Czy warto sie odwołać

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy warto sie odwołać

Postprzez MatBas07 » wtorek 22 lutego 2011, 16:19

Witam. Dziś po raz drugi nie zdałem egzaminu praktycznego na kategorie B. Kolejny raz oblałem na placu. O ile z wynikiem pierwszego egzaminu się zgadzam to do tego mam zastrzeżenia.
Po wykonaniu 2 zadań egzaminacyjnych przyszła kolej na placyk. Pierwsze podejście wg mnie było ok ale egzaminator uważa inaczej. Wg niego manewr został wykonany nie poprawnie gdyż za mało patrzałem przez tylną szybę cofając na prostej do tyłu. Rzeczywiście spojrzałem tylko przy wjeżdżaniu w kopertę ale zawsze tak robiłem i instruktor podczas kursu nie zwracał mi na to uwagi. Następnie miałem drugą próbę i tu niestety najechałem na linie czyli egzamin negatywny.
Czy warto się odwoływać czy egzaminator miał racje ?
MatBas07

Re: Czy warto sie odwołać

Postprzez el_ryba » wtorek 22 lutego 2011, 16:39

Było na tym forum wiele razy, że oblewają przez nie spoglądanie do tyłu. Możesz się odwołać mówiąc, że patrzyłeś w lusterko wsteczne w środku auta, więc nie musiałeś się obracać 8) .
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez ks-rider » wtorek 22 lutego 2011, 16:43

el_ryba napisał(a): Możesz się odwołać mówiąc, że patrzyłeś w lusterko wsteczne w środku auta, więc nie musiałeś się obracać 8) .

Taaaaaaaa, lusterko wewnetrzne sluzy co najwyzej aby sobie usta wymalowac, Kolega owszem moze sie odwolac ale raczej nic o nieda.

:wink:
ks-rider

Postprzez lith » wtorek 22 lutego 2011, 18:15

Maja być lusterka i tylna szyba (przynajmniej w części wordów tak to interpretują). Lusterko wsteczne to przecież lusterko, a nie tylna szyba... więc mimo, że komuś może być wygodniej cofać patrząc w lusterko to musi się poobracać :P
lith

Postprzez dylek » wtorek 22 lutego 2011, 18:56

MatBas07 napisał(a): Wg niego manewr został wykonany nie poprawnie gdyż za mało patrzałem przez tylną szybę cofając na prostej do tyłu. Rzeczywiście spojrzałem tylko przy wjeżdżaniu w kopertę ale zawsze tak robiłem i instruktor podczas kursu nie zwracał mi na to uwagi.

dla kategorii B, B1, C, C1, D1 - płynna jazda pasem ruchu do przodu i tyłu (w przypadku kategorii B i B1 w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę pojazdu i lusterka),

Ma być obserwacja i przez tylną szybę i przez lusterka. I tyle.
Nie pisze ile % przez co.
Więc nie rozumiem stwierdzenia "za mało przez szybę". Jak jest zerknięte i tu i tu to kryteria spełnione. Reszta może być i z nosem pod chodniczkiem jak komuś tak pasuje, choć tu może przesadzam, bo to można by podciągnąć pod jazdę niezgodną z techniką kierowania :D
W ogóle bym do drugiej próby nie podchodził tylko od razu wyprostował pana egzaminatora ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez MatBas07 » wtorek 22 lutego 2011, 20:44

Dzięki za wasze opinie. Jednak nie będę się odwoływał. Pewnie egzaminator miał racje. Mam tylko lekkie pretensje do instruktora że nie ostrzegł mnie o tym "wymogu" przy cofaniu. Mam nadzieje że uda mi się wreszcie zdać bo miasta się tak nie boje jak tego placyku :(
MatBas07

Postprzez piotrekbdg » wtorek 22 lutego 2011, 21:07

Egzaminator nie miał racji. Tak jak napisał Dylek, trzeba cofać obserwując trasę przejazdu zarówno przez szybę jak i lustra. Jakbyś patrzył więcej w tylną szybę to by Ci powiedział, że tym razem za mało w lusterka? Ma być idealnie po 50% czasu przejazdu na to i na to? Tego nie ma nigdzie napisanego.
piotrekbdg

Postprzez scorpio44 » wtorek 22 lutego 2011, 21:10

Co nie zmienia faktu, że przede wszystkim należy pogratulować instruktora, który nie wytłumaczył podstawowych wymogów egzaminacyjnych przy pokonywaniu łuku...
scorpio44

Postprzez pablo7654 » wtorek 22 lutego 2011, 23:24

@MatBas07 Proponuję abyś zapytał się swojego instruktora o kryteria zadań, ciekaw jestem czy je zna... :)
pablo7654

Postprzez Cyberix » środa 23 lutego 2011, 10:36

Wg mnie tu jest pies pogrzebany
MatBas07 napisał(a):Rzeczywiście spojrzałem tylko przy wjeżdżaniu w kopertę
zatem przejechałeś całą trasę do tyłu na lusterkach a spojrzałeś tylko raz na samym końcu jak dojeżdżałeś do koperty. Egzaminator mógł pomyśleć, że boisz się odwrócić do tyły podczas prowadzenia pojazdu z obawy przed skręceniem (czyli nie potrafisz utrzymać prostej jazdy i jednocześnie odwrócić się i zerknąć w tylną szybę). Ja zerkałem 3 razy, raz kiedy zaczynałem cofać, potem szybko zerkałem w lusterka, później obróciłem się zaraz po wyjściu z zakrętu i znowu w lusterka a następnie przy dojeżdżaniu do koperty.
Cyberix

Postprzez pablo7654 » środa 23 lutego 2011, 11:19

Cyberix napisał(a):zatem przejechałeś całą trasę do tyłu na lusterkach a spojrzałeś tylko raz na samym końcu jak dojeżdżałeś do koperty. Egzaminator mógł pomyśleć, że boisz się odwrócić do tyły podczas prowadzenia pojazdu z obawy przed skręceniem

Otóż to. Też tak myślę wszak jazda do tyłu cały czas "na lusterkach" a tylko w ostatnim momencie zerknięcie przez szybę, to dość specyficzna metoda wykonywania tego zadania :)

MatBas07 napisał(a):Czy warto się odwoływać czy egzaminator miał racje ?

Ja bym się nie odwoływał. Z tego co piszesz, to jesteś w stanie wykonać zadanie prawidłowo, jedynie popracuj nad szczegółami i do dzieła! :) Następnym razem będziesz wiedział jak nie dać się zagiąć na szczegółach :)

Pozdrówka :)
pablo7654

Postprzez MatBas07 » czwartek 24 lutego 2011, 14:05

Ok dzięki za rady ;)
Kiedyś zdam tylko szkoda mi kasy by oblewać na takich pierdołach. Już 2 razy oblałem i w dodatku na placu - porażka.
MatBas07

Postprzez Cyberix » czwartek 24 lutego 2011, 15:56

No to poćwicz manewry na placu z innym instruktorem. Każdy instruktor ma inne podejście. Wykup ze 2 godziny i pośmigaj sobie na placyku. Skoro najechałeś na linię a wcześniej miałeś problemy z prowadzeniem do tyłu to widać, że masz jakieś braki albo nie potrafisz opanować nerwów. Ćwiczenie czyni mistrza :)
Cyberix

Postprzez MatBas07 » piątek 25 marca 2011, 19:00

Cześć to znowu ja. Niestety oblałem po raz 3 egzamin praktyczny:(
Prędzej wykupiłem sobie godzinę z instruktorem i jazda na mieście jak i na placu szła mi super. Przed egzaminem zjadłem 0,3 czekolady i nie byłem jakoś mocno zdenerwowany. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie wiem gdzie popełniłem błąd. Jestem załamany po 3 raz oblałem na placyku na cofaniu po łuku. Cofanie wykonywałem wg sposobu na 1 obrót i wg mnie wszystko było ok lecz niestety uderzyłem lewym lusterkiem w pachołek. Egzamin odbył się w WORD w Toruniu. Czy jest możliwość że układ kierowniczy był modyfikowany/słupki inaczej stały/innej geometria łuku ?
Rozumiem że teraz muszę dokupić 5h kursu doszkalającego? Musze pobrać z Wordu w tym celu jakiś dokument? Jak ćwiczyć ten plac bo chyba rezygnuje z tego sposobu ?
MatBas07

Postprzez piotrekbdg » piątek 25 marca 2011, 19:43

Rozumiem że teraz muszę dokupić 5h kursu doszkalającego? Musze pobrać z Wordu w tym celu jakiś dokument? Jak ćwiczyć ten plac bo chyba rezygnuje z tego sposobu ?

Jest na forum kilku specjalistów od sposobów więc najlepiej zrobisz jak napiszesz do nich bezpośrednio. Znają sposób na każdy łuk, na każdy samochód i na każdą pogodę więc na pewno coś doradzą. Cofanie po linii jest tak trudnym manewrem, że bez opracowanego sposobu zatwierdzonego przez komisję weryfikacyjną nie ma co w ogóle zdomu wychodzić a o jeździe samochodem nie wspominając.
piotrekbdg

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy