 23 stycznia 2011, 02:33

to znaczy samą wodą chyba dość ciężko się odkaża (nie znam realiów jednak ;p)... no ale w każdym razie nie spirytusem :)

btw. średnio rozumiem dmuchanie powietrzem wdychanym. Dla alkomatu dużej różnicy nie ma więc nawet przy dużym 'kombinowaniu' różnica w wyniku będzie niewielka. A sposób dmuchania- długo i namiętnie zakładam, że taki kombinacje ma utrudniać Ogólnie to o czym piszesz sankila to już po prostu błędy w wykonywaniu pomiaru.
lith

Powrót do Luźna gadka