Czy warto sie odwołać

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Czy warto sie odwołać

Postprzez Stachu7 » sobota 26 marca 2011, 20:26

egzaminator nie ma obowiazku informowania jakiego rodzaju jest to blad, wrecz przeciwnie nie moze o tym wspominac, unikac zachowania ktore mogloby zostac odebrane jako podpowiadanie.
Czyba oto chodzilo koledze. W pierwszym momencie zupelnie nie pomyslalem ze kolega poprostu nie wiedzial jak wykonac to zadanie.....

No nie, co to za egzaminator wredny, tylko wylać go z pracy na zbity pysk. Jak on mógł tak bezczelnie nie powiedzieć, że ruszanie pod górkę z użyciem hamulca ręcznego wymaga zaciągnięcia tegoż ręcznego. I jeszcze cham jeden nie pomógł i nie przyhamował pedałem przy staczaniu... no co za upierdliwy osobnik.

Zmień instruktora jeśli przez 30h nie nauczył Cię, że na górce rusza się z ręcznego. A najpierw zmień dilera, bo chyba nie ogarniasz, że wpis na karcie jest zgodny ze stanem faktycznym, o czym z resztą sam powiedziałeś.

Uczył mnie instruktor jak ruszać z ręcznego. Jednak nie wiedziałem, że tylko taka forma jest dozwolona.
Natomiast zadanie to nazywa się "Ruszanie do przodu z miejsca na wzniesieniu", o ręcznym nic nie było mowy. Dopiero jak się bardziej zagłębiłem w przepisy, zobaczyłem, że jednak chodzi o użycie ręcznego.

Co do wpisu na karcie, to kolejny raz powtarzam: mi powiedział, że nie zaliczyłem pierwszej próby, bo się stoczył samochód, a za drugim razem, że nie użyłem ręcznego. Z tego wynika, że sposób wykonania zadania nie był zły. Natomiast na karcie napisał inaczej niż mi powiedział, mianowicie to, co mówiłem wcześniej.

Uszczegółowienie błędu moze być uznane za podpowiedż.

No i mam chyba prawo wiedzieć w czym popełniłem błąd, dlaczego nie zaliczyłem. Egzaminator powinien uzasadnić swoją decyzję, a nie "podpowiadać". Bo jeśli nic nie mówi, to znaczy, że jest ok, nie ma żadnych błędów. Logiczne chyba?

Chyba też niepotrzebnie zadałem to pytanie tutaj, domyślałem się, że nic nie wskóram i będę musiał normalnie kolejny raz zdawać. Miałem po prostu pecha znowu i tyle...
Stachu7

Postprzez szerszon » sobota 26 marca 2011, 20:40

1. To że nie wiedziałeś to wina instruktora , który powinien wiedzieć czego wymaga sie na egzaminie.
2.Masz prawo wiedzieć, że popełniłeś błąd, ale egzaminator nie może powiedzieć na czym ten błąd polega.Jeśli kazał powtórzyć zadanie to na pewno nie z tego powodu, że był zachwycony Twoim wykonaniem. I to też powinien Tobie powiedzieć instruktor przed egzaminem.
szerszon

Postprzez rusel » sobota 26 marca 2011, 20:50

to ze pojazd stoczyl sie ponad 20cm wynikalo m.i.n z braku uzycia hamulca awaryjnego o czym egzamiantor nie musial/nie mogl Cie poinformowac, uszczegolowienie bledu mogloby wprowadzic go w spore problemy, to nie jest tak ze egzaminator moze paplac co mu sie podoba, egzaminator jest obarczony wieloma restrykcjami o ktorych kursanci nie ma ja zielonego pojecia, co innego kiedy egzamin konczy sie wynikiem negatywnym, tu juz moze uzasadnic swoja decyzje.

Chyba też niepotrzebnie zadałem to pytanie tutaj, domyślałem się, że nic nie wskóram i będę musiał normalnie kolejny raz zdawać. Miałem po prostu pecha znowu i tyle...

kolego nie miales pecha, poprostu zabraklo wiedzy, wazne zeby wyciagnac wnioski i napewno tego bledu juz nie powtorzysz
Ostatnio zmieniony sobota 26 marca 2011, 21:24 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez Stachu7 » sobota 26 marca 2011, 21:15

Life is brutal... Nie dość, że popełniłem głupi błąd, to jeszcze sam muszę dojść w czym był ten błąd.
Wnioski wyciągnę na pewno i zapamiętam ten egzamin na długo...
Stachu7

Postprzez szerszon » sobota 26 marca 2011, 21:20

Na tym polega umiejętność prowadzenia smochodu , abyś sam rozpoznawał błędy i ich nie popełniał.Lepiej tak niz póżniej "drogówka"...
szerszon

Postprzez rusel » sobota 26 marca 2011, 21:48

na koniec dodam dyrektywe KSE dla egzaminatorow

"Egzaminator w sposób obiektywny ocenia przebieg egzaminu stwierdzając i przekazując w sposób neutralny informację o zaistniałych nieprawidłowościach (czyli o błędach). W oparciu o powyższe podejmuje decyzję o wyniku egzaminu - uzasadniając ją zdającemu."

"Uogólniając należy stwierdzić, że egzaminator opisuje przebieg egzaminu informując „o” lub „że” zaistniała nieprawidłowość czyli błąd."

"Na podkreślenie zasługuje również fakt, że w sprawach prokuratorskich prowadzonych w stosunku do egzaminatorów, informowanie na bieżąco osobę zdającą, na czym polegał jej błąd, uznawane jest jako celowa podpowiedź (pomimo znajdującego się w instrukcji egzaminowania (I.E) zapisu o obowiązku informowania osoby zdającej o zaistniałym błędzie)"
rusel

Postprzez Stachu7 » sobota 26 marca 2011, 23:16

"Na podkreślenie zasługuje również fakt, że w sprawach prokuratorskich prowadzonych w stosunku do egzaminatorów, informowanie na bieżąco osobę zdającą, na czym polegał jej błąd, uznawane jest jako celowa podpowiedź (pomimo znajdującego się w instrukcji egzaminowania (I.E) zapisu o obowiązku informowania osoby zdającej o zaistniałym błędzie)"

Trochę durne te przepisy... :/ Ale cóż zrobić :(

Na tym polega umiejętność prowadzenia smochodu , abyś sam rozpoznawał błędy i ich nie popełniał.Lepiej tak niz póżniej "drogówka"...

Z tym się zgadzam jak najbardziej. Jednak pokonałem tą górkę i w tym raczej nie widzę błędu, ale zasady to zasady... :?
Stachu7

Postprzez rusel » niedziela 27 marca 2011, 00:11

Trochę durne te przepisy... Ale cóż zrobić

jak widac kursant ma najmniej do stracenia
rusel

Postprzez skov » niedziela 27 marca 2011, 01:10

rusel napisał(a):na koniec dodam dyrektywe KSE dla egzaminatorow

"Egzaminator w sposób obiektywny ocenia przebieg egzaminu stwierdzając i przekazując w sposób neutralny informację o zaistniałych nieprawidłowościach (czyli o błędach). W oparciu o powyższe podejmuje decyzję o wyniku egzaminu - uzasadniając ją zdającemu."

"Uogólniając należy stwierdzić, że egzaminator opisuje przebieg egzaminu informując „o” lub „że” zaistniała nieprawidłowość czyli błąd."

wydaje mi się że, dla dobra ogółu lepiej nie powoływać się ową "dyrektywę" .
skov

Postprzez rusel » niedziela 27 marca 2011, 14:22

niektorzy wola powolywac sie na lapidarne zapisy pustych art. w ktorych nie ma nic.
rusel

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy